Zimbabve'de insani çöküş yaşanıyor

Siyasi ve ekonomik bir krizin ortasında bulunan Zimbabve'de, kolera vakaları artarken hastaneler ve klinikler kapanıyor, milyonlarca insan yatağa aç giriyor ve okula giden çocukların sayısında keskin düşüş görülüyor.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 11:10
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler'in (BM) acil yardım koordinatör yardımcısı Catherine Braggs, Zimbabve'nin gıdadan üretime, sağlığa ve eğitime kadar her alanda insani bir çöküşün içinde bulunduğunu söyledi.

Braggs, ülkenin bu hale gelmesinin nedenleri arasında tarımda üç yıldır süren kötü hasat, kötü yönetim, ekonomik politikalar, hiperenflasyon ve yaptırımlar olduğunu belirtti. Şu anda yaklaşık 4 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu bildiren Braggs, yaptığı basın toplantısında, "Bu rakam, ocakla nisan arasındaki kıtlık döneminde daha da artacak" dedi.

Durumun vahim olduğunu ve muhtemelen yıl sonunda daha da kötü olacağını belirten Braggs, büyük bir yardım olmaksızın, durumun yalnızca gıda alanında değil her alanda daha da kötüye gideceğini söyledi.

BM, bu yıl için yaptığı takviye yardım çağrısının yanı sıra Zimbabve için 2009'da 550 milyon dolarlık insani yardım çağrısında bulunmuştu.

 

Okula giden yok, hastaneler kapalı

Braggs, okula gitme oranının yüzde 90 oranında olduğu bir ülkede şimdi bu oranının yüzde 20'nin altına indiğini söyledi. Braggs, bunun nedeninin öğrencilerin okul paralarını ve ulaşım parasını karşılayamamaları olduğunu belirtti.

Ülkede kolera vakalarında da önemli artış olurken, tıbbi malzemenin tükenmesi ve pek çok doktor ve hemşirenin daha iyi yaşam koşullarına kavuşmak için yurt dışına kaçması yüzünden belli başlı hastaneler ve klinikler kapandı.

Bu arada, resmi basında çıkan haberlerde, Zimbabve'nin hastalıkla mücadele için Çin'den aşı alacağı belirtildi. Herald gazetesi, Çin'in, 366 kişinin öldüğü, 9 bin kişinin hastalık kaptığı salgında Zimbabve'ye 500 bin dolarlık aşı sözü verdiğini yazdı.

Kolera, hijyen koşulların iyi olmadığı yerlerde daha kolay yayılıyor. Şiddetli ekonomik krizin yükü altındaki Zimbabve'de ise altyapı da çökmüş durumda. Sokaklar toplanmamış çöplerle dolu, su sıkıntısı had safhada ve çoğu şehirde kanalizasyon sistemi kötü durumda.

Zimbabveliler hükümetle muhalefet arasındaki iktidar paylaşımı anlaşmasının ekonominin çökmesini önleyeceğini umuyorlardı ancak taraflar arasında bakanlıkların paylaşımı konusundaki anlaşmazlık çıkmaza girmiş durumda.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler