Güney Kore'den tartışılacak karar

Güney Kore'de, komadaki bir hastanın yaşam süresinin "anlamsızca" uzatılmasının hasta haklarına karşı olacağı gerekçesiyle solunum cihazı kapatılacak. Beyin hasarı nedeniyle şubat ayından beri bitkisel hayatta olan 76 yaşındaki kadın hastanın ailesi, annelerinin, bu duruma düşerse yaşatılmaması yönünde talebi olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Bu karar Güney Kore'de bu yönde alınan ilk karar olması açısından önem taşıyor.

Yayınlanma: 28.11.2008 - 09:09
Abone Ol google-news

Güney Kore'de beyin hasarı nedeniyle şubat ayından beri bitkisel hayatta olan 76 yaşındaki kadın hastanın destek makineleri kapatılacak.

Doktorların, hastanın hayatına son vermeyi reddetmesi üzerine ailesi mahkemeye başvurmuştu. Çocukları, annelerinin, bu duruma düşerse yaşatılmaması yönünde talebi olduğunu dile getirdiler.

Mahkeme kararında, hastanın yaşamının uzatılmasının "anlamsız" olacağı durumlarda, hastanın insan varlığına yakışır şekilde onurlu biçimde, kendiliğinden ölmesine izin verilmesi gerektiği kaydedildi.

Mahkeme, hastanın, kendi durumundan haberdar olması durumunda makineden çıkarılmak isteyeceği yönünde yeterli kanı oluştuğuna hükmetti.

Güney Kore mahkemesi, bu kararın "ötanazi hakkı" gibi değerlendirilemeyeceği ve aile üyelerinin yakınları hakkında kendi başlarına tıbbi kararlar veremeyeceğini vurguladı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon