Güney Osetya sınırında hareketlilik

Güney Osetya sınırında hareketlilik yaşanıyor. Gürcistan, tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın sınırındaki askeri birliklerini güçlendiriyor. Yaşanan hareketlilikle ilgili açıklamalarda bulunan Güney Osetya'nın güvenlik komisyon başkanı Boris Attoyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin bulunduğu araç konvoyuna ateş açılması olayını da değerlendirdi.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 16:51
Abone Ol google-news

Gürcistan'ın, tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın sınırındaki askeri birliklerini güçlendirdiği bildirildi.

Güney Osetya'nın güvenlik komisyon başkanı Boris Attoyev, yaptığı açıklamada, Güney Osetya sınırındaki Gürcü Ahmadzi köyüne yerleşen Gürcü birliklerine ait ağır teçhizatın ve asker sayısının artırıldığını belirtti.

Attoyev, bölgede bulunan Gürcistan özel kuvvetlerinde de ciddi hareketlenmenin gözlendiğini kaydetti.

Açıklamasında ayrıca, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin bulunduğu araç konvoyuna ateş açılması olayını değerlendiren Attoyev, bu olayın Gürcü hükümetinin kışkırtıcı eylemlerinin bir parçası olduğunu savundu.

Attoyev, dün yerel saatle 17.00'de Gürcistan'dan Güney Osetya sınırındaki Akhalgori kentine Saakaşvili ve Kaczynski'yi taşıyan araç konvoyunun sınırdaki kontrol noktasına gelerek geçiş için izin istediğini kaydetti.

Araç konvoyuna izin verilmemesi ve yapılan tüm uyarılara rağmen konvoydaki birkaç aracın sınırı geçmek için girişimde bulunduğunu kaydeden Attoyev, daha sonra Cumhurbaşkanlarını taşıyan araç ve diğerlerinin Gürcistan tarafına döndüğünü söyledi.

Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti de yaptığı açıklamada, Gürcistan ve Polonya liderlerini "kışkırtıcı eylemde bulunmak" ile suçladı ve bu olayın bölgede istikrarı bozmak amacıyla önceden planlandığını öne sürdü.

AB'nin, Polonya ve Gürcistan gibi ülkelerle dostane ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Kokoeti, bu ülkelerin tek amacının bu tür eylemlerde bulunarak Rusya'yı suçlu ilan etmek olduğunu kaydetti.

Kokoeti, ''Bütün sorumluluğu üzerime alarak iki Cumhurbaşkanını taşıyan araca ateş açılmadığını söyleyebilirim. Bu iki lider sorumsuzca davranarak sınırımıza yaklaştı ve ateşkes anlaşmasını ihlal etti'' dedi.

Bu olayın, uluslararası toplum tarafından kınanmasını istediklerini ifade eden Kokoeti, Saakaşvili ve Kaczynski'nin bölgeye yaptıkları ziyaretle ilgili AB gözlemcilerini haberdar edip etmediklerinden ciddi şüphe duyduğunu ve tüm bu soruların yanıtlanması gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler