Barolardan hukuk çağrısı!

İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, 14 avukatın Adalet Bakanlığı'nın onayı olmaksızın gözaltına alınmasının yasalara aykırı olduğunu belirtti. Erdemir, yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği bünyesinde girişimde bulunacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 16:10
Abone Ol google-news

İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, İzmir’de bir ağır ceza mahkemesi hakiminin, rüşvet aldığı savıyla tutuklanmasının ardından başlatılan operasyon kapsamında 14 avukatın Adalet Bakanlığı’nın onayı olmaksızın gözaltına alınmasının yasalara aykırı olduğunu söyledi. Erdemir, “Söz konusu gözaltılar sonucu İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, anayasanın ve Avukatlık Yasası ihlal edilmiştir. Meslektaşlarımızın karşılaştığı uygulamaları avukatlık mesleğinin özelliği ve onuru bakımından yadırgıyoruz” dedi. İzmir Adliyesi’nde Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen, Muğla Barosu Başkanı İlker Gürkan, Balıkesir Barosu Başkanı Muzaffer Mavuk, Denizli Barosu Başkanı Adil Demir ve kalabalık bir avukat grubuyla açıklama yapan Erdemir, “Avukatlar sanık ya da şüphelilerin veya çetelerin, çetecilerin cüpbeli suç ortakları değildir. Kişilerin savunma hakkı ve hak arama özgürlüğünü yaşama geçiren meslek mensuplarıdır, hukuk savaşçılarıdır” dedi.

İzmir’de rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kapsamında yürütülen soruşturmada, İzmir Barosu’na kayıtlı 12, Manisa ve Muğla barolarına kayıtlı birer avukatın gözaltına alındığını bildiren Erdemir, operasyonlar sırasında İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 10 ve 11, Anayasa’nın 36 ve 38, Avukatlık Yasası’nın da 58 ile 59. maddelerinin ihlal edildiğini söyledi.

İzmir, Muğla, Aydın, Balıkesir, Denizli ve Manisa Barosu adına ortak açıklama yapan Erdemir, savunma dokunulmazlığını ihlal etmenin hukuk sisteminin savunma ayağını yok etmek anlamına geleceğini belirterek şunları söyledi:

“Yürütülen soruşturmada şüpheli olan meslektaşlarımızı karşılaştığı uygulamaları, bir meslektaşımızın duruşma salonu kapısında cübbesi üstünde müvekkiliyle birlikte duruşma sırası beklerken, yani görevi başında gözaltına alınmasını, kaçma olasılığı bulunmayan meslektaşlarımıza yönelik gözaltı uygulamasını, avukatlık mesleğinin özelliği, meslek onuru bakımından yadırgıyoruz. Katılımcı barolar olarak son dönemde mesleğimize ve meslek onurumuza yönelik tüm saldırılara karşı, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın dimdik ayakta olduğunu büyük bir gururla kamuoyuna bildiririz.”

Erdemir, yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği bünyesinde girişimde bulunacaklarını söyleyerek, “Unutulmamalıdır ki, hiç kimsenin insan haklarını, yasaları ve hukuk kurallarını ihlal etme ayrıcalığı yoktur ve olamaz. Bu nedenle Avukatlık Yasası’nın 76. maddesine dayanarak, insan hakları ve hukuk kurallarını ihlal edenler hakkında inceleme ve işlem başlatılmasını istiyoruz” dedi.

Özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla önceki sabah başlatılan “Yengeç-2” kod adlı operasyonda, eski sanayi ve ticaret il müdürü F.G.’yle 14 avukatın da aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alınmıştı. Dün de aralarında emekli hakim E.Y.’nin de bulunduğu 4 kişi daha gözaltına alındı. 24 kişinin sorgularının ardından bugün adliyeye çıkarılmaları bekleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler