Hindistan savaş alanı: 125 ölü

Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen 7 ayrı silahlı saldırı şehri savaş alanına çevirdi. Saldırıda 125 kişi hayatını kaybetti. 314 kişi de yaralandı. Öte yandan Tac Mahal Oteli'nde bulunan saldırganların biri dışında tümünün Hint polisi ve komandoları tarafından öldürüldüğü bildirildi. Güvenlik güçlerinin 3 aşırı dinci militanı da tutukladığı açıklandı.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 08:28
Abone Ol google-news

Mumbai'ye dün teknelerle gelen silahlı kişiler, lüks Tac Mahal ve Trident-Oberoi otelleri, bir restoran, hastaneler ve bir tren istasyonu dahil olmak üzere en az 10 ayrı yerde önlerine gelene otomatik silahlarla ateş edip el bombaları atarken, saldırılardan yaklaşık 18 saat sonra militanlarla askerlerin aralıklarla çatıştığı, durumun kontrol altına alındığı belirtiliyor.

Üst düzey bir Hint yetkili, Tac Mahal Oteli'de yaralı bir saldırganın bulunduğunu, diğerlerinin öldürüldüğünü bildirdi. Aynı zamanda güvenlik güçlerinin 3 aşırı dinci militanın Tac Mahal Oteli'nde tutukladığı bildirildi.

Tutuklanan Pakistanlının adının Ecmal Emir Kemal olduğu ve Pakistan'ın Faridkot kentinde yaşadığı kaydedildi.

Hindistan polisi, saldırıların sorumluluğunu Deccan Mücahidin adlı bir örgütün üstlendiğini açıkladı. Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 125'e yükseldi. Ölenler arasında Alman televizyon programı müdürü Ralph Burkei'in de (51) bulunduğu bildirildi.

Televizyonda yayımlanan haberde, Trident-Oberoi Oteli'nin üst katından yükselen alevler görülürken, komandoların içeride aşırı dinci militanlarla çatıştıkları belirtildi.

Trident-Oberoi Otelinden polisin 7 rehineyi kurtardığı bildirildi.

Olay yerindeki üst düzey polis yetkililerinden Ramesh Tayde Reuters'a yaptığı açıklamada, yaralı sayısının da 314 olduğunu kaydetti.

 

Operasyon başladı

Tac Mahal Oteli'nden düzenlenen operasyon kapsamında çatışma ve patlama seslerinin duyulduğu bildirildi. Operasyonlarda 7 rehine kurtarıldı. Tac Mahal Oteli'ndeki rehineleri kurtardığıda açıklandı.

Televizyon kanalları, komandoların girdiği, radikal dinci militanların içeride bulunduğu Tac Mahal Oteli'nin açık bir penceresinden duman yükseldiğini duyururken, komandoların aynı zamanda Trident-Oberoi Oteli'ne de girdikleri, otelden çatışma seslerinin yükseldiği kaydedildi.

Associated Press ajansının haberinde de rehin alınan yabancılar arasında Türkler ve İspanyolların da bulunduğu belirtildi.

 

Tac Mahal Otel'i alev alev

Hindistan'ın Mumbai kentinde saldırıya uğrayan yerlerden biri olan Tac Mahal Oteli'nin üst katında şiddetli bir yangın meydana geldi. Üst üste patlamalar ve silah seslerinin duyulduğu otelden ağır duman ve alevler yükseldi.

 

Başbakanlık'tan değerlendirme

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, dün gece Mumbai kentinde düzenlenen saldırıların muhtemelen dış bağlantılı olduğunu söyledi.

Singh, ulusa sesleniş konuşmasında, Mumbai'de 100'den fazla kişinin ölümüne neden olan saldırıların iyi planlanmış, yönetilmiş ve muhtemelen "dış bağlantılı" olduğunu ifade etti.

Tac Mahal Oteli'nden öğleden sonra 3 ceset ve rehineler çıkarılırken, Maharaştra eyaleti emniyet müdürü A.N. Roy'un açıklamasına göre, militanlara karşı düzenlenen operasyonun sürdüğü Trident-Oberoi Oteli'nde hala rehinelerin bulunduğu, adı duyulmamış Deccan Mücahidin örgütünün üstlendiği saldırılarda ölenlerden 6'sının yabancı, bunlardan birinin Japon, birinin Avustralyalı, birinin İngiliz ve birinin İtalyan olduğu, 26 Güney Koreli'nin ise saldırılardan yara almadan kurtulduğu ifade ediliyor.

Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen saldırıların hedefleri ve konuyla ilgili ayrıntılar şöyle sıralanıyor.

TAC MAHAL OTELİ:
Komandolar, saldırılarda odalarında kapana kısılan, 105 yıllık Tac Mahal Oteli'ndeki rehineleri kurtardı. Colaba semtinde bulunan deniz manzaralı oteldeki saldırıların üzerinden 22 saat geçtikten sonra komandolar hala içeride bulunan aşırı dinci militanlarla çatışıyor.

TRIDENT-OBEROI OTELİ: Nariman Point'de bulunan, İngiltere büyükelçiliğiyle diğer elçiliklere yakın olan 541 odalı Trident-Oberoi Oteli'nde 20-30 kadar kişinin hala rehine olabileceği ve 100'den fazla kişinin odalarında kapana kısıldığı belirtiliyor. Helikopterlerin destek verdiği komandolar, militanları otelden çıkarmaya çalışıyor. Otel, borsa ve yasama meclisi binalarına bir kilometre uzaklıkta.

ÇABAD EVİ: Colaba semtinde yer alan Yahudi yardım kuruluşu Çabad evinde militanlar bir hahamı rehin tutuyor. Buradaki militanlardan biri, rehinelerin serbest bırakılması için hükümetle görüşme talebinde bulundu. Komandoların evin önünde toplandığı belirtiliyor.

KAFE LEOPOLD: Turistlerin uğrak noktası olan ve dün gece militanların saldırısına uğrayan Kafe Leopold da Colaba'da bulunuyor. Bir karakolun karşısında yer alan restorandan, Avustralyalı yazar Gregory David Roberts'in 2003 yılında çıkan ve çok satan kitabı "Şantaram"da çokça söz ediliyor.

CAMA VE G.T HASTANELERİ: Mumbai'nin güneyinde, Mumbai Emniyet Müdürlüğü yakınındaki Cama ve G.T hastaneleri de silahlı saldırıya sahne oldu.

CHHATRAPATİ ŞİVAJİ TERMİNUS: Tren istasyonu Chhatrapati Şivaji Terminus'da düzenlenen saldırıda 10 kişi öldü, 30 kişi yaralandı. Silahlı kişiler yolculara rastgele ateş açmıştı.

MAZAGAON SAHİL YOLU: Mumbai'nin güneyinde yer alan yolda bir taksiye düzenlenen bombalı saldırıda, 3 kişi hayatını kaybetti.

KARAKOLLAR: Silahlı kişiler, kentin güneyindeki karakollara saldırdı.

 

Türk rehineler var

Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Levent Bilman, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen saldırılar sonucu, 3 Türk vatandaşının bir otelde mahsur kaldığını belirterek, oteldeki durumun bir an önce sona ermesini ümit ettiklerini söyledi.


Saldırganların kimliklerine ilişkin çeşitli spekülasyonlar yapıldığını ifade eden Büyükelçi Bilman, bu konunun henüz açıklığa kavuşturulmadığını vurguladı. Levent Bilman, resmi olmayan son rakamlara göre saldırılarda 125 kişinin öldüğünü, 600-700 civarında ise yaralı olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Bilman, rehin alınan yurttaşlara ulaşıp bizzat görüştüğünü söyledi ve şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımızın 8-9 kişi olduğu ve çoğunun kendini kurtardığı anlaşıldı. Onları güvenlikli bir bölgeye, Mumbai'de başka bir yere naklettik. Ancak otelde toplam 3 vatandaşımız hala mahsur durumda, 1 çift ve tek bir bayan. Kapıları kilitli odalarında oturuyorlar, dışarı çıkamıyorlar. Otelin içinde ne oluyor bilmiyoruz, çünkü Hindistan makamları operasyon yapıp yapmama konusunda bir şey söylemedikleri için bir bilgi alamıyoruz."


Yahudi yardım kuruluşu basıldı

Hindistan'ın Mumbai kentinde silahlı kişilerin bastığı Yahudi yardım kuruluşunda biri İsrailli hamam, en az 3 rehinenin olduğu bildirildi.

Güvenlik yetkilileri, baskın sırasında saldırganlardan birinin öldürüldüğünü kaydederek, bir kadın ve bir çocuğun serbest bırakıldığını söyledi. Yetkili, binada en az 4 silahlı kişi bulunduğunu belirtti.

İsrail kurtarma servisi Zaka ise, Haham Gabriel Hertzberg'in eşi Rivka'nın iki yaşındaki çocuğu ile birlikte serbest bırakıldığını açıkladı.

 

Örgüt müslümanların serbest bırakılmasını istiyor

Hindistan'ın Mumbai kentindeki saldırıları düzenleyenlerden biri, olayın sorumluluğunu üstlenen Deccan Mücahidin adlı aşırı dinci örgütün üyesi olduklarını söyledi ve hapisteki Müslümanların serbest bırakılmasını istedi.

Güvenlik güçleri tarafından etrafı sarılan Oberoi otelinden İndia TV adlı televizyon kanalına açıklama yapan kişi, kendini bu örgütün üyesi olarak tanıtarak, Hindistan'da hapsedilen tüm Müslümanların serbest bırakılmasını istedi. Saldırgan açıklamasında, "Hindistan'daki Müslümanlara zulüm edilmemelidir. Biz bu ülkeyi seviyoruz, ancak annelerimiz ve kız kardeşlerimiz öldürüldüğü zaman bizi kim koruyacak?" şeklinde konuştu.

 

İngiltere uzman ekip gönderecek

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Mumbai'deki saldırıların ardından Hindistan polisine yardım için ülkesinin bir terörle mücadele ekibini göndereceğini bildirdi. Başbakan Brown, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Terörizmde uzman polis ekibi göndereceğiz" dedi. Gordon Brown, 100'ü aşkın kişinin öldüğü saldırılardan "şoke olduğunu" söyledi.

 

Rus İstihbaratı: Saldırganlar El Kaide bağlantılı

Rus istihbaratına göre Hindistan'ın Mumbai kentindeki kanlı saldırıları düzenleyenler, terör örgütü El Kaide ile bağlantılı bulunuyor.

Ria Novosti ajansının haberine göre, Rus haber alma örgütlerinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ellerindeki bilgilere göre Mumbai saldırılarını düzenleyenlerin El Kaide ile teması bulunduğunu belirterek, "Söz konusu olan Leşker-i Tayyibe terörist grubu. Bu grubun militanları Pakistan ile Hindistan arasındaki sınırda bulunan El Kaide kamplarında özel eğitim görüyor" dedi.

 

Pakistan uyardı

Öte yandan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in Mumbai saldırılarının sorumlularının yurt dışından geldiğini söylemesi ve komşu ülkeleri ima etmesi üzerine Pakistan, Yeni Delhi'yi elinde kanıt olmadan kimseyi suçlamaması yönünde uyardı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi, bir özel televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Deneyimlerimiz bize nefret dolu sonuçlar çıkarmaktan kaçınmanın gerekli olduğunu öğretti" dedi ve karşılıklı sakin, serinkanlı olmanın gerekliliğine işaret etti.
 

 

Dünya saldırıyı kınıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan terörün insanlığa karşı bir suç olduğu ve teröre karşı etkili mücadelenin ancak uluslararası alanda işbirliği ve dayanışmayla mümkün olacağı belirtti. Başbakan Erdoğan'ın mesajında,  “Terör belasına karşı Hindistan’la işbirliğini daha da arttırma yönündeki kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Mumbai şehrindeki menfur terör saldırılarını şiddet ve nefretle lanetliyor, Size, Hindistan halkına ve ölenlerin yakınlarına taziyelerimi, yaralılara acil şifa dileklerimi sunuyorum” dedi.

ABD başkanı seçilen Barack Obama'nın ulusal güvenlik sözcüsü Brooke Anderson da yayınladığı mesajda, "masum insanlara yönelik bu koordineli saldırılar terörizm tehdidinin büyüklüğünü ve aciliyetini gözler önüne sermiştir. ABD olarak, Hindistan ve tüm dünyadaki devletlerle birlikte terörist şebekeleri çökertmek ve yok etmek için ortaklığımızı güçlendirmemiz zorunludur. Hindistan halkıyla beraberiz" ifadeleri yer aldı.


İngiltere Başbakanı Gordon Brown da yayınladığı mesajda, "Mumbai kentindeki bu menfur saldırılar sert bir karşılık görecektir. Hindistan Başbakanı (Manmohan) Singh'e İngiltere'nin teröristlere karşılık verirken tamamen yanında olduğunu ve her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğumuzu belirten bir mesaj gönderdim. Bölgedeki İngiliz vatandaşlarına mümkün olan her türlü korumayı sağlamak amacıyla derhal harekete geçildi" dedi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon