Türkiye, en riskli ülkeler arasında

Türkiye'de büyük yankı uyandıran analizlere bir yenisi daha eklendi. Financial Times gazetesinde yayımlanan ve BNP Paribas'tan alınan tahminlere göre cari açıkları ve dış fonlamaya bağımlılıkları nedeniyle "en riskli ülkeler"in Türkiye, Romanya, Macaristan ve Güney Afrika olduğu belirtildi. Aynı gazetede yayımlanan diğer bir habere göre ise, Türkiye yüksek faizleri sebebiyle "ideal yatırım fırsatı" olarak gösterildi.

Yayınlanma: 01.12.2008 - 09:30
Abone Ol google-news

Financial Times gazetesinde yayımlanan haberde, Türk lirası dahil, yükselen piyasaların para birimlerinin 2008 yılında uğradığı değer kayıpları üzerinde duruldu. Bu çerçevede, gazeteye değerlendirmelerde bulunan BNP Parisbas’ın döviz stratejisti İan Stannard da, birçok yükselen piyasaların ucuz yabancı fonlara dayanarak büyük bir canlanma gösterdiğini belirtirken “Bunlar kurumaya başlayınca kredi krizinin etkilerini hissetmeye başladılar” dedi. Başta ABD’liler olmak üzere, Batılı yatırımcıların, son yıllarda yükselen piyasalara büyük miktarlarda para akıttığı belirtildiği haberde bu paraların şimdi geri çekildiğine dikkat çekildi. İan Stannard da “Son yıllarda yabancı yatırım girişlerine dayanarak en iyi performansları gösterenler şimdi en kırılgan olacak, eğer küresel likidite devam ederse ve yatırımcılar varlıklarını satma ihtiyacı duyarsa” diye konuştu. Bu arada, Financial Times, BNP Parisbas’ın tahminlerine göre, cari açıkları ve dış fonlamaya bağımlılığı nedeniyle “en riskli ülkeler”i Türkiye, Romanya, Macaristan ve Güney Afrika olarak sıraladı.

 

İdeal yatırım fırsatları

Tahvil satışlarında yüksek faiz veren Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerin "şimdi ideal yatırım fırsatları”nı sağlayabileceği bildirildi. Financial Times gazetesi, analistlere dayanarak “Yatırım yapılacak ülkeler, Türkiye ve Brezilya gibi olağanüstü yüksek faiz sağlayan ülkelerdir. Türkiye örneğin, 2012 vadeli tahvillerinin yüzde 22 civarında faizleri gördü” diye yazdı. Ekonomi gazetesi Financial Times, kredi kizinin, tahvil faizlerinin yükselmesine yol açtığına dikkat çekti. ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers çöküşünün yükselen piyasalarda yerel birim tahvil faizlerinin tırmandırdığını kaydeden gazete, şunları yazdı: “Analistler, bu yüksek faizlerin, şimdi satın almak için ideal fırsatları sağlayabileceğini söylüyorlar çünkü birçok ülke deflasyonist baskılar ile beklenen faiz indirimler tahviller için destekleyici olacak.” İngiliz gazetesine konuşan Investec Asset Management’nin yükselen piyasalar portföy yöneticisi Peter Eerdmans da “Yatırım yapılacak ülkeler, yüksek faiz veren Türkiye ve Brezilya gibi ülkeler. Örneğin Türkiye 2012 vadeli tahvillerinde yüzde 22, Brezilya da, 2017 vadeli tahvillerinde yüzde 17 civarında faizleri gördü.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler