Rusya "arka bahçe" turunda

Rus savaş gemileri, Venezüella ile ortaklaşa gerçekleştirilecek deniz tatbikatına katılmak amacıyla Venezüella'nın La Guaira limanına geldi. Savaş gemileri limana girerken top atışıyla karşılandı. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez bu tatbikatı "Çok kutuplu dünyanın doğuşu" olarak yorumlarken, ABD tatbikatı "Karayipler'deki bir kaç Rus gemisi" şeklinde değerlendirdi.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 08:08
Abone Ol google-news

ABD'nin "arka bahçesi" sayılan Latin Amerika'da ilginç gelişmeler yaşanıyor. Rusya'nın, ABD'nin desteklediği Gürcistan'a müdahalesinden sonra, ABD ile ilişkilerinin iyi olmadığı bilinen  Venezüella ile de ilişkilerini geliştirmeye devam etmesi, önümüzdeki günlerde ABD-Rusya ilişkilerinin doğrultusu konusunda dünyayı daha da meraklandırıyor.

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, savaş gemilerinden oluşan Rusya filosunun, ülkesiyle ortaklaşa gerçekleştirilecek deniz tatbikatına katılmak amacıyla bugün Venezüella'ya geldi.

Rusya ile yapacakları ortak deniz tatbikatının Washington yönetimini sinirlendirme amacını taşımadığını belirten Chavez, ''Bunda hiçbir kışkırtma yok. Bu sadece ilişkilerin bina edilmesi ve en önemlisi çok kutuplu dünyanın doğuşu'' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, söz konusu ortak tatbikat sırasında, Brezilya ve Küba'yı da kapsayan Güney Amerika gezisi çerçevesinde Venezüella'yı ziyaret edecek.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack basın toplantısında Venezuela'daki gelişmeleri değerlendirirken, Medvedev'in bu ülkeye yapacağı ziyaretin büyük bir öneminin bulunmadığını ileri sürdü. McCormack'ın, Rus donanmasının Venezüella'yı ziyaretini ise, ''Rus savaş gemilerini çekmek için römorkörler de refakat ediyor mu merak ediyorum'' diyerek küçümsemesi dikkati çekti.

''Bölgedeki hakim askeri ve ekonomik gücün kim olduğu konusunda kimsenin şüphesi bulunmadığını'' kaydeden McCormack, ''Tatbikatı yakından izliyoruz. Ancak, Karayipler'deki birkaç Rus gemisinin Venezuelalılarla birlikte olmasının kimsenin şaşırmasına veya sinirlenmesine yol açacağını sanmıyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler