50 yıllık Türk Ticaret Kanunu değişiyor

Meclis yoğun bir haftaya daha başlıyor. Kurban bayramına kadar fazla mesai yapma kararı alan Meclis’te bu hafta Salı günü Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan Maliye Bakanlığı bütçesi ile üç haftadır devam eden bütçe maratonu sona eriyor. Genel Kurul gündemine ise 50 yıllık Türk Ticaret Kanunu’nda köklü değişiklikler öngören Türk Ticaret Kanunu Tasarısı görüşmelerine başlanacak.

Yayınlanma: 23.11.2008 - 09:48
Abone Ol google-news

Yaklaşık 3 haftadır Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda devam eden 2009 mali yılı bütçesinin görüşmeleri bu hafta 25 Kasım Salı günü sona erecek. Komisyon bütçe maratonunu Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Gelir Bütçesi ve Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu tasarılarının maddelerini görüşerek tamamlayacak. Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe maratonu ise Kurban Bayramından sonra başlayacak.

 

Türk Ticaret Kanunu Genel Kurul gündeminde

Meclis Genel Kurulu’nun gündemini ise bin 535 maddeden oluşan Türk Ticaret Kanunu oluşturacak. Meclis, Türk Ticaret Kanunu için fazla mesai yapacak. 25 Kasım Salı günü 15.00-23.00 saatleri arasında çalışacak olan Genel Kurul, 26 Kasım Çarşamba ve 27 Kasım Perşembe günü 11.00-23.00 saatleri arasında Türk Ticaret Kanunu tasarısı için mesaisini sürdürecek. Meclis, Kurban Bayramı’na kadar yoğun fazla mesai yapacak ve Türk Ticaret Kanunu tasarısının yanı sıra İskan Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı, Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı gibi öncelikli tasarıları yasalaştıracak.

 

50 yılıık Türk Ticaret Kanunu değişiyor

Genel Kurul gündeminde bulunan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ise temel kanun olarak bölümler halinde ele alınacak. 50 yıllık Türk Ticaret Kanunu’nda AB’ye uyum amacıyla köklü değişiklikler öngören tasarıya göre anonim veya bir başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için SPK’dan izin alınacak. İzin almadan para toplayanlara 6 aya kadar hapis cezası verilecek. Türk hukukuna ilk defa "sorumluluk sigortası" kavramı girecek. Yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat, kötü yönetim sergileyen şirket yetkilisi, "sorumluluk sigortası" kapsamında tazminat ödeyecek. Her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak. Evin kapısına gelerek (kapıdan) veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, "saldırgan satış yöntemi" olarak değerlendirilecek. Başkalarını veya mallarını ve fiyatlarını, yanıltıcı, incitici ve kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, paye, diploma veya ödül almadığı halde bunlara sahipmişcesine hareket etme, rekabeti bozucu satış yöntemleri, haksız rekabet sayılacak. Şirketler hukuki şeklini değiştirebilecek. Tür değiştirmede ortakların şirket payları ve hakları korunacak. Başkalarını veya mallarını ve fiyatlarını, yanıltıcı, incitici ve kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, paye, diploma veya ödül almadığı halde bunlara sahipmişcesine hareket etme, rekabeti bozucu satış yöntemleri, haksız rekabet sayılacak.

 

Komisyonların gündemi

Bu hafta AB Uyum Komisyonu’nda Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununda değişiklik öngören tasarı 26 Kasım Çarşamba günü ele alınacak. Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ise 25 Kasım Salı günü toplanarak Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun tasarısını görüşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler