Dokunulmazlık dosyaları tozlu raflarda

Türk siyasi hayatında büyük tartışmalar yaratan 'dokunulmazlık' konusunun üzerine samimi bir şekilde gidiliyor mu bilinmez ama milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırılaması için düzenlenen fezlekeler TBMM raflarında tozlanmaya devam ediyor. Haklarında, adam yaralama, ölüme sebebiyet verme, hakaret, görevi kötüye kullanma gibi suçlamlar olan milletvekillerinin yargılanmaları dokunulmazlıkları sebebiyle başlayamıyor.

Yayınlanma: 28.11.2008 - 09:28
Abone Ol google-news

TBMM, haklarında adam yaralamadan ölüme sebebiyet vermeye, hakaretten görevi kötüye kullanmaya uzanan pekçok suçtan yargılanmaları için haklarında dokunulmazlığın kaldırılması fezlekesi düzenlenen milletvekillerinin dosyalarını rafta bekletiyor.

TBMM’ye toplam 267 dokunulmazlık dosyası ulaştı. Bunlardan 75'i dönem başında Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu’nda ele alınarak dönem sonuna ertelenirken, hazırlık komisyonlarında görüşülen ancak raporları hazırlanmayan 76 dosya işlem için raftan inmeyi bekliyor. 110 dokunulmazlık dosya ise Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu’na hava edildi. 3 dokunulmazlık dosyası ise Başbakanlığa iade edildi.

 

75 dosya dönem sonuna ertelenmişti

Karma Komisyon, geçtiğimiz aylarda, 22. Dönem'de de Meclis'te görev yapan milletvekilleriyle ilgili toplam 75 dosyayı dönem sonuna erteleme kararı almıştı. Komisyon, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu dosyalarla ilgili olarak 3 ayrı hazırlık komisyonunun verdiği "milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi" yönündeki raporları görüşerek benimsemiş, CHP, MHP ve DTP'nin muhalefet şerhi koyduğu dosyalar, AKP'lilerin oylarıyla dönem sonuna ertelenmişti.

 

110 dosya komisyonda bekliyor

Adalet –Anayasa Komisyonu’na havale edilen 110 dosya ise bekliyor. Çok sayıda DTP’li milletvekiline ait dokunulmazlık dosyaları için hazırlık komisyonlarının ne zaman kurulacağı ise belli değil.

 

3 dosya iade edildi

Adalet Anayasa Karma Komisyonu ise 3 dokunulmazlık dosyasını Başbakanlığa iade etti. Komisyon daha önce DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici'ye ait 3 dosyayı Başbakanlığa iletti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler