Yahudi merkezinde operasyon

Hindistan'ın Mumbai kentinde aşırı dinciler tarafından düzenlenen terör saldırılarında ölü sayısı 143'e yükseldi. Saldırının düzenlendiği Oberoi Oteli'nde güvenlik güçlerinin kontrolü sağladığı açıkladı. Öte yandan; kentte komandoların, Ortodoks Yahudi örgütü Chabad Lubavitch'in merkezi Neriman Evi'ndeki rehinelerin 5'inin öldüğü bildirildi.

Yayınlanma: 28.11.2008 - 07:56
Abone Ol google-news

Hindistan'ın Mumbai kentinde teröristlerin bulunduğu Trident/Oberoi Otelinde güvenlik güçlerinin kontrolü sağladığı bildirildi.

Hindistan'ın elit Ulusal Güvenlik Muhafızlarının komutanı J.K Dutt, komandoların oteldeki iki silahlı kişiyi öldürdüğünü ve binanın kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı.

Öte yandan Mumbai emniyet müdürü de, Oberoi otelinde 24 ceset bulduklarını belirtti. Yeni bulunan cesetlerle saldırılarda ölenlerin sayısı da 143'e yükseldi.

Emniyet Müdürü Hasan Gaffur, otelde rehineleri kurtarma operasyonunun sona erdiğini belirtti.

Gaffur, saldırıya uğrayan diğer otel Tac Mahal'da ise silahlı bir kişiyle çatışmanın devam ettiğini, ultra Ortodoks Yahudi örgütü Chabad Lubavitch'in merkezi Neriman Evi'nde ise hala 2 ya da 3 saldırganın bulunduğunu ifade etti.

Bu arada Hindistanlı yetkililer, Mumbai'deki saldırılarla ilgili olarak Pakistan'ı suçlamaya devam ediyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee, batıdaki Jodhpur kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Mumbai'deki kanlı saldırıların arkasında gelen ilk istihbarat bilgilerine göre "Pakistan'daki bazı unsurların" bulunduğunu ileri sürdü.

 

Tutuklanan militan Pakistanlı

Pakistan gizli servisinin (ISI) şefinin, aşırı dinci militanların, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlediği saldırılardan sonra bilgi paylaşımı için bu ülkeyi ziyaret etmeyi kabul ettiği bildirildi.

Saldırılardan sonra Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin Singh'e telefon ettiğini ifade eden sözcü, televizyonda konuyla ilgili haberler için, "Haberleri doğruluyoruz" açıklamasını yaptı.
Bu arada Hindistan'ın Maharaştra eyaleti içişleri bakanı R.R. Patil, Mumbai'de tutuklanan bir militanın Pakistan vatandaşı olduğunu bildirdi.

Patil, gazetecilere yaptığı açıklamada, tutuklanan militanın milliyetiyle ilgili soruya, "Pakistan vatandaşı" yanıtını verdi.

 

Teröristlerden 9'u ölü olarak ele geçirildi

Hindistan'ın Mumbai kentinde değişik noktalara saldıran militanlardan 9'unun öldürüldüğü, birinin canlı ele geçirildiği bildirildi.

Maharashtra eyaletinin Başbakan Yardımcısı R.R. Patil, çatışmalarda 15 güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiğini belirtti.

Eyaletin Emniyet Müdürü A.N. Roy da güvenlik güçlerinin kısa bir süre önce denetimi ele geçirdikleri Tac Mahal Oteli'nde hasar gücü yüksek patlayıcılar bulunduğunu bildirdi.

Emniyet Müdürü Roy, otelin iki noktasında yüksek hasar verme kapasitesine sahip patlayıcı ele geçirdiklerini belirtti.

 

Yahudi merkezinin dış duvarı havaya uçuruldu

Hindistan'ın Mumbai kentinde komandoların, Ortodoks Yahudi örgütü Chabad Lubavitch'in merkezi Neriman Evi'nin dış duvarını havaya uçuruldu. Ortodoks Yahudi örgütü Chabad Lubavitch'in merkezi Neriman Evi'ndeki rehinelerin hepsinin öldüğünün sanıldığı iddia edildi.

Hindistan'ın Mumbai kentinde aşırı dinci militanların saldırısına uğrayan Musevi kültür merkezinde 5 rehinenin öldüğü bildirildi.

Mumbai emniyet müdürü Hasan Gaffur ise operasyonun nihai aşamada olduğunu, ancak henüz tamamen bitmediğini söyledi.

 

2 Amerikalı'da öldü

Saldırılarda 2 de Amerikalının öldüğü bildirildi.

Senkronizm Vakfı'nın internet sitesinde yapılan açıklamada, bir meditasyon programı çerçevesinde Hindistan'a giden Alan Scherr ve 13 yaşındaki kızı Naomi'nin saldırılarda yaşamlarını yitirdiği belirtildi.

Vakıf üyesi Amerikalıların ne şekilde öldüklerine ilişkin ise bilgi verilmedi.

 

Bir Singapurlu yaşamını yitirdi

Singapur Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Trident-Oberoi Oteli'ndeki rehineler arasında yer alan 28 yaşındaki Lo Hoei Yen'in yaşamını yitirdiği belirtildi.

 

Militanlar silah ve patlayıcıları hedef aldıkları otellerden birine gizlemiş

Hindistan'ın Mumbai kentindeki saldırıları düzenleyen militanların, saldırı öncesi Oberoi/Trident otelinde silah ve patlayıcıları gizlediği bildirildi.

Hindistan iç istihbarat servisinden adını açıklamak istemeyen üst düzey bir yetkili, Ebu İslami adlı bir militanı yakaladıklarını, bu kişinin, diğer saldırganların Mumbai'ye deniz yoluyla gelmelerinden dört gün önce Oberoi/Trident oteline yerleştiğini belirtti.

Yetkili, söz konusu şahsın yerleştiği odayı, aralarında 40 el bombasının da bulunduğu patlayıcılar ile uzun süreli bir operasyonda kullanılmak üzere silahlar gizlemek için kullandığını kaydetti ve bu silahları, patlayıcıları, Çin malı el bombalarını kimin sağladığını öğrenmek için sorgunun devam ettiğini söyledi.

Aynı yetkili otel odasında, Hint Okyanusu'ndaki Maurice Adasına ait bir kimlik kartı ile kredi kartlarının da bulunduğunu açıkladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler