"Anlaşma olmazsa ABD askerleri çekilmeli"

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ABD askerlerinin bu ülkeden 2011'e dek çekilmelerini öngören ABD-Irak anlaşmasının, Irak Parlamentosu'nca reddedilmesi durumunda BM'nin, bu askerlerin ülkede kalma süresini uzatmamasını istedi.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 08:15
Abone Ol google-news

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ABD askerlerinin bu ülkeden 2011'e dek çekilmelerini öngören ABD-Irak güvenlik anlaşmasının onaylanması konusunda istekli olmayan politikacılarla, kendilerini ikna amacıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşma geçmese de ABD askerlerinin çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Maliki, parlamentonun anlaşmayı onaylamaması durumunda ortaya çıkabilecek durumu yorumlarken, ''Yabancı güçlerin Irak topraklarında kalış süresinin uzatılması, desteklediğimiz bir seçenek değil. Seçeneğimiz, yabancı güçlerin derhal çekilmesi'' dedi.

Bu anlaşmanın parlamentodan çarşamba günü onay alamaması durumunda, ABD askerlerinin statüsü yılbaşından itibaren belirsiz duruma düşecek. Bu askerlerin bu tarihten sonra operasyon düzenleme yetkileri de olmayacak. Ancak BM Güvenlik Konseyi, böyle bir olasılık karşısında, yeni bir karar alarak, yabancı askerlerine sağladığı yetkilerin geçerlilik süresini uzatabilecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler