Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü

Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri için Konya'ya gelen Halep Valisi Dr. Tamer Al Hacce, Konya Valisi Osman Aydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i ziyaret etti. Aydın bu ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

Yayınlanma: 01.12.2008 - 11:48
Abone Ol google-news

Konya Valisi Osman Aydın'ı makamında ziyaret eden Halep Valisi  Dr. Tamer Al Hacce, Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri için Konya'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye-Suriye ilişkilerinin kendilerini memnun ettiğini belirten Al Hacce, ''Halep sınırda olduğu için, bu ilişikler ayrı bir önem taşıyor. Bu karşılıklı ziyaretlerin üst düzeyde de devam ederek, ticari ve ekonomik katkı sağlamasını umut ediyoruz'' dedi.

Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sıcak tutulması gerektiğini ifade eden Al Hacce, şunları kaydetti: ''Bizim hedefimiz, ilişkileri daha sıcak tutmak ve karşılıklı ilişkilerden faydalanmak. Türkiye'de büyük bir gelişim süreci yaşanıyor. Türkiye ile Suriye aynı kültür ve tarihe sahip. Mevlana'nın Halep'te önemli bir yeri var. Bu etkinlikler nedeniyle Konya'da olmaktan çok mutluyum.''

Konya Valisi Aydın da bu ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkılar sağlayacağını ifade etti. Aydın, ''Kardeş Suriye halkı ile bir beraber aynı kültürü paylaşıyoruz. Bu tür ziyaretlerin ekonomik, sosyal ve ticari anlamda da önemli katkıları olacaktır'' diye konuştu.

Vali Aydın, Mevlana'nın düşüncelerini herkesin kendi şahsında biraz olsun uygulayabilmesi durumunda insanlığın refaha ulaşacağını bildirdi. Aydın, Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen Mevlana'nın 735. Vuslat Yılı Anma Etkinlikleri açılış programında, Mevlana sevgisinin her kesimden ve yaştan insanı bir araya topladığını ifade etti. Aydın, ''8 asra yakın zaman içinde değerlerini kaybetmeden, zaman O'nu yıpratmadan, insanlık O'nu halen seviyorsa, her yıl milyonlarca insan Mevlana Müzesi'ni ziyaret etmek için akın akın geliyorsa bunun bir sebebi vardır'' dedi.

Mevlana'nın alçak gönüllülükte, kabahatleri, kusurları örtmekte sınır tanımayan bir değer olduğunu dile getiren Aydın, O'nun hoşgörüsünün tüm kainatı kapladığını, insanları sardığını anlattı. Aydın, Mevlana'nın fikirlerine ve mesajlarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemde yaşandığına dikkati çekerek ''İnsanlarımızın, kardeşlerimizin, dostlarımızın kusurlarını aramayacağız, kendi kusurlarımızı arayacağız, cömertlikte sınır tanımayacağız. Mevlana'nın düşüncelerini kendi şahsımızda biraz olsun uygulayabilirsek insanlık refaha ulaşacaktır'' diye konuştu.

Halep kültürünün, çarşısının, dokusunun çok güzel olduğunu ve insanının da Konya insanına benzediğini bildiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, bu ziyaretin ülkeler arasındaki ilişkileri de güçlendireceğine ve önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

Mevlana'nın 735. Vuslat Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri, Konya Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen ''Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü'' ile başladı.

Kent merkezindeki Zafer Meydanı'nda başlayan ''Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü''ne, Konya Valisi Osman Aydın, Suriye'nin Halep kentinin Valisi Dr. Tamer Al Hacce, Konya  Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu bünyesindeki semazenler ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde yapılan yürüyüş, Mevlana Müzesi'ne kadar sürdü. Yürüyüş sırasında İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Konya Valiliği önünde bir konser verdi.

Halep Valisi Al Hacce, Valilik önünde karşılaştığı, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi ile sohbet etti. Hacce, Halep doğumlu olduğunu öğrendiği Çelebi'yi, kente davet etti. Mevlana Müzesi önünde sona eren yürüyüşün ardından müze gezildi ve dua edildi. Daha sonra çocuk semazenler, müze içinde sema gösterisi yaptı.Etkinlikler, akşam saatlerinde Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılacak sema gösterisi ile devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler