Hamas'tan sert tepki

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Hamas ile diyalog sağlanamaması durumunda başkanlık ve genel seçimleri birlikte yapmak için karar alabileceği yolundaki sözlerine Hamas'tan sert tepki geldi. Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, ''Bu, yasal ve anayasal dayanağı olmayan bir çağrı'' derken, seçimle ilgili sözlerini, Abbas'ın diyalog arayışlarını bozma niyetinin kanıtı olarak nitelendirdi.

Yayınlanma: 23.11.2008 - 19:08
Abone Ol google-news

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın çağrısına Hamas'tan sert tepki geldi.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, ''Bu, yasal ve anayasal dayanağı olmayan bir çağrı'' derken, seçimle ilgili sözlerini, Abbas'ın diyalog arayışlarını bozma niyetinin kanıtı olarak nitelendirdi.

Barhum, Gazze'de yaptığı açıklamada, Abbas'ın görüşmeler yapma niyetinin barışı sağlamaya değil, daha çok kendi çıkarlarını korumaya ve ABD-İsrail projesini uygulamaya yönelik olduğunu öne sürdü.

Abbas'ın, Ramallah'ta, Filistin Kurtuluş Örgütü Merkez Konseyi toplantısı sırasındaki konuşmasındaki hususları hemen bütünüyle eleştiren Barhum, Abbas'ı ''işgale karşı direnişi hafife almak ve siyasal nezakete sığmayan bir üslup kullanmakla'' da suçladı ve ''Konuşması, Filistin halkının liderliğini yapan birinin konuşmasına benzemiyor'' dedi.

Abbas'ın sözlerini, ''Filistin halkının birliği için çok tehlikeli bulduklarını'' da dile getiren Barhum, ''Anlaşılıyor ki Abbas, Yol Haritası'nın İsrail'in güvenliğiyle ilgili bölümleri uygulamaya koymak istiyor'' diyerek, Abbas'ın asıl amacının İsrail'in güvenliğini sağlamak olduğunu öne sürdü.

Abbas'ın, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesten sözeden sözlerini de eleştiren Hamas Sözcüsü, ''Abbas, ateşkesin bir parçası değildir. Direnişe inanmayan Abbas, ateşkes üzerinde konuşma hakkına da sahip değildir'' diye konuştu.

Barhum, Batı Şeria'da Abbas'a bağlı güvenlik güçlerinin Hamas üyelerine yönelik tutuklama girişimlerini de eleştirdi ve bunun, Abbas'ın Hamas ile bir diyalog istemediğinin kanıtı olduğunu savundu.

Barhum, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün toplantısında alınan kararları tanımadıklarını, FKÖ'nün Filistin halkını temsil etmediğini kaydetti.

Abbas, konuşmasında, ulusal birlik görüşmelerinin girdiği çıkmazdan Hamas'ı sorumlu tutmuş, Hamas'ın Batı Şeria'da siyasal tutuklamalar yapıldığı yolundaki iddialarını reddederek, Filistin'in Hamas üyelerine yönelik keyfi tutuklamalar yapmadığını vurgulayarak, ''Siyasal tutuklamalar yapıldığını asla kabul etmeyiz'' diye konuşmuştu.

Abbas, kimi yanlışlar yapıldıysa bile, bunları hemen düzeltme yoluna gittiklerini ve bunların bir kez daha yinelenmediğini söylemişti.

Abbas, konuşmasında, El Fetih ile Hamas arasında ulusal birlik görüşmelerinin başarısız olması durumunda, 2009 yılı başında devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması kararını alabileceğini belirtmiş, ancak tam bir tarih vermemişti.

Hamas ve İslami Cihad, Filistin Kurtuluş Örgütü'ne üye değiller.

 

İslami Cihad

Öte yandan Hamas gibi, İslami Cihad da Abbas'ın erken seçime gitme yolundaki sözlerine karşı çıktı.

İslami Cihad liderlerinden Nafit Azzam, şu andaki ortamda seçimlerden sözetmenin, Filistin arenasındaki ilerideki bölünme ve çatışmaların bir işareti olacağını ileri sürdü.

Azzam, hangi seçim olursa olsun işgalin gölgesi altında yapılacağını öne sürerken, asıl önemli olanın Filistin'in ulusal kurtuluşu ve birliği için mücadeleyi sürdürmek olduğunu dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler