Öğretmenler Günü'nde buruk kutlama

24 Kasım Öğretmenler Günü bugün yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP döneminde öğretmenlerin sorunlarına yenilerinin eklendiğini belirterek, "Grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı yerine pazarlıklarla oyaladı, öğretmenliğin onuruyla oynadı, ekonomik baskı, partizanlık ve kıyımlarla öğretmenleri asli işlevlerinden uzaklaştırdı" dedi.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 13:47
Abone Ol google-news

24 Kasım Öğretmenler Günü yurdun her yerinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Öğretmenler Günü dolayısıyla dün ilk tören Anıtkabir’de yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik öğretmenlerle Anıtkabir’i ziyaret etti. Anıtkabir ziyaretinin ardından Çelik ve beraberindekiler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde düzenlenen törene katıldı.


Güldal Mumcu'dan önemli mesaj

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu da Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül ve 81 ilden gelen öğretmenleri, TBMM Tören Salonu’nda kabul etti. Konuşmasına, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yükselen yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır” sözleriyle başlayan Mumcu, öğretmenlere, “Her biriniz, geriye dönüp baktığınızda ‘İşte benim eserim’ diyebileceğiniz, bu ülkeye, onun kuruluş felsefesine yaraşır, çağdaş bilgilerle donatılmış, zihinleri aydınlık ve kendinizle de kıvanç duyabilmenizi sağlayan nesiller görebiliyorsanız; ‘İşte Başöğretmenimizin istediği gibi, laik Cumhuriyete yakışan, kafasının içi ve dışı örtülmemiş, bir eser ortaya çıkardım’ diyebiliyorsanız, görevinizi layıkıyla yapmışsınız demektir” diye seslendi.

 

Çiçek’ten ilginç çete iması

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Başbakanlık Yeni Bina’da 81 ilden gelen öğretmen temsilcilerini kabul etti. Çiçek, kabulde yaptığı konuşmada, eşi Gülten Çiçek’in de öğretmen olduğunu ve eskiden ilkokul öğretmenliği yaptığını kaydetti. Çiçek, “Bu kürsülerden eğer üç beş tane doğru laf ediyorsak bunları sizlere borçluyuz. Bu ülke size gerçekten çok şey borçludur” dedi. Eğitim konusunda bazı sorunlar bulunduğunu belirten Çiçek, bunun öğretmenlerden kaynaklanmadığını belirterek, “Özellikle belki dikkatinizi çekiyordur, bir süreden beri Türkiye’de organize suçlarla ilgili bir çaba, faaliyet gösteriliyor. Türkiye çetelerin, organize suç örgütlerinin faaliyet gösterdiği bir ülke olmamalıdır. Bunun için yasalarımızı en çağdaş hale getirmeye çalıştık. Güvenlik güçlerimiz de çok ciddi bir gayretin içerisinde ama dikkat ederseniz bu organize suçların önemli bir kısmı yüksek tahsilli insanlar tarafından işlenmiş gözüküyor” dedi.

 

‘AKP sorunlara yenilerini ekledi’

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, ömrünü geleceğin güvencesi çocuklara ve gençlere veren Cumhuriyetin bekçisi öğretmenlerin bu 24 Kasım’ı da büyük sorun ve sıkıntılarla hak arama günü olarak kutladıklarını ifade etti. Baykal, AKP hükemetinin öğretmenlerin varolan sorunlarına yeni sorunlar eklediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı yerine pazarlıklarla oyaladı, öğretmenliğin onuruyla oynadı, ekonomik baskı, partizanlık ve kıyımlarla öğretmenleri asli işlevlerinden uzaklaştırdı. Bu öğretmenler gününde, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e söz veriyoruz. CHP iktidarında öğretmenliği eski saygınlığına kavuşturacak, öğretmenlerimizin sorunlarını çözecek, hak kaybına ve haksızlığa uğrayanların haklarını iade edeceğiz.”

Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Zeki Sarıhan yaptığı açıklamada, öğretmenlik mesleğinin karşılaştığı en büyük sorunun bu mesleğin alalade bir konuma indirgenmek istenmesi olduğunu belirterek, “Emperyalizmin ‘Küreselleşen Dünya’ diye tanımladığı günümüzde öğretmenlerden beklentisi, uluslararası kapitalizmin ihtiyaçlarına ayak uydurması, halk için yüce ideallerle bağını koparmasıdır. Türkiye öğretmeninin yüzünü tarih önünde ak çıkartacak olan bu akıma karşı tarihsel görevinden bir an olsun sapmamasıdır” dedi.

 

Gazalcı’ya AES’ten onur ödülü

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) tarafından, eski CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Mustafa Gazalcı’ya “Başöğretmenlik Onur Ödülü” verildi. Eğitimciler Derneği Lokali’nde düzenlenen törende yaşam öyküsünü anlatan Gazalcı, öğretmenlik yaptığı 1960 ve 1970'lerde yaşadığı sorunları aktardı. Yazar Muzaffer İlhan Erdost ise Köy Enstitüleri’nin “Yeşil Kuşak Projesi” nedeniyle kapatıldığını söyledi. Konuşmaların ardından AES Genel Başkanı Cansel Güven, Gazalcı’ya ödülünü sundu.

 

Gül Köşk’te yemek verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül öğretmenlere Çankaya Köşkü’nde öğle yemeği verdi. Eşi Hayrünnisa Gül ile davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu’nun girişinde karşılayan Gül, değişimlerin gerisinde kalmamak, gelecek nesilleri yeniliklere adapte etmek konusunda öğretmenlere büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Gül, öğretmenlere “Sizlerin asla öğrencilerinizin, yetiştirdiklerinizin gerisinde kalmamanız gerekir. Belki anneler, babalar çocuklarının gerisinde kalabilir, kalıyorlar da ama sizlerin asla kalmaması gerekir” dedi. Gül, öğretmenlere şöyle seslendi:

“Ülkelerin, günümüzün dünyasında belirleyici rol oynamaları, nitelikli insan gücüne sahip olmalarına bağlıdır. Konuşmalarımda en çok vurgu yaptığım husus, iyi eğitilmiş, nitelikli insan gücünün ne kadar önemli olduğudur. Bunun da mimarları sizlersiniz. Değişimlerin gerisinde kalmamak, gelecek nesilleri yeniliklere adapte etmek konusunda sizlere büyük sorumluluk düşmektedir. Çocuk ve gençlerimizi bilgi toplumunun nitelikli bireyleri yapabilmek, eğitimdeki yatırımlarla birlikte size sunulacak imkanlara da bağlıdır.”

 

Öğretmenler günü yurt genelinde kutlandı

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen kutlama Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törende, ödül vermek için sahneye davet edilen Vali Cahit Kıraç’a bir sürpriz yapıldı. Kıraç’ın Elazığ Hankendi İlk Ulu’ndayken öğretmeni olan Sevgi Akan Hatipoğlu sahneye davet edildi. Öğretmenini karşısında gören Vali Kıraç, duygulandı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği 24 Kasım öğretmenler günü yurt genelinde kutlandı. Etkinliklerde ve mesajlarda AKP hükümetinin eğitim politikalarına tepki vardı.

Amasya’nın Merzifon ilçesindeki etkinlikelre ADD Merzifon Şube Başkanı Emekli Öğretmen Bayram Aydoğdu’nun protestosu damgasını vurdu. Merzifon öğretmen evinde mülki yetkililerin katılımıyla gerçekleştirelen törende Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in öğretmenlere mesajı okundu. Mesajda Atatürk ile ilgili hiçbir ifadenin yer almamasına tepki gösteren Aydoğdu, “Atatürk’e baş öğretmenliğin verildiği bu günde, Milli Eğitim Bakanı’nın mesajında Atatürk ile ilgili bir kelime bile yer almamış. Protesto ediyorum” dedi ve salonu terk etti. Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Kenan Gülçiçek ise öğretmenler günü nedeniyle yaptığı açıklamada öğretmenlerin, insanca bir yaşam talebine karşın hükümetin, Türkiye’nin gelecek kuşaklarını yetiştiren eğitim ve bilim emekçilerini yoksulluğa, sefalete ve açlığa mahkum ettiğini vurguladı. CHP Samsun Milletvekili Suat Binici ise yayınladığı açıklama eğitimin giderek ticarileştirdilğine ve eğitim emekçilerinin kaderine terk edildiğini belirtti.

Yozgat’ta da 1970 yılına kadar “Kız Enstitüsü” olan Kız Meslek Lisesinde 1958-2008 arasında görev yapan 40 öğretmen, bir araya gelerek anılarını tazeledi.Edirne’de Öğretmenler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı’ne çelenk konuldu ve İstiklal Marşı okundu. Etkinlikeler, Edirne Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda düzenelene törenle sürdü.

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde ise bir dershanede görev yapan öğretmen Fatih Gürlek, geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi, öğretmen eşi Birgül Gürlek (27) ise ağır yaralandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler