İran krize meydan okuyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bazı ülkelerin iddialarının aksine İran'ın küresel mali krizden etkilenmediğini, petrol fiyatının düşmesinden de aşırı ölçüde etkilenmeyeceğini belirtti. Yeteri kadar döviz rezervine sahip olduklarını anlatan Ahmedinejad, ''Petrolün varili 5 dolara da inse ülkeyi idare edecek güçteyiz. Ayrıca yeteri kadar enerji rezervimiz de var'' ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 23.11.2008 - 13:14
Abone Ol google-news

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, petrol fiyatlarındaki düşüşün İran ekonomisini ciddi olarak etkilemediğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), eylüldeki raporunda, petrolün varilinin 90 doların altına düşmesi halinde İran'ın bütçe açığı vereceğini açıklamıştı.

İran Merkez Bankası da her bir varil petrolün 60 doların altına inmesi durumunda ekonominin büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunmuştu.

İran Meclisi, gelecek yılki mali bütçede petrolün varilinin 40-50 dolar olarak öngörülmesi tavsiyesinde bulundu.

Dünya piyasalarında 50 doların altında seyreden petrolün varili, 11 Temmuz'da 147 dolara kadar çıkmıştı.

Ekonomisi büyük ölçüde petrole bağlı olan İran, dünyanın 4. ve OPEC'in ikinci büyük petrol üreticisi konumunda. Ekonomide petrol gelirine bağımlılıktan kurtulmak ve alternatif kaynaklar yaratmak için hükümetin yeni kalkınma planında reform niteliğinde bazı tedbirler öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler