Afrika'ya AB modeli

Afrikalı bölgesel örgütler, 2025 yılına kadar kara kıtada güçlü bir ortak pazar kurulması ve ortak para birimine geçilmesi kararı aldı. Afrika'da kurulacak ortak pazar ve ticari ilişkiler ile bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanmasının yanı sıra, yoksullukve çatışmaların önlemesi amaçlanıyor.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 11:53
Abone Ol google-news

Afrikalı bölgesel örgütler, 2025 yılına kadar kara kıtada güçlü bir ortak pazar kurulması ve ortak para birimine geçilmesi için harekete geçti.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezinin (TASAM) İstanbul Cevahir Kongre Merkezinde düzenlediği 4. Türk - Afrika kongresine katılan bölgesel örgütlerden Doğu Afrika Topluluğu (EAC) Genel Sekreter Vekili Beatrice Kiraso, Afrikada kurulacak ortak pazar ve ticari ilişkilerin bölgede istikrar ve güvenliği sağlayacağını, yoksulluğu ve çatışmaları önleyeceğini söyledi. Kiraso, Afrikalı örgütlerin bugüne kadar pek çok önemli karar aldığını ancak bu kararları hayata geçirecek ortak bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kongreye katılan Fas Devlet Bakanı Latife Akarbaş ise gıda krizi ve ekonomik sorunlarla baş edebilmek için bölgede kuzey-güney işbirliğinin sağlanması gerektiğini bildirdi. Afrikadaki sivil toplum kuruluşlarına da büyük görev düştüğünü belirten Akarbaş, Afrika ülkelerinin tüm dünyayla ticari ilişkiler kurma arzusunda olduğunu söyledi. Akarbaş, BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olan Türkiye, tarihteki yerini alabilirifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler