İsrail'den hazinesine 2,7 milyar dolar transfer

İsrail Hazinesi, dünyayı saran finans krizinin etkilerini hafifletmek amacıyla ekonomiye, 11 milyar şekellik (yaklaşık 2,7 milyar dolar) kaynak transfer edilmesini öngören kurtarma planını yürürlüğe koydu. Plan, büyük ölçüde bankalarla emekli fonlarını rahatlatmayı öngörüyor.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 11:01
Abone Ol google-news

İsrail'de ekonomiye soluk aldırması beklenen  11 milyar sekellik (yaklaşık 2,7 milyar dolar) plan, 4 ana başlık altında toplanıyor. İlk olarak, kredi ve borçlanma ihtiyaçları için banka fonlarını harekete geçirmeye yönelik 6 milyar şekel tutarında devlet garantisi sağlanacak.

Planın ikinci adımını, emekli maaş fonlarını korumak ve dış kredi pazarını güçlendirmek için 5 milyar şekel transfer edilmesi oluşturuyor.

Bono sahiplerine, borç ödeme işlemlerini kolaylaştıracak bir sistemin uygulamaya geçirilmesinin yanı sıra ayrıca, yabancı sermayeyi kolaylaştırmak ve özendirmek amacıyla da bir yasa çıkarılması öngörülüyor.

İsrail Hazinesi'nden yapılan açıklamada, bu adımların amacının, İsrail mali piyasalarını rahatlatmayı amaçladığı kaydedildi. Söz konusu plan, Hazine, İsrail Merkez Bankası ile Menkul kıymetler Yönetimi tarafından ortaklaşa hazırlandı.

Bu arada, devlet istatistiklerine göre, geçen Ekim ayında iş arayanların sayısı 2 bin 100 kişi artarak 193 bin 200 kişiye yükseldi. İş arayanların 15 bininin, işlerini yeni kaybetmiş 10 bin kişi de dahil, yeni iş başvurusu sahiplerinden oluştuğu belirtiliyor.

 

35 bin kişi işini kaybedecek

Öte yandan, uluslararası finansal krizin etkisiyle, İsrail'in yüksek teknoloji alanında çalışan şirketleri ile yan sektörlerinde, önümüzdeki yıl toplam 35 bin kişinin işini kaybedeceğinin beklendiği açıklandı.

İsrail Elektronik ve Bilişim Sanayileri Derneği, üyeleri arasında yaptığı bir anketin sonuçlarını açıklarken, özellikle yüksek teknoloji sektöründe ekonomideki genel durumla ilgili kötümserliğin arttığını belirtti.

Sektördeki 49 firma arasında yapılan anketin verileri, yüksek teknoloji sektörünün vahim bir krizin eşiğinde olduğunu ortaya koyuyor. 2009'da doğrudan bu firmalarda 7 bin işgücü kaybı olacağı; ayrıca bunlara bağlı yan sektörlerde de 28 bin kişinin işlerini kaybedeceği öngörüsünde bulunuldu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon