Nijerya devlet başkanını seçiyor

Nijerya'da cumartesi günü yapılan devlet başkanlığı seçiminde 36 eyaletten 20'sini kazanan önceki Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, önde gidiyor.

Yayınlanma: 18.04.2011 - 06:03
Abone Ol google-news

30 eyalette elde edilen ilk kesin sonuçlara göre, Jonathan 20 eyalette kazanırken, en büyük rakibi eski askeri diktatör Muhammed Buhari 9 ve ülkedeki yolsuzlukla mücadele kurumunun başkanı sadece bir eyalette kazanabildi. Goodluck Jonathan'ın 36 eyaletin tamamından gelecek sonuçların ardından ikinci tura gerek kalmadan ilk turda seçimi kazanabileceği belirtiliyor.

Afrika'nın en kalabalık ve en büyük petrol üretici ülkesi Nijerya'da önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçimi, ülkenin Muhammed Buhari'ye oy veren Müslüman kuzey ile Goodluck Jonathan'dan yana tercihini kullanan Hristiyan güney arasında açıkça bölündüğünü de gösterdi. Uzmanlar, 155 milyon nüfuslu ve 250'den fazla etnik grubu barındıran, çatışmaların eksik olmadığı Nijerya'da böyle bir senaryo karşısında uyarıda bulunuyorlar.

Anayasaya göre, devlet başkanı olmak için adayın 36 eyaletin üçte ikisi olan en az 24'ünde oy çokluğu sağlaması gerekiyor. Eğer ikinci turda Jonathan ve Buhari arasında bir "düello" söz konusu olursa bu 1999'dan beri ilk olacak. Seçimler genel olarak sakin geçti.

 

Askerlerle göstericiler arasında çatışma

Nijerya'nın kuzeyindeki en büyük şehir olan Kano'da, göstericiler ile askerlerle çatıştığı bildirildi. Basın mensupları, askerlerle çatışan gençlerin yoldan geçmekte olan araçları durdurarak, sürücülerden, seçimlerde zaferini ilan etmek üzere olan önceki Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın rakibi eski askeri diktatör Muhammed Buhari'ye desteklerini ilan etmelerini istediklerini bildirdiler.

Kalabalığın kıyafetlerinden Hristiyan olduklarını anladıkları iki kişiyi de sopalarla dövdükleri belirtildi. Nijerya'nın çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu kuzeyindeki birçok kentte, Devlet Başkanı Jonathan tarafının seçimlerde hile yaptığı gerekçesiyle dün akşam gösteriler düzenlendi ve olaylar çıktı.

 

24 saat sokağa çıkma yasağı

Nijerya'nın kuzeyindeki Kaduna eyaletinde Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın seçim zaferine öfkelenen gençlerin çıkardığı olaylar üzerine 24 saat sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Resmi Nijerya haber ajansı, protestocuların Kaduna'nun kuzeyindeki Zaria bölgesinde bulunan Devlet Başkanı Yardımcısı Namadi Sambo'nun evini ateşe verdiklerini duyurdu. Ajans, protestocuların kentin merkezindeki cezaevinin kapılarını zorla açtırarak mahkumları serbest bıraktıklarını kaydetti.

Bu arada ülkenin orta kesimlerindeki Jos kentinde Devlet Başkanı Jonathan'ın seçimi kazanmasını protesto eden gençleri dağıtmak için askerlerin havaya ateş açtığı bildirildi. Kentteki Reuters muhabiri, askerlerin ateş açması üzerine kentin Müslüman mahallesindeki protestoya katılanların kaçtığını söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler