Emekli, memur, asgari ücretli perişan

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, ''Emekli, memur, asgari ücretli perişan haldedir. Bu kışı donarak geçirmekle yüz yüzedir'' dedi. Yokuş, "hükümetin krize "biz en iyisini biliriz, kimsenin aklına ihtiyacımız yok" mantığıyla yaklaştığını kaydetti.

Yayınlanma: 23.11.2008 - 11:17
Abone Ol google-news

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Kayseri'de katıldığı ''Türk Büro-Sen Eğitim ve İstişare Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, son günlerde yaşanan küresel finansal krizin tüm dünyayı etkisi altına alacağının bilinmesine rağmen hükümetin, ''krizi fırsata çevirme adına IMF'ye kafa tuttuğunu'' söyledi.

Kriz rüzgarları ABD'de esmeye başladığından beri iktidarı uyardıklarını ifade eden Yokuş, ortak bir milli refleks oluşturulması taleplerine, hükümetin, ''biz en iyisini biliriz, kimsenin aklına ihtiyacımız yok'' mantığıyla yaklaştığını belirtti.

Son 1 yılda doğal gaz, elektrik, odun ve kömüre yapılan zamların başta dar ve sabit gelirliler olmak üzere herkesin ''kara kara düşündürdüğünü'' anlatan Yokuş, şunları kaydetti:
''Son 6 ayda petrol fiyatlarının düşmesine, dünyada enerji fiyatlarının gerilemesine rağmen ülkemizde doğal gaza yüzde 75, odun kömüre yüzde 65, elektriğe yüzde 60'ın üzerinde zam yapılmıştır. Hükümet bu noktada sorumsuz davranıyor. Emekli, memur, asgari ücretli perişan haldedir. Bu kışı donarak geçirmekle yüz yüzedir. Yakıta yapılan zamlar, bütçemizi tarumar etmiştir. Başta asgari ücretliler olmak üzere emeklilerin ve memurların ocak ayından itibaren maaşlarına asgari yüzde 20 zam yapmalısınız ki, bu kesim kışı rahat geçirebilsin. Aksi halde, titreyerek, battaniyenin içinde kış geçirmek zorunda kalacak bu kesim, iktidarı hayırla yad etmeyecektir.''

Hükümetin 4 yıl önce memurlara grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı vermeyi taahhüt ettiğini anımsatan Yokuş, bu sözün hayata geçirilemediğini söyledi.

Türk memurunun grevli toplu sözleşmeli sendikal hakkı hak ettiğine inandığını vurgulayan Yokuş, şöyle konuştu: ''Birilerinin talepleriyle ve dayatmasıyla değil, Türk memuru bu hakkı hak ediyor diye iktidarın bir an önce grevli toplu sözleşmeli sendikal hakkı Türk memuruna verme mecburiyeti vardır. Son zamanlarda ulusal program hazırlanıyor. Bu konuda hükümet, sivil toplum örgütlerinin siyasi partilerin görüşlerini almıştır. Ümit ediyoruz ki, ulusal programda kamu çalışanlarının sendikal haklarının 2009 yılı başında verileceği programa yazılmalıdır ve meclisin 2009 yılı bütçesini sonuçlandırdıktan sonra ocak ayından itibaren mutlaka grevli toplu sözleşmeli sendikal hakkımızı yerine getirmek için toplanmasını, bu hakkı Türk memuruna vermesini bekliyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon