Altyazı'nın Haziran sayısı çıktı

Nuri Bilge Ceylan'ın ödüllü filmi, Mike Leigh'den insan ilişkilerine dair bir dram, 64.Cannes Film Festivali'nden, Aki Kaurismaki, Dardenne Kardeşler ve diğerleri saygın sinema dergisi Altyazı'nın son sayısında yer alıyor.

Yayınlanma: 31.05.2011 - 20:49
Abone Ol google-news

Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin Haziran sayısının kapağında, Nuri Bilge Ceylan’ın merakla beklenen yeni filmi Bir Zamanlar Anadolu’da yer alıyor. Okurlar, Ceylan’ın geçtiğimiz ay 64. Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü Dardenne Kardeşler’le paylaşan filmiyle ilgili ilk değerlendirmeyi Vecdi Sayar’ın kaleminden okuyabilecekler. Dergideki Cannes dosyasında Altyazı yazarları, başta Altın Palmiye’yi alan The Tree of Life olmak üzere, festivalde beğeni kazanan ve önümüzdeki yılın sinema gündemini belirleyecek olan pek çok filmi de değerlendiriyorlar.

Altyazı’nın ‘Vizyon’ sayfalarında bu ay, İngiliz usta Mike Leigh’nin bir kez daha sıradan insanların gündelik hayatlarını ve duygu dünyalarını büyük bir duyarlılıkla ele aldığı Ömrümüzden Bir Sene (Another Year) filmi öne çıkıyor. Vizyon bölümünde ayrıca Kefaret (Atonement) ile tanınan Joe Wright’ın aksiyon-gerilim türüne geçiş yaptığı Hanna ve Peter Weir’ın epik bir yolculuğu anlatan yeni filmi Özgürlük Yolu (The Way Back) da inceleniyor.

 Derginin Haziran sayısının ‘Vizyon Ötesi’ bölümündeyse üç adet kapsamlı yönetmen portresi yer alıyor: Clint Eastwood’un son yirmi yılda ürettiği filmlerin ideolojik çerçevesini çizen bir inceleme ve Kutluğ Ataman’ın Aya Seyahat filmiyle filmografisinin geri kalan kısmı arasında bir bağ kuran bir değerlendirmenin ve ‘Yeni İmza’ köşesinde de Arjantinli genç auteur Lucrecia Martel’in sinemasını ele alan bir yazı yer alıyor. Altyazı ayrıca, yıl boyu devam edecek olan İşçi Filmleri Festivali’ni bahane ederek, Şerif Gören’den Erden Kıral’a, Zeki Demirkubuz’dan Derviş Zaim’e pek çok yönetmenin Türkiye sinemasının işçi sınıfını temsil biçimleriyle ilgili görüşlerine odaklanan bir soruşturmaya da yer veriyor. Cannes ile birlikte bu sayıda diğer bir festival, Güney Amerika’nın Buenos Aires Bağımsız Sinema Festivali’de değerlendiriliyor.

Bu sayıda ‘Dizi Film Kuşağı’ köşesinde, başarısız bir yazarın seks ve uyuşturucu dolu hayatının hikâyesini anlatan Californication, ‘Benim Sinemalarım’a Yavuz Turgul’un en güzel filmlerinden Gölge Oyunu, ‘Devre Dışı’na ise Galerist’te düzenlenecek Warhol Hareket Halinde başlıklı sergi vesilesiyle pop art’ın önemli temsilcisi Andy Warhol ve filmleri konuk oluyor. Altyazı’nın 107. sayısının ‘Eleştiriler’ sayfalarındaysa Mayıs ayında sinemalarımızdan geçen Hayali Aşklar, Pina, Beni Asla Bırakma, Kıyamet Gecesi, Gişe Memuru ve Devrimden Sonra filmlerinin eleştiri yazıları okunabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler