"Eski bakanlar bize yalvarıyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin yolsuzluk konusunda artık mihenk taşı olduğunu belirterek, ''Onlar bile (eski bakanlar) geliyorlar, bize yalvarıyorlar, 'benim dürüst bakan olduğumu söyle' diyorlar'' dedi.

Yayınlanma: 17.05.2011 - 09:56
Abone Ol google-news

Ordu'daki Cumhuriyet Meydanı'nda partisinin düzenlediği mitingde halka hitap eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, fındık üreticisinin hüzün içinde olduğunu açıkladı.

Hükümetin FİSKOBİRLİK'i perişan ettiğini, parasız bıraktığını, kurum çalışanlarının 6 aydır maaş alamadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, fındığı Ankara'da Toprak Mahsulleri Ofisinin almasının istendiğini ifade etti. Alandakilere ''Hakkınızı verdiler mi'' diye soran Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında FİSKOBİRLİK'i ayağa kaldıracaklarını söyledi.

Fındık fiyatının her yıl toplanmadan önce açıklanması gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, üreticinin fındığı kime, kaça satacağını bilmesinin önemli olduğunu anlattı. Türkiye'nin fındık üretiminde dünyanın bir numarası olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, ''Soru şu: Madem ki fındığı ben üretiyorum, madem ki dünyada bir numarayım da fiyatı neden yurt dışında belirleniyor? Soru iki: 9 yıldır iktidarda olanlar bu soruyu hiç mi duymadı? Bu sorunu, fındık borsasını Karadeniz'de kurarak çözeceğiz. Fındık fiyatı Karadeniz'den belirlenecek'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, fındığın Karadeniz'in stratejik ürünü olduğunu, kimsenin fındık üreticisini görmezden gelemeyeceğini vurgulayarak, 2004'teki dolu felaketinde üreticinin zararının tazmini için bütçeye konulan paranın ödenmediğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın alandakilerin sesini Ankara'dan duyamayacağını ifade ederek, ''Duyması için telefonla konuşun. 'Dolu paralarını henüz alamadık' deyin. Onlar telekulak hükümeti. O zaman duyabilirler'' dedi.

Siyasete atılırken yalan söylemeyeceğine, kul hakkı yemeyeceğine ve halk için çalışacağına söz verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde aile sigortasını nasıl hayata geçireceklerini anlattı.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Bana, 'sen bunun parasını nereden bulacaksın' diye sordular. Yakınlarına, yedi göbeğine, hortumculara, Deniz Fenercilere para buluyorsun, haramilere para buluyorsun, yoksula gelince mi aklına geliyor? AKP genel merkezine uzanan hortumları keseceğiz. Parayı da bulacağız, yoksulluğu da bitireceğiz. Yoksul kadın çocuğunu alacak yanına, mahallenin esnafına gidecek ne isterse onu alacak. Öyle biri gelip dayattı, 'illa makarna ye'. Yemiyor belki. 'İlla bulgur ye', yemeyecek. Bırak gitsin kendisi alışveriş yapsın. Niye yiyecek dağıtıyorlar biliyor musunuz? Ondan da vurgun yapıyorlar. Kömür dağıttılar ondan da vurgun yaptılar. Kömürden yaptıkları vurgunun miktarı 1 milyar lirayı aşıyor. Dosyası Ankara Cumhuriyet Savcılığında Deniz Feneri davası gibi bekliyor. Çıkıp, 'kömürden vurgun yapmadık' desinler. Onu onların boynuna asmazsam bana da Kemal Kılıçdaroğlu demesinler.''

Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde askerlik süresini önce 9 aya, sonra 6 aya indirecekleri vaadini yineleyerek, ''anneler de rahat edecek'' dedi. Bu vaatlerini açıkladıklarında, iktidarın, ''memleketi kim savunacak'' diye tepki gösterdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Recep Bey, senin oğlun 21 gün Burdur'da vali gözetiminde askerlik yapar, memleketi kim savunacak diye aklına gelmez. Vatandaşın oğlu 9 ay askerlik yapacak, 'memleketi kim savunacak' diyeceksin. Eğer bu memleket savunulacak bir noktaya gelirse, bu ülkenin insanı bırak 9 ayı, 9 yıl askerlik yapmaya hazırdır'' ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı, 1 milyon 700 bin gencin umutlarının YGS ile yıkıldığını, emeklilerin hayatlarından memnun olmadığını söyledi ve tüm emeklilerden oy istedi.


''Bize yalvarıyorlar"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Lüleburgaz mitinginde, ''bazı bakanları yolsuzluk yaptıkları için listeye koymadığını'' açıkladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Rahmetli babamın bana bir öğüdü vardı, 'oğlum sen doğru dur, eğri belasını bulur' diye. Aşama aşama yerine geliyor. Ben de milletvekili listesinde yer almayan bakanların adını açıkladım. Birisi Hilmi Güler'dir, birisi Kemal Unakıtan'dır, birisi Kürşad Tüzmen'dir. Şimdi bunlar geliyorlar, bana diyorlar ki 'Ne olursun Kemal Bey, bizim dürüst olduğumuzu sen söyle.' Böyle şey olur mu? Sana 'yolsuzluk yaptın' diyen senin Başbakanın. Ona bir şey söylemekten korkuyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi yolsuzluk konusunda artık mihenk taşıdır. Onlar bile geliyorlar, bize yalvarıyorlar, 'benim dürüst olduğumu söyle' diyorlar. Diyor ki 'Kılıçdaroğlu, sen benim partimin iç işine niye karışıyorsun?'. 'Bakanlarım yolsuzluk yaptı' dedin. Ben de sana dedim ki, 'sende zerre kadar onur varsa, çıkarsın yolsuzluk yapan bakanların adını söylersin' dedim. Milletvekili listesinde yer almayan o bakanlara sesleniyorum, sizde zerre kadar onur varsa, çıkarsınız 'ey Başbakan benim hangi yolsuzluğum var, çık adamsan anlat' dersiniz. Söylerler mi? Söylemezlerse yolsuzluğa boğazlarına kadar batmış demektirler.''

CHP Genel Başkanı, 2-B arazilerine ilişkin projelerinin hükümetin çıkardığı yasadan farklı olan yanlarını da anlattı. Hükümetin çıkardığı ve CHP'nin açtığı dava sonucu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 2-B yasasının, arazinin piyasa değerinden satılmasını öngördüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde şehir içindeki 2-B arazisinin emlak vergisi bedeli kadar, orman köylüsünün arazisinin kimseye satılmaması şartıyla bedelsiz verileceğini, tapusu verilip geri alınan 2-B arazisinin ise emlak vergisinin yarısı karşılığında verileceğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, ''Bizimle AKP arasındaki fark bu. Biz halktan yana, onlar yandaştan yana'' dedi.


Televizyona çıkma çağrısı

Erdoğan'ın kendisini, SSK Genel Müdürü olduğu dönemde usulsüzlük yapmakla suçladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, televizyon programında tartışma çağrısını yineledi.

Kılıçdaroğlu, ''Çıkması için bir; geçmişinin temiz olması lazım. İki, kul hakkı yememesi lazım. Üç, mangal gibi yürek lazım. Efendim diyor 'ben ustayım, o çırak'. Gel karşıma çık, ben millete göstereyim kim usta, kim çırak'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın mitinglerde cam ekrandan konuşma yaptığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Antalya mitinginde cihaz bozulduğu için 1 dakika kadar konuşamadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Size söz veriyorum, yetki verin, onu dut yemiş bülbüle döndüreyim. Konuşamayacak o'' dedi.

Kılıçdaroğlu, AKP'nin ''İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün'' sloganını anımsatarak, halkın toplam borcunun 2002 yılında 6 milyar liradan 175 milyar liraya çıktığını belirtti. Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde çiftçiye yüzde 1 faizle kredi vereceklerini, mazotun fiyatını 1.5 liraya düşüreceklerini vaat etti.

Mitingin ardından Ordu belediyesi tarafından Bucak mahallesinde yaptırılan semt pazarının açılışını yapan Kılıçdaroğlu, daha sonra Yenimahalle'de yaptırılacak katlı otoparkın temelini attı. Kılıçdaroğlu, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun'a çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu, miting öncesinde de Giresun'un Görele ve Keşap ilçelerinde yurttaşlara hitaben kısa konuşmalar yaptı. Ordu mitinginde sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi.

 

Kılıçdaroğlu Giresun'da

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Bu başörtülü, bu pantolonlu, bu mantolu. Bunları bırakın. Onlar ayrıştırıyor, ben birleştireceğim. Bu ülkede her vatandaş kimliğiyle, inancıyla benim başımın üstündedir ve hepsine de saygı duyacağım'' dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Giresun Osmanağa Meydanı'nda düzenlenen mitingde yurttaşlara hitap etti.

Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Giresun'u ziyaret ettiğini anımsatarak konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
''Başbakan güya burada bir köye gitmiş. Kabak kesiliyormuş, 'Kabak yemeği mi yapacaksınız?' demiş, vatandaş da 'O CHP zamanındaydı, biz şimdi kabağı hayvanlara yediriyoruz' demiş. Yani 'CHP zamanında biz mecburen kabak yerdik, şimdi kabak yemiyoruz' demiş. Biz mücveri severiz, kabak tatlısını da severiz ama ben o olayı araştırdım, öyle bir şey yok. Ülkede hayvan kalmadı ki vatandaş kabak yedirsin. Türkiye'nin gerçeklerinden, halkın gerçeklerinden bu kadar uzak, sadece ve sadece yandaşa çalışan bir siyasal iktidar. Bu millet eskiden üretirdi, alınteri dökerdi; sadece Türkiye'yi değil, Ortadoğu'yu beslerdi. Sen Başbakan oldun, ülkede hayvan kalmadı, dışardan hayvan ithal ediliyor, daha ne olsun? Sözde kendi kendine espri yapacak. Espri yapmak için yetenek olması lazım. Espri yapmak o kadar kolay değil.''

Kılıçdaroğlu, meydanda bulunan emeklilere ''hayatlarından memnun olup olmadıklarını'' sordu. Başbakan Erdoğan'ın ''Emeklilerin bir eli yağda, bir eli balda'' dediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ''Millet mi doğruyu söylüyor, Recep Tayyip Erdoğan mı? Millet doğruyu söylüyor'' ifadesini kullandı.

CHP iktidarında emeklilerin milli gelir artışından pay alacağını belirten Kılıçdaroğlu, 9 milyon emeklinin tamamının oyunu istediğini bildirdi.

AKP'nin eskiden ''büyük düşünün'' şeklinde bir sloganı olduğunu, kendilerinin de bu slogan için ''büyük götürün'' dediklerini ve ardından AKP'nin sloganı değiştirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, ''Şimdi ne diyorlar, 'İstikrar sürsün Türkiye büyüsün.' Türkiye büyüdü mü, Giresun büyüdü mü? Recep Bey'e göre Giresun New York'u falan geçmiş. Zonguldak'a gitti, kendisinden önce kurulan üniversiteye, 'Yeni üniversite kurduk, hayırlı olsun' dedi. Dünyadan haberi yok. Bir de diyor ki, 'Sen doğruları söylemiyorsun.' Biz doğruları söylemeye devam edeceğiz. Onun ezberini bozduk, kimyasını bozduk, şifresini de çözdük'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, miting öncesi arkadaşlarının kentte kapanan fabrikalar ve işletmelerin adının yer aldığı liste yaptığını belirterek, buraların isimlerini tek tek okudu.

Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
''İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün diyorlardı. Fabrikaların kapandığı yerde istikrar olur mu? Giresunlular düşünemezdi bu fabrikalar kapanacaktı diye ama hayaldi gerçek oldu. Büyümek bir tarafa, milletvekili sayınız da düştü. Beşti dörde düştü. Hayaldi gerçek oldu. Bir kentin nüfusu niye düşer? İş olsa, aş olsa, fabrika olsa niye gitsin buradakiler İstanbul'a, İstanbul'un varoşlarında hayat mücadelesi versin... Derdi siz çekiyorsunuz, sorunu siz çekiyorsunuz, sizin çocuklarınız çekiyor. Giresun'u ne hale getirdiler. Bir de oy istemeye geliyorlar. Kabakmış bilmem neymiş, sen kabağı bırak. İstanbul'a boğaz yaptıracakmış. Milletin boğazından aşağı lokma inmiyor.''


"AKP'ye bağlanan hortumları keseceğim"

Türkiye'de resmi rakamlara göre 12 milyon 715 bin yoksul olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, bu yoksulluğun sıkıntısını da en fazla evdeki kadınların çektiğini söyledi.

''Aile Sigortası'' projesiyle her yoksul ailede kadının banka hesabına ayda 600 lira yatıracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, yoksulluğu tarihe gömeceklerini belirtti.

Kendisinin bu projeden bahsettiğinde ''Sen bu parayı nereden bulacaksın'' dendiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ''Size sözüm var, AKP Genel Merkezine bağlanan hortumları keseceğim. Senin yedi sülalen, yandaşların köşeyi döndü. Vatandaşa gelince mi bu parayı soruyorsun? Kullanmadığımız doğalgazın bedeli olarak İran'a 2 milyar 600 milyon dolar para ödedik. Kimin parası bu? Halkın parası'' diye konuştu.

Giresunlu erkeklerden akşam evlerine giderken eşlerine birer pırlanta yüzük almalarını isteyen Kılıçdaroğlu, pırlanta yüzükte verginin sıfır olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Pırlanta yüzükte vergi sıfır, ne için biliyorsunuz değil mi? Pırlanta mağazasını benim oğlum açmadı. Kim açtı? Pırlanta mağazasını açtı, vergi sıfır oldu'' ifadesini kullandı.

''Bizi bölüştürüyorlar, ayrıştırıyorlar, sakın o tuzağa düşmeyelim'' diyen Kılıçdaroğlu, ''Bu başörtülü, bu pantolonlu, bu mantolu. Bunları bırakın. Onlar ayrıştırıyor, ben birleştireceğim. Bu ülkede her vatandaş kimliğiyle, inancıyla benim başımın üstündedir ve hepsine de saygı duyacağım'' diye konuştu.

Kentte son 10 yılda 9 bin 900 esnafın kepenk kapattığını, 15 bin kişinin de işini kaybettiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, ''Giresun büyüdü mü? Giresun büyümemiş mi? O zaman Giresunlulara bir görev düşüyor. 12 Haziran'da 'AKP'ye hayır' diyeceğiz'' dedi.

Kılıçdaroğlu, iktidarlarında FİSKOBİRLİK'i yeniden yapılandıracaklarını, Karadeniz'de fındık borsasını kuracaklarını anlatarak, dünya fındık fiyatlarının da Karadeniz'den belirleneceğini söyledi.

Gençlerle ilgili projelerinden de bahseden Kılıçdaroğlu, askerliği 15 aydan önce 9 aya, kademeli olarak da 6 aya indireceklerini bildirdi.

Bu projeyi açıkladığında Başbakan Erdoğan'ın kendisine ''Memleketi kim savunacak'' dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, ''Recep Tayyip Erdoğan merak etmesin. Biz yedi düvele karşı mücadele ettik, dişimizle, tırnağımızla, iman gücümüzle bu memleketi kurduk, bağımsızlığımızı ilan ettik. Kimseye minnet etmedik. Hiç meraklanmasın, oğlu 21 gün askerlik yaptığı zaman aklına gelmeyen soru, vatandaşın oğluna gelince aklına geliyor. Biz yeri gelirse dişimizle, tırnağımızla, iman gücümüzle 9 ay değil 9 yıl askerlik yaparız'' dedi.

YGS'deki skandal

YGS'de şifre iddialarına değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
''1 milyon 700 bin çocuğumuzun umutları söndürülmedi mi? Şimdi kalkmış diyorlar ki şifre var, kopya yok. Kopya yoksa şifre niye var? O koltukta oturan adam, ar damarı var mı? Ar damarı olsa çoktan ayrılırdı. Niye ayrılmıyor o koltuktan? Arkasında ağabeyi var. Ağabeyinin adı ne? Recep Bey'i biliyorsunuz. Ar damarı çatlamış bir adam, 1 milyon 700 bin çocuğumuzun umudunu söndüren bir adam, hala utanmadan, hala sıkılmadan o koltukta oturuyor. Bir sınav yapmayı beceremeyen hükümet, ülkeyi sağlıklı yönetebilir mi?''

Kılıçdaroğlu, Giresun'daki üniversiteye rektör atanmadığını, ''yandaş aday olmadığı için atamanın yapılmadığını'' ileri sürdü.

Başbakan Erdoğan'a televizyonda buluşma çağrısını yineleyen Kılıçdaroğlu, Başbakan ile istediği televizyon kanalında buluşmaya hazır olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın karşısına çıkamayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, ''Korkak adamdan usta olur mu? İstediğin kadar kork, seni dut yemiş bülbüle döndüreceğim, maskeni indireceğim'' ifadesini kullandı.

Başbakan'ın, Lüleburgaz'daki mitinginde kendi bakanlarının yolsuzluk yaptığını itiraf ettiğini öne süren Kılıçdaroğlu, ''Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir Başbakan, kendi bakanlarının yolsuzluk yaptığını, yolsuzluk yaptığı için de onların milletvekilliği listesine girmediğini söyledi. Onların yolsuzluk yaptıkları için listelere konulmamasından memnun oldum. Yolsuzluk yapan bakan milletvekili olmadı ama köşeyi döndü, öyle mi diyeceğiz, hesabını sormayacak mıyız? Onun kullandığı ifadeye göre söylüyorum, sende zerre kadar onur varsa o yolsuzluk yapan bakanların isimlerini çık millete söyle'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, mitingden sonra, Giresun Belediyesi tarafından yaptırılan bazı tesislerin açılış töreni ile yeni yaptırılacak tesislerin temel atma törenine katıldı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Giresun programı kapsamında Görele ilçesinde AKP ve MHP seçim bürolarını da ziyaret etti ve başarılar diledi.

 

"Fırıldak"ı izledi

Giresun mitinginin ardından, konakladığı otelde bir süre dinlenen Kılıçdaroğlu, Levent Kırca tarafından Giresun İl Özel İdaresi Kültür Sitesi'nde sahnelenen ''Fırıldak'' adlı oyunu seyretti.

Perde arasında kulise giden Kılıçdaroğlu, Levent Kırca ve oyuncuları kutladı. Kılıçdaroğlu, oyunun sonunda ise sahneye çıkarak Levent Kırca ile oyuncuları tebrik etti ve Giresun Belediyesinin hediyelerini verdi.

Kırca da bugünün kendileri için çok önemli bir gün olduğunu ve çok heyecanlandıklarını belirterek, Kılıçdaroğlu'na seçim çalışmalarında başarı diledi.

Kırca, sanatçılar olarak bazı beklentileri olduğunu da dile getirdi.

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da kenti ziyaretinden dolayı Kılıçdaroğlu'na, üzerinde fındık figürü bulunan plaket verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra konakladığı otele döndü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler