"IMF'den 26 milyar dolar istemedik"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan IMF'den 26 milyar dolar istenmesi ve 19 milyar dolar alınması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, "Şu ana kadar ne 26 milyar dolarlık bir talebimiz oldu ne de 19 milyar dolar bize geldi. Henüz IMF ile görüşme safhasındayız. Daha ilkelerde anlaşılmış değil. Para konusu işin en kolay yanı" dedi.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 17:58
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye'de bulunan Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany ile bir görüşme gerçekleştirdi. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen görüşmenin ardından iki Başbakan ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan toplantıda, Türkiye ile Macaristan arasında bir sorun bulunmadığını belirterek, "AB ile ilgili süreçte sürekli olarak Macaristan'ı yanımızda bulduk. Geleneksel dostluğumuzu Türkiye'nin AB üyeliğini samimi bir şekilde desteklemek suretiyle perçinleştirdiler" dedi. Görüşmede küresel finans krizini de değerlendirme fırsatını bulduklarını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi 2009-2010 geçici üyeliğine vermiş olduğu destekle Macaristan ile Türkiye arasındaki dostluğun taçlanmış olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, Avrupa Kültür Başkenti Proje'sinin her iki ülke için de önem taşıdığına işaret ederek, iki ülke arasındaki 1,9 milyar dolarlık dış ticaret hacminin daha da artacağına inandığını belirtti.
 

Nabucco'dan umutluyum

Konuk Başbakan Ferenc Gyurcsany de Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir ekonomik ortak olduğunu ifade ederek, "Ticaret hacmimizde AB dışı ülkeler sıralamasında 4. sırada yer almaktadır. Bu münasebeti daha da geliştirmenin yollarını aramaktayız. Bu alandaki en önemli işbirliğimiz enerji sahasında söz konusu. Macaristan açısından Nabucco'nun gerçekleştirilmesi anahtar öneme sahiptir. Program ancak Türkiye ve diğer ülkelerle anlaşmaya varılırsa başarılı olacaktır. Bir sonraki adım ilgili ülkeler arasında hükümetler arası anlaşmanın yapılması olacaktır" dedi.

Gyurcsany daha önce de ortaya çıkmış olan engellerin ortadan kaldırılabilecek olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Konuyla ilgili sorulan bir soruyu da Gyurcsany Nabucco projesinde konusunda hükümetler arasında anlaşmaya varılabileceğinden umutlu olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin AB'ye entegrasyonuyla ilgili olarak gerçekleştirilmiş olan ilerlemeleri ve reformları takdirle karşıladıklarını söyleyen Gyurcsany, "Macaristan değişmez bir şekilde desteğini sunmaya devam edecektir bu süreçte" diye konuştu. Gyurcsany, 5 ülke arasında kurulan ortak vize başvuru merkezinin kurulması ve bunun da İstanbul'daki Macaristan Başkonsolosluğu çerçevesinde kurulmasından da ayrı bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

 

 "Para işin en kolay yanı"

Bir Macar gazetecinin, Türkiye'nin IMF'den 26 milyar dolar talep ettiğini ancak 19 milyarlık bir kredi aldığını belirterek "Aradaki kalan miktar için başka bir yola başvuracak mısınız?" sorusu üzerine Erdoğan önce tercümenin doğru olup olmadığını sordu ve sonra şu yanıtı verdi:  "Haberin kaynağı neresidir bilemiyorum. Şu ana kadar ne 26 milyar dolarlık bir talebimiz oldu ne de 19 milyar dolar bize geldi. Henüz IMF ile görüşme safhasındayız. Daha ilkelerde anlaşılmış değil. Para konusu işin en kolay yanı."

Bir gazetecinin Gyurcsany'a, "IMF ile bir anlaşma imzalamadık ama siz imzaladınız hatta Dünya Bankası ve AB'den de destek alacaksınız. Siz imza atmış bir ülke olarak Türkiye'ye neler tavsiye edersiniz?" sorusu üzerine, "Sayın Başbakanın dostuyum rakibi değilim. Eğer ben rakibi olsam ona tavsiyelerde bulunurum. Eminim ki Türkiye'nin Başbakanı'nın ve Türk dostlarımızın IMF ile sürdürülün görüşmeler çerçevesinde benim tavsiyeme ihtiyacı yoktur. Türkiye için neyin iyi olduğunu bileceklerdir" dedi.

 

Bayram sonrası Cuma günü tatil olabilir

Kurban bayramının hemen ertesindeki Cuma gününü tatil olup olmayacağı sorusu üzerine Başbakan Erdoğan esprili bir dille, "Ben de 'kurban derisini nereye vereceksin' diye soracağını sandım" dedi. Erdoğan soruya, "Kesin olmamakla birlikte büyük ihtimalle o da arada kaldığı için onu tatile ilave edeceğiz" yanıtını verdi.

Konuk Başbakan da sorulan bir soru üzerine ortak vize uygulamasın Letonya, Litvanya, Slovenya, Norveç ve Macaristan arasında uygulanacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler