Hristofyas Türkiye'yi BM'ye şikayet etti

Rum Lideri Hristofyas, bir Türk savaş gemisinin, Rum Kesimi'nin 'münhasir ekonomik bölge'sinde arama çalışmaları yapan iki yabancı bandıralı gemiyi çekilmeye zorladığı gerekçesiyle, Türkiye'yi BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a mektupla şikayet etti.

Yayınlanma: 23.11.2008 - 11:03
Abone Ol google-news

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a bir mektup göndererek, bir Türk savaş gemisinin, Rum Kesimi’nin “münhasir ekonomik bölge”sinde arama çalışmaları yapan iki yabancı bandıralı gemiyi çekilmeye zorladığı iddiasıyla Türkiye’yi şikayet etti.

Dimitris Hristofyas, Ban Ki-moon’a yazdığı mektupta “Türkiye’nin, Kıbrıs (Rum Kesimi) tarafından kendi münhasır bölgesinde yaptığı arama çalışmalarını engellediği”ni savunarak Türkiye’yi kınadı.

Rum basınına göre, Hristofyas, mektubunda 13 Kasım’da “Ada'nın 27 mil güneyindeki sahillerinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Rum kesimi) münhasır ekonomik bölgesinin sınırları içerisinde Kıbrıs adına arama çalışmalarını yapan iki yabancı bandıralı geminin, bir Türk savaş gemisince çalışmalarına son vermeye ve geri çekilmeye zorlandığı” savına yer verdi. Mektupta arama çalışmaları yapan gemilerin, personelinin korkutulduğu için geri çekildiği de öne sürüldü. Hristofyas, Türkiye’nin “kabul edilemez” politikasını devam ettirdiğini savunarak “Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması çabalarının ‘hayati bir aşamaya’ ulaştığı bu dönemde böyle bir olayın ciddiyeti küçümsenemez” diye yazdığı mektupta Türkiye’nin “bir kez daha uluslararası toplumum, çözüm çabalarını aktif olarak desteklemesi yolundaki çağrılarını göz ardı etme yolunu seçtiği ve bu çabalara zarar vermek için agresif davranışları gösterdiği” iddiasında da bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler