İmralı'ya gitmesi gereken olursa göndereceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı adasında tutuklu bulunan terör örgütü elebaşının yanına başka mahkumların gönderileceğine ilişkin haberlerle ilgili, ''Hazırlıklarımız orada sürüyor. Oraya gitmesi gereken mahkumlar olursa, tabii ki onları oraya göndereceğiz. Şu anda orada hazırlıklar devam ediyor'' dedi.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 17:16
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Norveç Veliaht Prensi Haakon ile düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Adalet Bakanı'nın açıklamaları olmuştu. İmralı'daki terör örgütü elebaşının yanına bir kaç mahkumun daha nakledilmesi ile ilgili olarak bir kararlılık var mı? Başka mahkum nakli düşünülüyor mu?'' sorusuna, Erdoğan, ''arkadaşlar hazırlıklarımız orada sürüyor. Oraya gitmesi gereken mahkumlar olursa, tabii ki onları oraya göndereceğiz. Şu anda orada hazırlıklar devam ediyor'' karşılığını verdi.

 

"AB'ye evet diyenler yüzde 60"

Konuk bir gazetecinin, iki ülkenin de AB üyesi olmadığını belirterek, ''iki ülke tecrübelerini nasıl paylaşabilir?'' sorusuna Erdoğan, aslında Norveç'in AB üyesi olduğunu, ancak Norveç halkının bu üyeliği kabul etmediğini anımsattı.

Erdoğan, şöyle konuştu: ''Halk, kabul etmeyince Norveç'in durumu kaldı. Türkiye ise henüz üyelik müzakerelerini yürüten bir ülke. Bu üyelik müzakerelerini başarabilir de referandum safhasına gelirsek halkımıza gideceğiz, öyle zannediyorum ki halkımız onaylayacaktır, ama henüz bunu söylemek için zaman erken. Çünkü Türkiye'de AB'ye yüzde 60'a yakın 'evet' diyen var şu anda. Yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında bunu görüyoruz. Tam üyelik için de bizler müzakerelerimizi kararlı şekilde sürdürüyoruz. Hükümetin, 4 bini aşkın elemanı, bununla ilgili olarak çalışıyor. Devlet, bu konudaki kararlılığını sürdürüyor. AB'li dostlarımızla bu müzakereler acil bir şekilde sürsün ve biran önce neticeye ulaşalım istiyoruz. Şu anda biliyorsunuz, Fransa'nın dönem başkanlığındayız. Şu ana kadar 8 faslı müzakere ettik, bu dönemde 2 fasıl daha buna ilave edilecek, öyle görünüyor. Dolayısıyla 10 faslın açılışı yapılmış olacak.
Bunun dışında 25 fasıl görüşülmeye devam edecek. Biz kararlıyız, yola devam edeceğiz.''

 

Enerji üretimi konusundaki alternatifler

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin hidroenerji açısından durumunun sorulması üzerine bugüne kadar bu alana ciddi manada girilmediğini söyledi.

Son 6 senede bu konuda, suların değerlendirilmesi gayreti içinde olduklarını anlatan Başbakan Erdoğan, ''Küçük hidroelektrik santraller yapabilecek imkanlarımız var, bunun yanında az da olsa çok büyük oranda yapabileceğimiz barajlar ve oradan elde edebileceğimiz enerji var'' diye konuştu.

Bu alana yatırım maliyetinin yüksek, ancak işletmesinin ucuz olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, dolayısıyla elektrik enerjisinde bu alanı tercih ettiklerini söyledi.

Norveç'in bu alanla ilgili teknolojide başarılı olduğunu kaydeden Erdoğan, bu ülkenin teknolojisinden faydalanmak istediklerini dile getirdi. Bunun için de Türkiye'deki yatırımcı firmaların buna çok açık olduğunu vurgulayan Erdoğan, termik santraller, rüzgar, güneş enerjisi ve yenilenebilir enerjinin örnekleri olarak hızla bu alandaki yatırımların devam ettiğini belirtti.

Nükleer enerji ile ilgili de ilk ihalenin yapıldığını anımsatan Erdoğan, ikinci ihalenin de hazırlığı içinde olduklarını bildirdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler