Hizbullahçılar da çapraz sorgu istiyor

Hizbullah terör örgütünün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 26 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada söz alan İnan, Ergenekon davasını izlediklerini belirterek "Ergenekon'da, sanıkları çapraz sorguya tabi tutuluyorlar. Biz 9 senedir tutukluyuz bizi kimse çapraz sorguya almadı. Bize de çapraz sorgu yapılmasını istiyoruz'' talebinde bulundu.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 10:41
Abone Ol google-news

Hizbullah terör örgütünün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 26 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Hacı İnan, Abdülsettar Yıldızbakan, Mehmet Cemil Erez, İlyas Kutulman, Cevat Işıklı, Burhan Ekineken, İbrahim Evliyaoğlu ve Mehmet Bayram Eren getirildi. Davanın diğer tutuklu sanıkları Sebahattin Alkan ve Emin Ekinci ile tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Kemal Can, davanın ''yakalama emri'' ile aranan sanıkları Abit Taşan ile Salih Kişi'nin yakalanamadığını tutanağa yazdırdı.

Adalet Bakanlığı'ndan gönderilen yazıda Abit Taşan'ın İtalya'da olduğunun bildirildiğini kaydeden Başkan Can, yazıda, bu kişi hakkındaki gıyabi tutuklama müzekkeresinin geçerli olup olmadığı, davasının sürüp sürmediği ve iadesinin talep edilip edilmediğinin sorulduğunu tutanağa geçirdi.

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Hacı İnan, Hizbullah terör örgütü elebaşı Hüseyin Velioğlu'nun ölü olarak ele geçirildiği Beykoz Kavacık Mahallesi Mühendis Çıkmazı Sokak 8 numaradaki villanın eşi Niyaser İnan adına kayıtlı olduğunu ve 9 yıldır mühürlü bulunduğunu bildirdi.

Evin kullanılmamasına rağmen ailesinden vergi istendiğini belirten İnan, mühürlemeye ilişkin kararın ve işlemin hala sürdüğünü bildiren belgenin kendisine ya da ailesine verilmesini istedi.

Hakkındaki delillerin yetersiz olduğunu savunan İnan, ''Televizyondan izliyoruz, Ergenekon sanıkları çapraz sorguya tabi tutuluyorlar. Biz 9 senedir tutukluyuz bizi kimse çapraz sorguya almadı. Bize de çapraz sorgu yapılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Diğer tutuklu sanıklar da 9 yıldır tutuklu olduklarını belirterek tahliye talebinde bulundu.

Tutuklulukların devamına karar veren mahkeme heyeti, Abit Taşan hakkında iade talepnamesi hazırlanması amacıyla Adalet Bakanlığı'na yazı gönderilmesini hükme bağladı.

Hacı İnan'ın belirttiği adresteki evin mühürlenmesine ilişkin belgelerin kendisine ya da eşine verilmesini karara bağlayan mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

 

Ceza istemleri

Birleştirilen davaların iddianamelerinde, terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan, örgütün sözde İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman ve 10 kişinin cesedinin çıkarıldığı Üsküdar'daki evi kiralayan Cevat Işıklı'nın da aralarında yer aldığı 10 sanığın, ''anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak'' suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamelerde, diğer sanıkların da ''yasa dışı örgüt üyesi olmak'' ve ''yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek'' suçlarından 4,5 ile 22,5 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

 

Abit Taşan

Abit Taşan, Üsküdar ve Kartal'daki evlerde cesetleri bulunan iş adamları ile Beykoz'daki villada çıkan çatışmada ölü ele geçirilen Hüseyin Velioğlu'nu tanıştırdığı iddiasıyla 8 Ocak 2000 tarihinde gözaltına alınmıştı. Taşan'ın, Velioğlu'nu, kayıp iş adamlarının yanı sıra pek çok faili meçhul olayda adı geçen ''Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım ile de tanıştırdığı öne sürülmüştü.

Kaldırılan İstanbul DGM'ye 8 Ocak'ta sevk edilen Abit Taşan, hakkında yeterli delil olmadığı gerekçesiyle serbest kalmıştı.

Aynı konuya ilişkin 24 Ocak 2000 tarihinde tekrar gözaltına alınan Taşan, 30 Ocak 2000'de sevk edildiği İstanbul DGM nöbetçi hakimliğince tutuksuz yargılanmak üzere yeniden salıverilmişti.

Daha sonra konuya ilişkin hazırlanan iddianamede, Emin Ekici'nin Adana, Tarsus ve Mersin'de 21, İstanbul'da 12 adam öldürme ve kaçırma eylemi gerçekleştirdiği belirtilerek, Ekici'nin, yakalandıktan sonra itirafları sonucu diğer sanıkların da ele geçirildiği anlatılmıştı.

Abit Taşan'ın da, adam öldürme ve kaçırma eylemlerine yardım ettiği ifade edilen iddianamede Taşan'ın TCK'nın 146. maddesi uyarınca ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye kalkışmak'' suçundan idam cezasına çarptırılmaları talep edilmişti.

Açılan dava kapsamında 2000 yılından beri aranan Taşan hakkındaki TCK maddesinde daha sonra yapılan bir değişiklikle ceza istemi müebbet ağır hapse dönüşmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler