AIDS hastalarına mikroçiple takip

Endonezya'nın doğusundaki Papua vilayetinde tartışmalı bir yasa tasarısı gündenmde. HIV/AIDS hastalarının derilerinin altına mikroçip yerleştirilmesini öngören tartışmalı yasa, sorumsuz cinsel hayatı olan bazı AIDS hastalarının teşhis edilmesine, takibine ve gerekirse cezalandırılmasını hedefliyor. Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya, Asya'da HIV oranlarının en hızlı arttığı ülkelerden biri.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 16:01
Abone Ol google-news

Endonezya'nın doğusundaki Papua vilayetindeki bazı HIV/AIDS hastalarının derilerinin altına, hastalığın kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla mikroçip yerleştirilmesini öngören tartışmalı yasa tasarısını destekleyen milletvekillerinden John Manangsang, deri altına yerleştirilecek mikroçipin, sorumsuz cinsel hayatı olan bazı HIV/AIDS hastalarının teşhis edilmesine, takibine ve gerekirse cezalandırılmasına imkan sağlanacağını söyledi.

Milletvekillerinden Weynand Watari ise vilayette ''olağan dışı'' olan sağlık durumunun kendilerini ''olağan dışı önlemler'' almaya yönelttiğini kaydetti.

Tasarının beklendiği şekilde vilayet parlamentosunda çoğunluğun oyunu alması durumunda, önümüzdeki ay yürürlüğe konulacak. Tasarı, sorumsuz davranan kişilere altı aya kadar hapis ya da 5 bin dolar para cezası verilmesini öngörüyor. Vilayetteki sağlık yetkilileri ve insan hakları savunucuları, plana şiddetle karşı çıktıklarını açıkladı.

Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya, Asya'da HIV oranlarının en hızlı arttığı ülkelerden biri olma özelliği taşıyor. Ülkenin en fakir vilayetlerinden olan Papua'da ise HIV oranları, ülke ortalamasının 15 kat üzerinde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler