"Tıpta uzmanlık eğitimi tehlikede"

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) Başkanı Raşit Tükel, Sağlık Bakanlığı'nın Eğitim Hastaneleri'ne sınavsız şef ve şef yardımcıları atamalarının nesnel ve bilimsel ölçütlere dayanan bir sınav sistemini içermeyen, hekimler arasında adil olmayan bir rekabet ortamına ve hak kayıplarına neden olan, şeffaf olmayan bir sistemle yapıldığını savundu.

Yayınlanma: 30.11.2008 - 18:07
Abone Ol google-news

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) Başkanı Raşit Tükel, Ankara Üniversitesi Morfoloji Binası'nda düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı'nın Eğitim ve Araştırma hastanelerine yaptığı sınavsız atamaları eleştirdi. Tükel, Sağlık Bakanlığı'nın 10 Haziran'da Eğitim ve Araştırma Hastaneleri'ne profesör ve doçentlerden klinik şefi ve şef yardımcısı atamak üzere 201 kadro ilan ettiğini ve bu atamaların büyük oranda gerçekleşmesinin ardından, bu kez de 17 Ekim'de 221 profesör ve doçentin klinik şefi ve şef yardımcılığına atanacağının duyurulduğunu hatırlattı. Tükel, ilan edilen bu kadroların önemli bir kısmının devlet hastanesi iken mevzuata aykırı bir biçimde Eğitim ve Araştırma hastanesi olarak değiştirilen ve eğitim kurumu özelliği taşımayan hastanelere yapıldığını belirterek, atamalardaki diğer aksaklıklara ilişkin şunları söyledi:
"Jüri üyeleri kura yöntemi ile belirlenmemektedir. Öte yandan jüri değerlendirme sonuçları, başvuran tüm adayları içerecek, saydam bir şekilde ilan edilmemekte; adaylara ilişkin jüri raporları açıklanmamaktadır. Aynı kadroya başvuran çok sayıda değerlendirme sonuçları ilan edilmeden, atamalar gerçekleştirilmekte; adaylar, kendileri hakkındaki değerlendirme sonucunu, başvurdukları kadroya başka hekimin atandığını görerek öğrenmektedirler."

 

"Atamalar hukuka aykırı bir biçimde yapılmaktadır"

Atamalarda kullanılan yöntemin, Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğü durdurulan 5413 Sayılı Yasa uyarınca yapılan atamalarla aynı özelliği taşıdığını ifade eden Tükel, "Danıştay bu yasaya göre yapılan atamaların, yasa maddesinde öngörülen yetkinin hiçbir hukuki sınıra tabi olmaksızın kullanılması anlamına geldiğini ifade ederek, hukuka aykırı olduğu kararına varmıştır" dedi. Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) Başkanı Raşit Tükel şöyle devam etti:
"TTB-UDEK olarak, nesnel ve bilimsel ölçütlere dayanan bir sınav sistemi içermeyen, şeffaf olmayan, tıpta uzmanlık eğitimi ve kalitesini düşürerek toplum sağlığını olumsuz etkileyen bu atama sistemine karşı olduğumuzu bildiririz. Temel işlevi öğretim, eğitim ve araştırma yapmak ile uzman yetiştirmek olan eğitim ve araştırma hastanelerinde, şef ve şef yardımcısı olarak atanacak hekimler belirlenirken akademik unvana sahip olsun ya da olmasın uzman, baş asistan ve şef yardımcısı hekimlerin tümüne atanma olanağı tanınmalı, bunun için de nesnelliği ve bilimselliği temel alan bir ölçme ve değerlendirme sistemi kullanılmalıdır. Sağlık Bakanlığı'nın bu tür uygulama işlemlerini geri çekmesi, nesnel ve bilimsel bir yöntemle eğitici atamasına ilişkin düzenlemeyi bir an önce gerçekleştirmesi gerekmektedir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler