Beslenme saatine dikkat

Egzersiz yaparken halk arasında 'dalağım şişti' olarak dile getirilen durumla karşılaşabilirsiniz. Ama denildiği gibi dalak şişmez sadece egzersiz sırasında vücuda gerekli kanı sağlayamadığı için büzülür. Eğer böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız beslenme ihtiyacınızı egzersizden 2.5-3 saat önce giderin.

Yayınlanma: 25.11.2008 - 19:50
Abone Ol google-news

Egzersizle beslenme arasında her zaman birebir ilişki söz konusudur. Bir de egzersizde verimli olmak istiyorsanız beslenme ayrı bir önem taşır. Bu nedenle antrenman öncesi yemek ihtiyacınızı karşılamalısınız. Ancak egzersiz öncesi beslenmenin zamanı çok önemli. Eğer egzersiz öncesi öğün zamanınızı ayarlayamazsanız performansınızı arttırmak yerine olumsuz yönde etkileyebilirsiniz. Neden mi? Egzersiz sırasında ihtiyacınız olan kan, kaslarınıza oksijen taşımak yerine yediklerinizin sindirimiyle uğraşabilir. Bu nedenle egzersiz sırasında ihtiyacınız olan kan yetersiz kalabilir. Bu durumda dalağınız büzülüp gerekli kanı sağlayacaktır. Ancak dalak ağrısı nedeniyle egzersizi yarım bırakabilirsiniz.

Birçok kişinin içinden Evet, ben bu olayı yaşadımdediğini duyar gibiyim. Hatta halk arasında dalağım şiştiolarak dile getirilen bu durum yanlış biliniyor. Çünkü dalak şişmez, sadece egzersiz sırasında vücuda gerekli kanı sağlamak için büzülür. Egzersiz sırasında dalak büzülmesiyle karşılaşmak istemiyorsanız egzersizden 2.5-3 saat önce beslenme ihtiyacınızı giderin. Antrenman yapabilirlik sürenizin ve performansınızın arttığını hissedeceksiniz.

Başka bir önemli nokta ise egzersiz sırasındaki su ihtiyacıdır. Egzersiz sırasında terlemeye bağlı su ihtiyacı meydana gelir. Su gereksinimini dinlenme sırasında yavaş yavaş karşılamak gerekir. Ancak bazı antrenörler antrenman yaparken su içmenin yanlış olduğunu belirtmekte. Eğer egzersiz sırasında su içmezseniz vücudunuzda dehidratasyon (sıvı kaybı) meydana gelebilir. Bu da halsizliğe neden olup egzersiz yapabilirlik sürenizi kısaltabilir. Ayrıca sıcak havalarda ve şiddetli egzersizlerde sıvı alımına dikkat etmezseniz ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

Bu hafta uygulayacağımız egzersiz hareketi yürürken, merdiven çıkarken ya da koşarken dominant (baskın) olan ‘M.Hamstring’ (arka bacak kas grubu) kas grubuna yönelik olacak. Ayrıca kasık, üst bacak ve kalça bölgesinde germe hissedeceksiniz. İlk olarak öndeki diziniz ayak bileğinizin üstünde olurken ağırlığınız ise arkadaki ayak parmaklarınızın üzerinde olsun. 10-15 saniye düz bir arka bacakla kolay bir egzersiz uygulayın. Kaslarınızda gerçek germe gerilimini yaratmak için kalçanızla öndeki bacağınıza doğru ağırlık verin. Stretching sırasında dengenizi sağlamak için ellerinizi de kullanabilirsiniz. Bu egzersizi iki bacağınız için 15-20 saniye uygulayın. Günlük hayatınızda sizi ne kadar rahatlatan bir egzersiz hareketi olduğunu hissedeceksiniz. Spor sonrası ise ‘M.Hamstring’e yönelik en etkili streching hareketi olarak da uygulanabilir. Spor dolu günler...

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler