Adım başı kömür

AKP iktidarının yerel seçimler öncesi hız verdiği bedava kömür dağıtımı nedeniyle özellikle büyük kentlerde adım başı yardım TIR'larına rastlanıyor. Üzerlerinde "Başbakanlık" ibaresi bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan bedelleri karşılanan ve valilikler tarafından dağıtılan kömürler TIR'larla özellikle yoksul yurttaşların yaşadığı semtlere ulaştırılıyor. İstanbul'da dağıtılan kömürlerin çuvalları AKP kurucusunun şirketinden alınıyor.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 08:49
Abone Ol google-news

AKP’nin yerel seçimler öncesi hız verdiği bedava kömür dağıtımı nedeniyle özellikle büyük kentlerde adım başı yardım TIRlarına rastlanıyor. Üzerlerinde Başbakanlıkibaresi bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan bedelleri karşılanan ve valilikler tarafından dağıtılan kömürler TIRlarla özellikle yoksul yurttaşların yaşadığı semtlere ulaştırılıyor. İstanbulda dağıtılan kömürlerin çuvalları AKP kurucusunun şirketinden alınıyor.

Hükümet, 2007 yılında 1 milyon 894 bin aileye 1 milyon 434 bin ton kömür ulaştırdı. İktidar, yerel seçimler öncesinde 2 milyon 84 bin aileye ulaşmayı hedefliyor. Amaç yerel seçimler öncesinde prim yapmak olunca, Başbakan Tayyip Erdoğanın kömür yardımlarının yurttaşları rencide etmemek için gece yapılması gerektiği yönündeki söylemi de unutuluyor. Özellikle hafta sonları onlarca TIR, taşıdıkları yüzlerce ton kömürle birlikte mahalle aralarına giriyor. Kömür dağıtım organizasyonları neredeyse bir şova dönüşüyor.

Kömür yardımları 2003’ten itibaren Türkiye Kömür İşletmelerinden (TKİ) sağlanan kömürün Türkiye genelindeki ihtiyaç sahibi ailelere aile başına 500 kg. olarak dağıtılmasıyla gerçekleştiriliyor. TKİ ve Türkiye Taşkömürü Kurumu genel müdürlüklerince belirlenecek sevkıyat noktalarından valiliklere gönderilen kömürler, sevkıyat noktalarının konumuna göre belirlenecek araçlarla belirtilen kuruluşların sorumluluğunda naklediliyor. TKİ, dağıtacağı kömürleri, ana statüsüne göre, ülke genelinde yerli kömür üretimi yapan üreticilerden de temin edebiliyor. İl içerisinde dağıtım organizasyonu valiliklerce yapılıyor. Özellikle AKPli belediyeler araçlarıyla kendi olanaklarıyla kömür dağıtabiliyor.

Parası yurttaşın cebinden

Anadolunun birçok kentinde ve kasabasında yurttaşlar bedava kömürlerin parasının AKP ve AKPli işadamları tarafından karşılandığını düşünüyor. Oysa, milyonlarca ton kömürün parası 5 yıldır kuruşu kuruşuna yurttaşların cebinden çıkıyor. Ankarada Başbakanlıktan ayrı olarak AKPli Ankara Anakent Belediye Başkanlığı da yıllardır kömür dağıtıyor. Belediye ithal kömür dağıtımı yapıyor. Belediye, Başbakanlıkın sağladığı kömürleri kullanmıyor.

Bedava kömür, AKPlilere ve yandaşlarına da yeni rant kapıları yaratıyor. Son olarak AKP kurucusu ve Gaziantep İl Yönetim Kurulu üyesi Eyüp Özkesicinin kömürlerin paketlendiği çuvalları imal ettiği ortaya çıktı. Buna göre, İstanbulda dağıtılan kömürlerin çuvalları Gaziantepten getiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler