Tayland'da siyasi karışıklık sürüyor

Tayland'da hükümet karşıtı göstericilerin eylemleri durdurulamayınca Tayland Genelkurmay Başkanı, ülkede giderek derinleşen siyasi krizi aşmak için seçimle işbaşına gelen hükümetten parlamentoyu feshetmesini isteyerek, erken seçim çağrısında bulundu. Tayland Başbakanı Wongsawat, Genelkurmay'ın seçim çağrısını reddetti.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 08:11
Abone Ol google-news

Tayland'da muhalefetteki Halkın Demokrasi İttifakı (PAD) yandaşlarının parlamentoyu ve hükümeti çalışamaz duruma getirmek için ağustostan beri sürdürdükleri eylemlere bir yenisi eklendi. 

Başbakan Somchai Wongsawat yönetimindeki koalisyon hükümetini devirmeyi amaçlayan, Muhalefetteki Halk Demokrasi İttifakı Partisi (PAD) yandaşı yaklaşık 10 bin gösterici önceki gün parlamento binasını kuşatmıştı. Dün ise 8 bin kadar gösterici havaalanının denetimini ele geçirdi. 1'i göstericilerin bulunduğu havaalanında olmak üzere 7 kişinin yaralandığı 3 patlama meydana geldi, havaalanında 3 bin kadar yolcu da mahsur kaldı.

Genelkurmay Başkanı Anupong Poaçinda, başkent Bangkok'ta düzenlediği basın toplantısında, hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen Halkın Demokrasi İttifakı'ndan (PAD) dün işgal ettikleri havaalanından çekilmelerini ve protestolara son vermelerini istedi. Poaçinda, ülkedeki durumu düzeltmek için darbe yapılmayacağını, ancak parlamentonun feshedilerek, hükümetin yeni erken seçimle halka yeni bir şans vermesi gerektiğini kaydetti.

Tayland Başbakanı Somçai Wongsawat, Genelkurmay Başkanı Anupong Poaçinda'nın seçim çağrısını reddetti. Wongsawat'ın sözcüsü, bir televizyon kanalına verdiği demeçte ''Başbakan pek çok defa çekilmeyeceğini ve parlamentoyu feshetmeyeceğini, çünkü kendisinin demokratik yollarla iş başına geldiğini ve hala ayakta olduğunu dile getirdi'' dedi.

Geçtiğimiz günlerde de hükümet yanlısı bir grubun, PAD üyelerini taşıyan bir otobüsü taşlamaları üzerine çıkan bıçaklı ve sopalı çatışmalarda en az 11 kişi yaralanmıştı. Tayland televizyonlarında, muhalif göstericiler içindeki sarı kolluklu bazı kişilerin, hükümet yanlılarına doğru tabancayla ateş ederken çekilmiş görüntüleri yayımlanmıştı.

PAD yandaşları Hükümet Evi yerleşkesinde başbakanın ofisini de ağustos ayından beri işgal altında tutuyordu.

Eski Başbakan Thaksin Shinavatra, askeri darbeyle 2006'da görevden uzaklaştırılmış, yerine Tayland'da geçen aralık ayında yapılan seçimler sonucunda, Somçhai Wongsavat gelmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler