İFKM'de Hayalet sergisi

19. yüzyıl sonu - 20. yüzyıl başı Osmanlı Mimarisi'nin belirleyici isimlerinden Alexandre Vallaury'nin eserleri etrafında kurulan Hayalet isimli sergi, İstanbul Fransız Kültür Merkezi(İFKM)'nde bugün saat 18.30'da açılıyor.

Yayınlanma: 20.04.2011 - 10:46
Abone Ol google-news

Alexandre Vallaury’nin eserlerinin yer aldığı sergi, görsel ve dokümanter içeriğinin yanı sıra ilginç bir buluşmaya zemin oluşturuyor.

Şair, yazar ve denemeci Enis Batur, Mimar’ın tasarladığı anıt yapılara, özellikle de bugün Büyükada Rum Yetimhanesi olarak bilinen o devasa ahşap yapıya sokularak kaleme aldığı “Hayalet – Büyükada Yetimhanesi ve Alexandre Vallaury için bir fotoroman denemesi” kitabıyla ‘Mimarın Düşü’ne bir tuğla daha ekliyor. Bir tarafta Levanten bir aileden gelen, Paris’te, École des beaux-arts’da aldığı mimarlık eğitiminden sonra İstanbul’a dönerek aralarında İstanbul Arkeoloji Müzesi, Galata’daki Osmanlı Bankası, bugünkü İstanbul Erkek Lisesi gibi görkemli yapıları tasarlamış bir Mimar, diğer tarafta adı, doğudan gelen bir suyun üzerine yazılı bir Şair. İki yapı ustası. İki hacim.

Sergi kapsamında Enis Batur’un Hayalet – Büyükada Yetimhanesi ve Alexandre Vallaury için bir fotoroman denemesi başlıklı kitabı Türkçe ve Fransızca iki ayrı edisyon olarak Norgunk Yayıncılık tarafından yayınlandı. Açılışta kitapta yer alacak. Sergi 20 Mayıs’a dek izlenebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler