Hindistan saldırıları Pakistan'la ilişkileri geriyor

Hindistan'ın Mumbai kentinde, 195 ölümle sonuçlanan saldırılara yönelik operasyonların ardından saldırının arkasındakiler tartışılmaya başlandı. Hindistan Başbakanı saldırının "dış bağlantılı" olduğunu savunarak Pakistan'ı işaret ederken, Pakistan, aleyhlerinde kanıt bulunması halinde, gereğini yapacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 29.11.2008 - 07:47
Abone Ol google-news

Hindistan'da düzenlenen terör saldırıları ile ilgili açıklama yapan Emniyet Müdürü Hasan Gaffur Tac Mahal Oteli'ndeki son teröristlerin de öldürüldüğünü ve yaklaşık 60 saatin ardından tüm operasyonların sona erdiğini açıkladı.

Güvenlik güçleri, saldırıların diğer hedefi Trident/Oberoi Oteli'nde dün akşam kontrolü sağlamıştı.

CNN-IBN televizyonuna göre saldırılarda 195 kişi öldü, 327 kişi yaralandı. Hint haber ajansı PTI, bir bakana dayanarak, ölü sayısının 200'e çıkabileceğini açıkladı. Saldırılarda şu ana dek en az 26 yabancının öldüğü bildirildi.

Son bilançoya göre, aşırı dinci militanların saldırılarında 8 İsrail, 5 ABD, 2 Fransa, 2 Avustralya, 2 Kanada, 1 İngiltere, 1 Singapur, 1 Japonya, 1 İtalya, 1 Tayland, 1 Almanya ve 1 Mauritius vatandaşı hayatını kaybetti.

 

'Militanlar saldırılardan bir ay önce Mumbai'ye sızdı'

Hindistan istihbarat kaynakları, saldırıları düzenleyen aşırı dinci militanlardan 8'inin Mumbai'ye bir ay önceden geldiğini bildirdi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kaynaklar, öğrenci gibi davranan bu militanların saldırılar için keşif ve fizibilite çalışması yaptıklarını belirterek, "Kendilerini Malezyalı öğrenci gibi tanıtan bu 8 kişi bir ev kiraladı" dediler.

Diğer militanların da saldırıların hedefi lüks otellere silah ve mühimmat stokladıklarını belirten istihbarat yetkilileri, bu ilk gruba çarşamba akşamı deniz yoluyla gelen ikinci bir grubun katıldığını kaydettiler.

Öte yandan, bugün ordu ve istihbarat yetkilileriyle bir araya gelen Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'e saldırılar ve alınan önlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi verildi.

 

Hindistan-Pakistan ilişkileri yeniden geriliyor

Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, Hindistan'daki saldırılarda Pakistanlı grupların ya da kişilerin payı olduğu yolunda kanıt bulunması halinde, gereğini en hızlı biçimde yapacaklarını söyledi.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, 195 kişinin öldüğü saldırıyı düzenleyen militanların "dış bağlantılı" olduğunu öne sürmüş ve dolaylı olarak Pakistan'ı işaret etmişti. Singh, teröristlere topraklarını kullandıranların buna son vermemesi halinde bedelini ödeyeceklerini söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler