Hava kirliliği sağlığı tehdit ediyor

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ardından tekrar kömür tüketimine geçilmesiyle birlikte hava kirliliğinde son günlerde yaşanan artış karşısında uzmanlar uyardı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, özellikle kalp, hipertansiyon ve solunum yolu hastalıkları olanların çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 09:01
Abone Ol google-news

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, son zamanlarda artan hava kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin bilgi verdi. Prof. Dr. Akdur, bir bölgede hava kirliliğinin belli ölçeklerin üzerine çıktığı zaman her türde solunum yolu enfeksiyonunun oluşma riskinin artacağını söyledi. İnsanların fizik ve zihni kapasiteleri düşerek, verimliliklerinin azalacağına işaret eden Prof. Dr. Akdur, “Bunun yanında özellikle bebeklerin, yaşlıların solunum sistemi hastalığı, kalp damar sistemi hastalığı olanların hastalıkları ağırlaşır ve ölüm riski artar” dedi. Akdur bu tip hastalığı olanların çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak “Bu hastaların gerekmedikçe sokağa çıkmamaları gerekir. Herhangi bir rahatsızlık hissettiklerinde ihmal etmeyip hastaneye gitmeleri gerekiyor” dedi.

 

"Kömür kullanımı kirliliğin artmasına neden olacak"

Kirlilik değerlerinin belli ölçeklerin üzerine çıkmasıyla toplumsal boyutta da alarm tedbirlerinin uygulamaya geçirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Akdur şunları söyledi: "Sanayide, trafikte, ev ısıtmasında sınırlamaya gidilmelidir. Bunlara ilaveten evlerde ve sanayide doğalgaz kullanımına devam edilmesi ve kent sınırları içine niteliği iyi olmayan kömürlerin sokulmaması lazım. Doğalgaz yerine kömür ısıtmasına geçilmesi hava kirliliğinin artmasına neden olacaktır. Bunun önüne geçilmesi lazım. Öte yandan her kişi ve ailenin günlük iş ve işlemleri sırasında hava kirliliğini arttırıcı davranışlardan kaçınması gerekiyor. Kendi sağlıklarını korumaları açısından da bebeklerini, yaşlılarını, kalp, damar, hipertansiyon ve solunum hastalığı olanlara daha özen gösterip zorunluluk olmadıkça sokağa çıkarmamaları ve takiplerini dikkatli yapmaları gerekiyor."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler