İran: BM'nin yaptırımları mühim değil

Dünya gündeminde büyük önem taşıyan İran'ın nükleer programıyle ilgili son açıklama İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye'den geldi. Sultaniye, '' BM Güvenlik Konseyi kaç tane yaptırım kararı alırsa alsın mühim değil" dedi. Sona eren UAEK toplantısında ise, Suriye'nin nükleer programına ilişkin gelişmeler tartışıldı.

Yayınlanma: 28.11.2008 - 11:42
Abone Ol google-news

İran, nükleer enerji elde etme hakkından vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını bildirdi.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, yaptırımlara ve baskılara rağmen nükleer enerji faaliyetlerini sürdürmede kararlı olduklarını söyledi.

Sultaniye, ''Açıkça söylüyoruz, BM Güvenlik Konseyi kaç tane yaptırım kararı alırsa alsın mühim değil. Nükleer enerji dosyamızın, UAEK Yönetim Kurulu'nda ne zamana kadar kalacağı da önemli değil. Barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etme hakkımızdan, özellikle de uranyum zenginleştirmeden asla vazgeçmeyeceğiz. Yaptırımlar ve özellikle ABD'nin tek taraflı ambargolarına rağmen elde ettiğimiz başarılardan geri dönmemiz söz konusu olamaz'' ifadesini kullandı.

''Hukuk ve sorumluluk bir aradadır. Haklarımız olduğu gibi sorumluluklarımız da var'' diyen Sultaniye, ''İran, sorumluluk kabul eden bir ülkedir. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) tamamen bağlıyız'' dedi.

İran'ın, ön şartsız ilgili tüm tarafları müzakere masasına davet ettiğini belirten Sultaniye, ''Ekonomi, enerji, nükleer konular başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası her konuda müzakereye hazırız. Uluslararası toplum, müzakere masasına yanaşmayanlara baskı uygulamalı'' diye konuştu.

UAEK'nın raporlarına göre, uranyum zenginleştirme programı İran, AB ve BM'nin ''kırmızı çizgileri'' olmaya devam ediyor.

BM Güvenlik Konseyi, uranyum zenginleştirme programını durdurmadığı gerekçesiyle bugüne kadar İran aleyhinde üç yaptırım kararı aldı.

Konsey, en son 27 Eylüldeki 1835 sayılı kararında da ''kırmızı çizgisindeki'' tutumunu sürdürerek, İran'dan ilk üç yaptırım kararlarının gereğini yerine getirmesini istemişti.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleri de ''dondur dondur'' önerisiyle İran'dan uranyum zenginleştirme programını askıya alması halinde yaptırımların durdurulacağını belirtmişlerdi.

İran ise uranyum zenginleştirme programını en belirgin ''kırmızı çizgisi'' olarak görüyor ve NPT'nin tüm ülkelere verdiği bir hak olduğunu belirtiyor.

 

UAEK toplantısı sona erdi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Viyana'daki merkezinde dün başlayan olağan yönetim kurulu toplantısı sona erdi.

Toplantının bugünkü oturumunda Suriye'nin nükleer programına ilişkin gelişmelerin tartışıldığını ifade eden diplomatik kaynaklar, ABD ve batılı bazı ülkelerin, Suriye'yi, "nükleer programına ilişkin konularda UAEK ile daha güçlü ve şeffaf işbirliği yapmaya" bir kez daha çağırdığı bildirdi.

Suriye'nin nükleer programına ilişkin görüşlerini açıklayan Türk heyeti başkanı Hakan Fidan konuşmasında, "Türkiye ile Suriye arasındaki komşuluk ilişkilerini" anımsatarak, Suriye'ye, "UAEK'nin gerekli gördüğü konularda yardımcı olması ve nükleer programına ilişkin UAEK ile güçlü işbirliği yapması" önerisinde bulundu.

Fidan, Suriye ile uluslararası toplum arasındaki güven ortamının sağlanabilmesinin, "Suriye ile UAEK arasında şeffaf ve güçlü bir işbirliğiyle mümkün olabileceğini" kaydetti.

 

İsrail'e kınama

Bu arada yönetim kurulu üyesi Arap ülkeleri ile bağlantısız ülkelerin heyet başkanları, Suriye'ye destek vererek, İsrail'in 2007 yılında Suriye'nin Al Kibar bölgesindeki askeri tesisi bombalamasını sert ifadelerle kınadı.

Arap ülkeleri ile bağlantısız ülkeler, İsrail'in tek taraflı askeri güç kullanarak uluslararası anlaşmaları ihlal ettiği gibi, bölgede güven ve istikrarın bozulmasına da neden olduğunu belirttiler.

Suriye'nin nükleer programına ilişkin tartışmalara sahne olan toplantının son oturumunun ardından, UAEK yönetim kurulunun gelecek toplantısının 2 Mart 2009'da yapılması kararlaştırıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler