'Devletten maaş alan dede istemeyiz'

Alevi Kültür Dernekleri ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) tarafından, kamuoyunda “Alevi açılımı” olarak nitelenen konuların değerlendirilmesi amacıyla “Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı” yapıldı. Toplantıda Alevi dedelere maaş bağlanmasının “devletin kendi Aleviliğini yaratma amacı taşıdığı” belirtildi.

Yayınlanma: 29.11.2008 - 12:54
Abone Ol google-news

Hacı Bektaşi Veli Dergahı Postnişi Veli Ulusoy, HBVAKV Genel Merkezi’ndeki toplantıda yaptığı konuşmada, 9 Kasım’da Ankara’da düzenlenen mitingin ardından gündemin değiştiğini, “haklı ve masum isteklerinin” kamuoyunda tartışılmaya başlandığını söyledi.“Gönül isterdi ki Alevi açılımını Hükümet kendi isteğiyle yapsın” diyen Ulusoy, isteklerinin anayasa ile çelişmediğini, aksine anayasaya dayandığını ifade etti. Devletin dini olmayacağını belirten Ulusoy, laiklikten söz edilebilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması gerektiğini söyledi. Ulusoy, şöyle devam etti:

“Laikliği benimseyen toplumumuzda Diyanet İşleri Başkanlığı bulunduğu sürece, tüm milletvekilleri laikliği koruyacakları adına şerefleri üzerine yemin etseler de anayasanın tüm maddelerinde laiklik yazılı olsa da bu inandırıcı olmaz. Devlet hiçbir inanca karışmasın, maddi manevi hiçbir destek sağlamasın, tüm inançlara aynı uzaklıkta olsun. Nasıl Başbakanlık’a bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı yanlışsa Alevilerin temsil edileceği bir genel müdürlük de yanlıştır.”

Alevi dedelere maaş bağlanması fikrini de doğru bulmadığını ifade eden Ulusoy, devletten maaş alan dedelerin Alevi toplumu tarafından hiçbir zaman kabul edilmeyeceğini belirtti. Böyle bir düşünce söz konusuysa bunun “devletin kendi Aleviliğini yaratma amacı taşıdığı” anlamına geleceğini anlatan Ulusoy, “Devletten maaş alan dede bizim dedemiz olamaz, maaş aldığı yerin dedesidir. Bu, Aleviliği öldürme anlamı taşıyor” dedi.

Abdal Musa Dergahı Postnişi Hüseyin Eriç dedelere maaş bağlanarak Alevi açılımının yapılamayacağını ifade etti. Eriç, “Önce Alevilerin kimliği tanınmalı ve cemevleri yasal statüye kavuşmalı. Biz para, maaş istemiyoruz. Yüzyıllardır nasıl kendi yağımızla kavrulduysak bundan sonra da aynı şekilde inancımızı devam ettiririz” diye konuştu.

HBVAKV Başkanı Ercan Geçmez, bir toplumun din ve inançlarıyla ilgili ihtiyaçlarının kendileri tarafından karşılanması gerektiğini belirterek, Yurttaşların kendilerini tarif ettikleri biçime siyasilerin saygı göstermesini beklediklerini dile getiren Geçmez, diyaloga açık, sorunların demokrasi içinde çözülmesinden yana olduklarını kaydetti. Aleviler arasındaki birliği sağlamak için Alevi Dedeleri İstişare Toplantısı’nı diğer illerde de gerçekleştireceklerini anlatan Geçmez, Alevi dedelerinin 6 Aralıkta İstanbul’da, 7 Aralık’ta ise Mersin’de bir araya geleceklerini bildirdi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de Alevilerin tarih boyunca hümanist, kucaklayıcı, insanı merkeze alan ve haksızlığa boyun eğmeyen bir anlayışa sahip olduklarını söyledi. Özdil, “Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana 84 yıl geçti, ama Alevilerin bir tek sorunu çözülmedi” dedi. Kendileriyle ilgili düzenlemelerde, mutlaka Alevilerin görüşünün alınması gerektiğini ifade eden Özdil, “Sanıyorum hükümet, Madımak’ı muharrem ayında çiçekçi ya da kütüphane olarak açmayı düşünüyor. Ancak bizim Madımak ile ilgili talebimiz bu değil. Biz oranın müze yapılmasını, devlet tarafından müze yapılmasını istiyoruz. Böylece 8 saat boyunca insanlar yanarken hiçbir şey yapmayan devlet ayıbını bu şekilde örtebilir” diye konuştu.

Alevi dedelere maaş bağlanması konusunda da “kaç dedeye, hangi kritere göre, nasıl maaş verileceği” yönünde soru işaretleri olduğunu belirten Özdil, “Bu girişimin, Alevi inancının içine konulan bir bomba olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden gelen Alevi dedesi Hasan Simiroğlu dedelere maaş verilmesinin, “Alevileri Sünnileştirmek anlamına geleceğini” söyledi. Genel bütçeden Diyanet İşleri Başkanlığı’na pay aktarılmasını da eleştiren Simiroğlu, Diyanet’e ayrılan paranın Milli Eğitim Bakanlığı’na aktarılmasını istedi. Alevi dedesi Elvan Çeler ise Alevilere yönelik açılım yapılmak isteniyorsa, var olan dernek ve vakıflara para aktırılması gerektiğini söyledi. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde Çeler, alevilik konusunda bilgilere yer verilmesini de doğru bulmadığını dile getirdi. Erzurum’dan toplantıya katılan Alevi dedesi Veysel Karababa ise tek isteklerinin anayasal haklara kavuşmak olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler