Rumlar da 'futbol diplomasisi' istiyor

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 60. toplantıları devam ediyor. Toplantının ikinci gününde genel olarak Kafkaslar'daki durum ele alınırken, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yeni sürece de değinildi. Avrupa Parlamentosu'nun Rum üyesi Marios Matsakis de Türkiye ile Ermenistan arasında "fulbol diplomasisi"nin Rum kesimine de uygulanmasını talep etti.

Yayınlanma: 28.11.2008 - 12:51
Abone Ol google-news

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 60. toplantılarının ikinci gününde genel olarak Kafkaslar'daki durum ele alınırken, bu çerçevede Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan yeni süreç ve Gürcistan krizi gibi konular da gündeme geldi.

 

Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Oturumu yöneten Eşbaşkan Joost Lagendijk, Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreçle ilgili olarak, son sürecin Türkiye'nin Dağlık Karabağ sorunu çözüme kavuşmadan Ermenistan ile sorunların çözümüne geçilmeyeceği yönündeki politikasında bir değişikliği gösterip göstermediği ve bu iki konu arasındaki bağın hala geçerli olup olmadığı sorusunu yöneltti.

Bu soruyu yanıtlayan Eşbaşkan Yaşar Yakış, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerde yeni bir yaklaşım belirlediğini ve bu çerçevede ılımlı bir atmosfer oluşmasını amaçladığını anlatarak, bu doğrultuda iki ülke ilişkilerinde bir yumuşama gözlendiğini bildirdi.

Ermenistan ile ilişkiler konusunda söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise Ermenistan ile daha önce de birkaç kez açılım denendiğini, ancak her keresinde Ermenistan'ın yapılan jestleri görmezden gelerek aksi bir açıklama yaptığını aktardı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan'ın geçen günlerde "Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını ilan edebileceğine" yönelik açıklamalar yaptığını ve hala Azerbaycan topraklarını işgal altında tuttuğunu hatırlatan Öymen, bu çerçevede Ermenistan ile başlayan son süreci eleştirerek, sürecin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda gelecek kuşakların bunu safça bir girişim olarak nitelendireceğini bildirdi. Öymen, bu girişime destek veren AB'ye de seslenerek, "Avrupalı dostlarımız yorumları ve takdirlerinde ılımlı olmalı ve yapılan her hareketi alkışlamamalı, çifte standart da uygulamamalı. Azerilerin de bir (Avrupa Parlamentosunun Rum üyesi Marios) Matsakis'i olsaydı, AB kurumlarında sesleri belki daha çok duyulurdu."

Öymen'in bu sözleri üzerine Lagendijk, "Ermenistan'a maç izlemek için cumhurbaşkanını gönderenin AB değil, Türkiye olduğunu" söyledi. Bunun üzerine yeniden söz alan Öymen, yeni sürecin AB ve ABD'nin telkinleri üzerine başlatıldığını, AB ve ABD'nin Türkiye'ye Dağlık Karabağ şartını öne sürmemesini söylemesi üzerine Türk hükümetinin de bunu kabul ettiğini söyledi.

 

Rum üyeden maç önerisi

Avrupa Parlamentosu'nun Rum üyesi Marios Matsakis de Türkiye ile Ermenistan arasında "fulbol diplomasisi" olarak adlandırılan yeni süreçten övgüyle bahsederek, "Türkiye ile Ermenistan arasındaki futbol maçı işe yaramış gibi görünüyor, belki Türkiye bizimle de bir maç yapar ve her şey iyiye gider. Bu önerimi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmemde de belirttim" diye konuştu.

 

Kıbrıs sorunu

Matsakis, Kıbrıs'ta devam eden müzakerelere "Türkiye'nin müdahalede bulunmamasını" isteyerek, "Bırakın sorunu iki taraf çözsün" dedi.

Oturumların sonunda Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonunun 61. toplantısının 31 Mart 2009 tarihinde Brüksel'de düzenlemesi kararlaştırıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler