Yavaş ama doğru müziklerle

Afili Yalnızlık albümünün yayımlanmasının üzerinden iki yıl geçmesine karşın hâlâ en çok satanlar listesindeki yerini koruyor. Hayranlarına gelecek şubatta yeni bir albüm çıkarma müjdesini veren Aydın, bu kez “Efkâr” temasını işleyecek: “Afili Yalnızlık’tan bir ay sonra yeni albüm için hazırlıklar başladı. Dinleyiciler yabancılık çekmeyecekler ama Afili Yalnızlık’ın kopyası gibi değil. Ney, dilsiz kaval, Anadolu ezgilerinin, daha doğrusu alaturka ezgilerin de bir şekilde içinde olduğu bir şey düşünüyorum. Etnik değil, daha modern. Arkada iki kaval üflüyor, elektronik sesler de kullanıyoruz. ‘40 yıl sonra torunlarım olduğunda hesabını verebilir miyim’ diye çıkardığım albüm olacak.”

Yayınlanma: 23.11.2008 - 12:04
Abone Ol google-news

Afili Yalnızlık albümüyle büyük çıkış yaparak müzik dünyasına yerleşen genç müzisyen Emre Aydın, MTV Avrupa Müzik Ödülünü aldıktan sonra acele etmeden yoluna devam etmek istiyor. MTVye İngilizce tek şarkılık bir CD hazırlayacak Aydın, ödül ile yakaladığı avantajı dikkatle değerlendirmek istiyor.


Moda geçti, gitar bende kaldı

Emre Aydın, eczacı olan anne ve babasının işi nedeniyle bulundukları Ispartada 1981de doğmuş ve ilkokul üçüncü sınıfa kadar bu kentte okumuş. Ailesi bağlama kursuna göndermiş ama daha sonra taşındıkları Antalyada devam etmemiş. Antalyada Anadolu Lisesine başladığında müzikle daha yakın ilişkisi olmuş:

13-14 yaşlarında yeni arkadaş çevremde Queen grubunu keşfetmiştik. Metalcilik dönemine doğru giderken bir gazetede ilanını gördüğümüz kiralık stüdyoya gittik. Çok küçük olduğumuz için ilgi gösterdiler. Antalyanın meşhur trash metal grubu Angels Scullın gitarcısıyla tanıştım. O bana bir sürü şey öğretti. Ondan sonra ben kendime gitar aldırma ihtiyacı hissettim. Müziğe, resme teşvik eden aileler olur, bizimkiler öyle olmadığı için ailemi ikna etmem uzun sürdü ama gitar alındı. Babamın da müzik öğretmenliğini yapmış birinden gitar dersi aldım. Bir dönem öyle bir moda oldu herkes gitar aldı, alamayan arkadaşlarının ödünç gitarlarıyla çaldı. Böyle siyah siyah giyinen bir sürü çocuk. Ondan sonra moda geçti. Millet gitarları attı, benimki geçmedi, gitar bende kaldı.”

Lise yıllarında trash, death metal alternatik müzikleri dinleyen Emre Aydın punk gruplarını da keşfeder.

 

Yarışmada birinci

Liseyi tamamladıktan sonra İzmirde 9 Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü kazanan Aydın, grup çalışmalarını sürdürür. Onur Ela ile 6. Caddeadında bir grupla sahne alan Emre Aydın, 2002 yılında kardeşinin Sing Your Song adlı bir müzik yarışmasından haberdar etmesi üzerine kararını verir:

Türkiye birincisi olunca single anlaşması imzalandı. İstanbul-İzmir arasında gidip gelmeye başladık.

 

‘6. Cadde'

Single yayımlanmaz ama Emre Aydın ve Onur Eladan oluşan 6. Cadde 2003’te Universal ile anlaşarak grubun adını taşıyan albümü Universalden çıkardılar: 6. Cadde çıktıktan sonra yapım şirketi kapandı. Zaten cebimizde 5 kuruş para yok, ailelerimiz desteklemiyor. Albüm aşamasında yapmayın etmeyin, adam gibi okuyundiyenler vardı. Herkese karşı kin içindeyiz yani. Bir de albüm işi batınca Onur sustu. Konuşmamaya başladı. Kötü bir şekilde okula döndük. Onur eğitimiyle ilgili bir şey yapmaya karar verdi ve müziğe devam etmek istemedi.

 

Tema albüm çıkarma isteği

Müzik dünyasına daha yakın olabilmek için İstanbula gelen Emre Aydın yeni albüm için arayışlara girer ama solo albüm yerine hâlâ aklında grup fikri vardır. Sonny Müzik ile anlaşan Aydın, solo albüm konusunda cesaretlendirilir. 2006’da çıkardığı “Afili Yalnızlık” albümüyle çıkış yapan Aydın’ın şarkıları gençlerin dillerine dolandı: “Belirli bir derdi olan albümleri seviyorum. O yüzden tema albümü çıkarmak istedim. 30 sene sonra da öyle bir müzik isterseniz dinleyebilirsiniz. Yalnızlık durumum da vardı. Başka tema aramaya gerek yoktu. Dinleyici olarak benim içime sinen bir albüm oldu. Nasıl pazarlandığı da önemli. En ufak bir ekonomik dalgalanma olsa önce müzik sektörü aşağı iniyor. Bu albümü Sonny ve menajerlik şirketim Gergedan iyi pazarladılar. Ciddi bir ekip uğraştı. Albümün duruşundan ödün vermeden çalışıldı.”

 

‘Kafamda binlerce tilki dolaşıyor...’

Emre Aydın, MTV dünya üzerinde çok etkili olduğu için alternatif müzik akımlarını belirleyen kurum niteliğinde. Çok izlenen bir kanaldiyor ve devam ediyor: Bu nedenle bu ödül çok önemli ama bir şey değerlendirilmediği sürece sadece çok onur verici bir şey olarak kalır. MTV Türkiyenin desteğiyle yabancı MTVler bizden single (tek şarkılık CD) istediler. İşte buna çalışıyoruz şimdi.

Emre Aydın MTV Avrupa Müzik Ödüllerinde ülkemizi temsil etmek üzere izleyici oylarıyla 11 Ekimde seçildikten sonra SMS mesajlarıyla ve internet üzerinde oylama başladı:

Oylama sürerken Fan Kulübüm inanılmaz organize oldu. Yurtdışına gidenler oldu. Çünkü sadece kendi ülkenizden oy almanız yetmiyor. Her ülkeden oy toplamak zorundasınız. Avrupadaki Türklerin de inanılmaz izleyicisiyle özveriyle alındı bu ödül. Avrupada her fırsatta çalmaya çalışmıştık, bu nedenle ilişkilerimiz vardı. Macaristandan arkadaşlarımız da çalıştılar. Yaklaşık bir ay süren oylamadan sonra Liverpoola gittik işte.

 

Temsil etmenin ağırlığı

6 Kasım akşamı İngilterede Liverpoolda düzenlenen gecede diğer 20 ülkenin birincileriyle yarıştı. 15. MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde Aydının Avrupanın en iyi sanatçısı ödülüne layık görüldüğü açıklandı. Onur Ödülü’nü kazanan efsanevi The Beatles grubundan Paul McCartneynin ödülünü U2 grubunun solisti Bonodan aldığı gecede sahnede olmaktan onur duyan Emre Aydından gecenin hikâyesini dinliyoruz:

Ben sadece kendim adına bulunmadığım, ismimin altında Türkiye yazdığı için normalde olacağımdan biraz daha gergindim. Başınız dik bir şekilde dönmek zorundasınız. Bu nedenle ödül töreni biraz gergin geçti. Hiç yapmadığım bir şeydir. Eğer ödül alırsamşunları şunları söyleyeceğimdiye kafamda bir şeyler oluşturdum mesela. Gerçi ödül aldıktan sonra onların hepsini unuttum. Ödülü aldık, röportajlar yapıldı. MTV için röportaj yapan muhabir öyle hazırlanmıştı ki tüm şarkı sözlerime kadar sorular sordu. Orada bile tek başına olmadığımı düşündüm. O tip küçük ayrıntılar kafamı çok meşgul etti.


Biraz sabır

Aydın, Avrupaya göndereceği İngilizce single ve albüm için düşüncelerini, Kafamda bin tane tilki dolaşıyor diye anlatıyor:

Biz o yarışmada birinci olduk döndük.Haydi ne zaman yapacaksındurumu oldu. O iş hiç kolay değil. Popçu gibi olmaya çalışmayacağım için kendi ülkemizde bile bir albüm çıkarmak bir ekip çalışması gerektirdiği gibi bilmediğimiz bir pazara çıkmak zor. Böyle bir fırsat çıktı diye alelacele kayda girecek durumum yok.

Ama ben başka bir şey yapmaya çalışıyorum. Zamanla algılanacaktır. Yavaş yavaş ve çok doğru işlerle ilerlemeliyim. İnternetten takip ediyoruz, yarışmadan sonra dinleyicilerimin artışı ivme kazandı. Slavlar, Ruslar, Japonlar ilgileniyor. Baltık ülkelerinden sitemi dolaşanlar oluyor. Avrupaya açılmış 10 şarkıcımız olsa ben de 11’incisi olsam ülkeyi temsil durumum olmazdı. Ama şimdi bir yanlışımız da, diyelim İngilizceyi yanlış telaffuzda bile rahatsızlık olur. O yüzden aceleyle bekleyenlerden biraz daha sabır rica edeceğim.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler