Yolsuzluklar kahvehane konusu halinde

Bazı ziyaret ve açılışlara katılmak için Edirne'ye gelen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Edirne teşkilatında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yine yolsuzluklara dikkat çeken Kılıçdaroğlu, ''yolsuzlukların artık kahvehanelerde konuşulan rutin bir olay haline geldiğini'' savundu.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 21:29
Abone Ol google-news

Bazı açılışlara katılmak üzere Edirne'ye gelen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Edirne teşkilatında basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de toplumun her kesiminin yakından izlediği ''yolsuzlukları yaşama olgusu'' bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, ''Geçen hafta Yozgat dosyasını açtık. Ben beklerdim ki derhal Yozgat Belediyesine İçişleri Bakanlığı'ndan denetim elemanı gönderilsin'' diye konuştu.

Silivri Belediyesi'nden bir belediye başkan yardımcısına 80 milyar lira ödendiğini ve banka dekontunu da açıkladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
''Siz hiç duydunuz mu (Silivri Belediyesine iki denetim elemanı gönderelim, incelesinler burada yolsuzluk var mı yok mu) diye söylendiğini. Duyamazsınız. Eğer bir siyasi iktidar yolsuzlukların üzerine kendi yandaşları olduğu için gidemiyorsa o yolsuzlukları paylaşıyor demektir.

Edirne'den Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum; yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gitmek istiyorsa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir, Yozgat Belediyesi, Silivri Belediyesi'nin üzerine mutlaka gidilmelidir.

Artık yolsuzluklar kahvehanelerde konuşulan bir olay haline gelmiştir. Rutin bir olay haline gelmiştir.''

Türkiye'de uzun süredir Deniz Feneri olayının tartışıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili dosyaların Almanya'dan istendiğini belirtti.

Adli Yardımlaşma Anlaşması çerçevesinde Türk savcıların Almanya'ya gidip meslektaşları ile görüşüp, olayı detaylı bir şekilde incelemesi gerektiği görüşünü dile getiren Kılıçdaroğlu, ''Bu olayın mutlaka Almanya'da irdelenmesi ve sorgulanması gerekiyor'' dedi.

ABD'de başlayan ve hızla dünyaya yayılan küresel ekonomik kriz ile ilgili düşüncelerini de açıklayan Kılıçdaroğlu, krizin bir yıldan daha uzun bir süredir bütün dünyaya aşama aşama yayıldığını ifade ederek, ''Bir gruba 750 milyon dolarlık bir krediyi, iki kamu bankasından verdiniz. Şimdi kamu bankalarını öne çıkartacağınızı söylüyorsunuz. İki kamu bankasının bilançoları bloke edilmiş şekilde. İsteseler de kredi veremezler'' diye konuştu.

Bir gazetecinin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile ilgili iddialarda bulunduğunu hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, Unakıtan ile ilgili bir dosya açıkladığını, ancak bugüne kadar bir yanıt alamadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, bir başka gazetecinin Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün açtığı 80 ihaleden 73'üne tek bir firmanın katıldığını söylemesi üzerine, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile konuyu konuştuklarını belirtti.

Sedefçi'nin ihale dosyalarını basın mensuplarına açmak mecburiyetinde olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, her belediyenin sağlıklı denetlenmesini istediklerini, belediyeler arasında ''denetlenmeme'' gibi bir ayrıcalık yapılmaması gerektiğini söyledi.

Sedefçi de 4 yılda yaklaşık 400 bin YTL'lik çiçek ve ağaç alımı yaptıklarını, belediye ihale dosyalarının savcılıkça incelendiğini ve hala incelemelerin sürdürüldüğünü, bütün ihaleleri basın mensuplarının önünde yaptıklarını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler