'İbadet yeri' ibaresine açıklık

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, hazırladığı kanun teklifinde, İmar Kanunu'nda yer alan "ibadet yeri" ibaresine açıklık getirilmesi ve 'Cami, cemevi, mescid, kilise, sinagog ve havra' ifadelerinin kanunda yer almasını önerdi.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 11:50
Abone Ol google-news

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde, 1984 tarihli İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve İmar Kanunu’nda değişiklik önerdi.

Özbolat’ın kanun teklifinde, ilgili kanunlarda yer alan “İbadet yeri” ibarelerinin “ibadet yeri (cami, cemevi, mescid, kilise, sinagog, havra) olarak değiştirilmesi öngörüldü. Teklifin gerekçesinde ise cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmediği belirtilerek “Alevilerin ibadetlerini diğer inanç grupları gibi serbestçe yapabilmeleri ve her türlü olumsuz ayrımcılıktan korunmaları, toplumsal uzlaşmanın gerçekleşmesi açısından olduğu kadar Anayasa’nın 10’ncu maddesinde ifade edilen ‘kanun önünde eşitlik ilkesi’ yönünden de çok gerekli olan bir husustur. Diğer taraftan ‘laiklik’ ilkesi şüphesiz çağdaş ve demokratik devletin vazgeçemeyeceği bir ilkedir. Din ve inanç hürriyetini teminat altına alan, devletin dine,dinin de devlete müdahale etmemesini sağlayan bir ilke olarak laiklik, inanç sahibinin inancını rahatça yaşaması için gerekli ortamı da oluşturur” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler