"Türkiye 'Kürt Sorunu'nun rehini"

ABD’nin istihbarat örgütü CIA eski üst düzey yöneticilerinden Graham Fuller, ABD'nin Ortadoğu'da aynı politikayı sürdürmesi halinde, Türkiye’nin ABD'nin çıkarlarının dışında bir çizgi izleyebileceğini söyledi. Fuller, Türkiye’nin bölgesel güç olabilmesi için “Kürt sorunu”nu çözmesi gerektiğini öne sürerek, bu sorunu çözmek için Iraklı Kürtlerle diyaloğu arttırması gerektiğini savundu.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 08:46
Abone Ol google-news

ABD’nin istihbarat örgütü CIA eski üst düzey yöneticilerinden ve Amerikan Ulusal İstihbarat Konseyi’nin başkan yardımcısı Graham Fuller, BBC ile yaptığı söyleşide Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulundu.  

 

'Türkiye komşularıyla iyi ilişkiler kurmalı'

Fuller, ABD’nin Ortadoğu'da oldukça etkisiz olduğu ortaya çıkan, bölgedeki birçok ülkeye karşı kavgacı ve olumsuz bir siyaset izlemeye devam etmesi halinde Türkiye’nin, ABD'yi bölgedeki ilişkileri açısından iyi bir ortak olarak görmeyebileceğini belirterek şöyle devam etti: “Bu durumda da, Türkiye, kendi çıkarlarına daha uygun, rasyonel ve bağımsız bir siyaset izlemek durumunda kalacaktır. Bu da Amerikan çıkarlarının dışında bir çizgi izlemek anlamına gelir. Burada özel olarak, Rusya, İran ve Suriye ile iyi ilişkiler geliştirmekten, Filistin siyasetinin Hamas da dahil olmak üzere unsurlarıyla ilişkiler kurmaktan söz ediyoruz. Ayrıca, ben Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler kurmasının faydalarını, Washington yönetimi bunu anlamamış olsa da, hem Türkiye hem de Amerika açısından şimdiden görmeye başladığımızı düşünüyorum.”

 

'Türkiye bir ABD, AB ya da Rusya olmasa da bölgesinde etkili'

Fuller, “Türkiye'nin ciddi bir arabuluculuk rolü için nüfuzu yeterli mi?” sorusunu yanıtlarken de Türkiye'nin, bölge ülkeleri üzerinde ve bölge diplomasisinde, Amerika, Rusya ya da Avrupa ülkelerinin sahip olduğu türden bir nüfuzu olmamakla birlikle bölge ülkesi olarak böyle bir rol üstlenebileceğini ifade etti.


'ABD, Türkiye'nin izlediği siyaseti uygulasın'

Türkiye’nin birbirine düşman olan ülkelerin hepsiyle dost bir ilişki yürütme siyasetinin sürdürülebilir bir siyasi olduğunu düşündüğünü ifade eden Fuller, “Bence Amerika Birleşik Devletleri'nin buna benzer bir siyaseti, kendisi için de uygulayabilir. Amerika, izlediği siyasetle kendisine düşman yaratıyor. Türkiye de bu tuzağa düştü daha önce” dedi. Obama yönetimi altında, Amerika'nın Ortadoğu'daki siyaseti açısından önemli değişiklerin olacağı konusunda umutlu olduğunu ifade eden Fuller “Bence Türkiye için, kendisini, İran, Suriye, Rusya ve Filistin konularında çok zorlamayacağını tahmin ettiğim bir Obama yönetimiyle iyi ilişkiler geliştirmek daha kolay olacak” şeklinde konuştu.

 

'Türkiye Kürt sorununu çözmeden bölgesel güç olamaz'

Graham Fuller, BBC’nin “Kürt sorununu çözmeden Türkiye bir bölgesel güç olabilir mi?” sorusunun karşısında “Hayır. Bu kesinlikle mümkün değil” dedi. Fuller şöyle devam etti: “Türkiye Kürt sorunu tarafından rehin alınmış durumda. Mutsuz bir Diyarbakır, Türkiye'yi bölgede güçsüz bir hale getirir ve Kürt sorununu manipüle etmek isteyen düşmanlarının yönelimlerine karşı daha savunmasız kılar. Bu Türkiye'nin Irak, İran ve Suriye ile ilişkilerinde elini bağlayan bir unsur olur. Ancak, mutlu bir Diyarbakır, Türkiye'nin dış siyasetinde kullanabileceği çok önemli bir araç olacaktır.”

 

'PKK sorununu çözmek için Iraklı Kürtlerle diyalog kurulmalı'

Fuller, bu tür meselelerin bir gecede halledilmeyeceğini ancak Ancak, Türkiye doğru yönde ilerlemeye başladığını, Iraklı Kürtlerle diyalog kurmaları gerektiğini anladığını belirterek, “Eğer Türkiye Iraklı Kürtlerle diyalogunu artırabilirse, PKK sorununu çözebilir. Türk ordusu dahi, PKK üzerinde askeri baskının yanı sıra siyasi baskı yaratmanın önemini anlamış gibi görünüyor” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler