Kurban Bayramlarının acı bilançosu

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sürücülere uyarılar sürüyor. Son 5 yılda Kurban Bayramlarında meydana gelen 5 bin 139 trafik kazasında 352 kişi öldü, 10 bin 483 kişi yaralandı. Kazaların en büyük nedeninin uykusuz ve yorgun araç kullanan sürücüler olduğu belirtildi. Bu yılki trafik denetimlerine, havadan helikopterler de takvıye yapacak.

Yayınlanma: 28.11.2008 - 10:22
Abone Ol google-news

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2004-2007 yılları arasında Kurban Bayramlarında Türkiye geneli polis sorumluluk bölgesinde, 265'i ölümlü, 4 bin 874'ü yaralamalı olmak üzere 5 bin 139 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 352 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 483 kişi yaralandı.

Emniyetin istatistiklerine göre, son 5 yıl içerisindeki en çok ölüm ve yaralanmaların meydana geldiği Kurban Bayramı, 7-15 Ocak 2006 tarihleri arasında 9 gün tatil yapılan bayram oldu. Ölümlü ve yaralanmalı toplam bin 354 trafik kazasında 109 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 760 kişi yaralandı.

Geçen yıl 19-23 Aralık tarihleri arasındaki bayram tatili süresince yaşanan bin 147 kazada ise 44 kişi öldü, 2 bin 217 kişi yaralandı.

 

Ölümlü kazalar şehirler arası yollarda

Yerleşim yeri içi ve yerleşim yeri dışı olarak da sınıflandırılan trafik kazaları istatistiklerine göre, ölü sayısı şehirler arası yollarda daha fazla oluyor.

Emniyetin verilerine göre, son 5 yılda Kurban Bayramlarında meydana gelen trafik kazalarının 3 bin 706'sı yerleşim yeri içi, bin 433'ü ise yerleşim yeri dışında olurken, şehir içindeki kazalarda 145 kişi öldü, 6 bin 518 kişi yaralandı. Şehirler arası yollardaki kazalarda ise 207 kişi öldü, 3 bin 965 kişi yaralandı.

 

Sürücülere uyarılar

Emniyet yetkilileri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde uzun yola çıkacak sürücüleri uyararak yorgun ve uykusuz direksiyon başına geçmemelerini, aşırı hızdan kaçınmalarını, arife ve bayramın son günü gibi trafiğin yoğun olduğu günlerde yola çıkmamalarını istedi.

Önceki yıllarda meydana gelen kazaların nedenleri incelediğinde, kazaların genel olarak uykusuz ve yorgun araç kullanan sürücülerden kaynaklandığını ifade eden yetkililer, bu şekilde yola çıkan sürücülerin bölge trafik istasyonlarında istirahat edebileceklerini kaydetti.

Yetkililer, yola çıkmadan önce lastiklerin kontrol edilmesi, kış şartlarına uygun lastik tercih edilmesi, aracın ısıtma, fren gibi donanımlarının gözden geçirilmesinin gerekliliğine de işaret etti.

 

Helikopterli denetim

Kurban Bayramı süresince özellikle şehirler arası yollarda 25-30 kilometre aralıkla trafik ekiplerinin sürekli radar ve trafik kuralları konusunda denetim yapacağını hatırlatan yetkililer, ayrıca sivil ekipler tarafından seyir halinde yapılan radar uygulamasının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da devam edeceğini belirtti. Arife ve bayramın son gününde kara ekiplerine havadan helikopterler takviye yapacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler