Lagendijk nabız yokladı

Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, MHP Genel Başkanı ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'le görüşerek, DTP hakkındaki kapatma davası, siyasi partilerin kapatılması, AB ile ilişkiler konusunda nabız yokladı.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 14:06
Abone Ol google-news

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk  görüşmesinde, MHP lideri, AB raporlarında Türkiye hakkında olumsuz kanaatlerine yer verildiğini söylemesi üzerine Lagendijk “301 ve Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi olmak üzere iki şeyi olumlu bulduk onu da MHP olumlu bulmadı” dedi. Bahçeli ise Ermenistan meselesinin maç seyretmekle çözülemeyecek kadar ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Lagendijk, Bahçeli’ye AKP’nin kapatılma davası sürecinde gösterdikleri tutumun DTP için de geçerli olup olmadığını sordu. Bahçeli ise siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili anayasa değişikliği önerilerini hatırlatarak tavırlarının DTP için geçerli olmadığını söyledi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ise hükümeti Lagendijk’e şikayet etti. Türk, Lagendijk’e Meclis’te milletvekillerine dağıtılan ve tartışma yaratan “Demokratik Özerklik” kitapçığını da verdi. Lagendijk ise DTP’nin kapatılmasının Türkiye’nin AB üyeliğini zora sokacağını kaydetti. Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk TBMM’de ilk olarak DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’le görüştü. Bir grup DTP milletvekilinin de katıldığı görüşmede Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci, DTP hakkındaki kapatma davası gündeme geldi. Görüşmede Türk, DTP hakkındaki kapatma davası ve "Kürt sorunu"nun çözümü konusundaki endişelerini dile getirirken, AKP’yi de Lagendijk’e şikayet etti. Türk AKP’nin bugünkü geldiği noktanın ‘devletle ve askerle uzlaşan’ bir görüntü sergilediğini belirterek, “AKP taviz vererek iktidarını sürdürmeye çalışıyor” dedi. Türk ayrıca hükümetin milliyetçi-şoven kesimlerle bütünleşen bir politika izlediği ve Kürtlere karşı tavrını değiştirdiğini de söyledi.

Görüşmede, AB’ye üyelik konusunda 2005 yılında başlayan reform sürecinden geriye dönüşün olduğu, AB reformları konusunda demokratik bir refleksin gösterilmediği dile getirilirken Lagendijk’in de ‘DTP’nin önemli olduğu, kapatılması durumunda bunun AB’ye üyeliği istemeyenlerin eline koz vereceği ve AB’ye üyelik çalışmalarını zora sokacağı ve sekteye uğratacağı’nı söylediği kaydedildi. Lagendijk, DTP’nin milletvekillerine dağıttığı ve diğer siyasi partilerin tepkisine yol açan “Demokratik Özerklik” kitapçığını olumlu bulduklarını belirterek, demokratik projelerin gündeme gelmesinin önemli olduğunu söylediği ifade edildi. Türk ise önsözünü yazdığı “Demokratik Özerklik” kitapçığını imzalayarak Lagendijk’e hediye etti.


Bahçeli: "Tutumumuz DTP için geçerli değil"

Lagendijk DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüştü. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmede de siyasi partilerin kapatılması, Türkiye’nin AB üyelik süreci, DTP hakkındaki kapatma davası gibi konular ele alındı. 6 yıl aradan sonra ilk kez yapılan Bahçeli-Lagendijk görüşmesinde Lagendijk, MHP liderine ‘MHP’nin AKP’nin kapatma davası sürecindeki tutumu, DTP için de geçerli mi?’ sorusunu yöneltti. Bahçeli ise siyasi partilerin kapatılması konusundaki anayasa değişikliği önerilerini hatırlatarak terörü ve şiddeti destekleyen partiler için önerilerinin geçerli olmadığını söyledi. Bahçeli ‘terör ve şiddet’ şartının Venedik kriterlerinde de bulunduğunu hatırlattı.Anayasa değişikliği konusunda MHP’nin de içinde bulunduğu 57’nci hükümet döneminde, anayasanın 36 maddesinde değişiklik yapıldığını, bunun da uyum sürecinde Kopenhag kriterlerini karşıladığını kaydeden Bahçeli, şimdi de MHP’nin, anayasa konusunda kurulması planlanan ancak CHP’nin üye vermemesi nedeniyle kurulamayan Uzlaşma komisyonuna üye veren ilk parti olduğunu bildirdi.

Bahçeli, anayasa değişikliği konusunda CHP’nin ikna edilmesi gerektiğini dikkat çekti. Bahçeli, AB’nin Türkiye’nin üyeliği konusunda samimi olmadığını, raporlarında Türkiye ile ilgili olumsuz kanaatlere yer verdiğini söylemesi üzerine ise Lagendijk, “301 ve Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesini olumlu buluyoruz. Ancak bunları da MHP olumsuz buluyor” dediği ifade edildi. Bahçeli ise Ermeni sorununun maç seyretmekle çözülemeyeceğini belirtti. Lagendijk, Bahçeli’ye bundan sonra daha sık görüşme istediğini de iletti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler