Sosyalist partide 'seçim' krizi

Fransa'da ana muhalefette bulunan 'Sosyalist Parti'de liderlik seçimiyle ortaya çıkan kriz devam ediyor. Parti içinde kurulan komisyon, cuma günü yapılan seçimin usule uygun olup olmadığını araştırmak üzere toplandı. Gazetelerde çıkan haberlerde, ''Sosyalist Parti'nin, tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşadığı'' yorumu yapılıyor.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 12:43
Abone Ol google-news

Fransa'da, ana muhalefette bulunan 'Sosyalist Parti'de, liderlik seçimiyle ortaya çıkan krizi çözmek için kurulan parti içi komisyon toplandı. Seçimi çok az farkla kazanan Martine Aubry ile diğer aday Segolene Royal'in üçer temsilcisinin bulunduğu komisyon, değerlendirmesini yarın parti yönetim kuruluna sunacak. Parti yönetim kurulu da seçim sonucunu yarın akşam ya onaylayacak ya da yeni bir seçim yapılmasına karar verecek.

Sonuca itiraz eden Royal, ikinci turun tekrarlanmasını isterken, seçimi az bir oy farkıyla kazanan eski Çalışma Bakanı Aubry bu talebi kabul etmemişti. Siyasi gözlemciler, ''seçim sonuçları onaylansa da, onaylanmasa da Sosyalist Parti içindeki dalgalanmanın uzun süre durulmayacağı'' görüşünde birleşiyor. Gazetelerde çıkan haberlerde, ''Sosyalist Parti'nin, tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşadığı'' yorumu yapılıyor. Sosyalist Parti'nin eski bakanlarından Pierre Moscovici, liderlik krizinin aşılması için ''ortam yönetim'' modelini önerdi.

Seçimlerde Aubry yüzde 50,02, Royal yüzde 49,98 oranında oy alırken, seçime 137 bin 116 delege katılmıştı. Aubry'nin Royal'den sadece 42 oy fazla aldığı açıklandı. Royal yanlıları, seçimlerde Aubry yandaşlarını ''usulsüzlük yapmak'' ile suçluyor. Parti içinde Aubry, Royal'e oranla ''daha solcu'' politikalar savunmasıyla tanınıyor. Royal, son 'cumhurbaşkanlığı seçimi'ni ikinci turda Nicolas Sarkozy karşısında açık farkla kaybetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon