Altay'ın sigara isyanı

Kapalı alanda sigara yasağı konusunda Meclis'te ilk ceza yiyenler milletvekilleri olurken, Meclis'te görevlilerin sigara içerken tespit ettiği öne sürülen 7 milletvekilinden biri olan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, isyan etti. Altay, tepkisini "Herkes odasında içiyor, sekreterler, danışmanlar bile. Biz ıslak tavuk gibi yağmurda çamurda içip hasta oluyoruz" diyerek gösterdi.

Yayınlanma: 01.12.2008 - 13:59
Abone Ol google-news

2008 yılının Ocak ayında çıkarılan kapalı alanda sigara içme yasağı en çok Meclis’teki tiryaki milletvekillerini sıkıntıya soktu. Kulislerde uygulanan sigara yasağı nedeniyle milletvekilleri Genel Kurul aralarında Meclis bahçesine çıkmak zorunda kalırken, Meclis’te görevlilerin sigara içerken 7 milletvekili tespit ettiği, Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın da bu milletvekillerine 62 YTL’lik cezanın uygulanması talimatı verdiği haberleri, ortalığı karıştırdı. Bu 7 milletvekili arasında CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ise AKP Samsun Milletvekili Suat Binici’nin de yer aldığı belirtildi.

Altay, mecliste sigara içtiği için kendisine ceza kesilmesi halinde İdari Mahkemeye dava açacağını kaydetti.

 

Altay "Her yere kamera koyuyorlar bir camekanlı bölüm yapamıyorlar mı?"

CHP’li Altay, meclis görevlileri tarafından sigara içerken tespit edilmediğini ancak ihbar edildiğini belirterek şunları söyledi: “Bize ceza kesebilmeleri için İdare Amirlerinin sigara içerken görmesi gerekiyor. Kaldı ki herkes odasında sigara içiyor. Meclis Başkanı’na soruyorum; odalarda serbest de kuliste mi yasak? Sigara yasağı sadece Meclis kulisi için mi geçerli? Bu talimatı Meclis Başkanı’nın engin tecrübesine uymayan bir davranış. Velev ki 'içtim' diyelim. Herkes içiyor. Belki Meclis Başkanı’nın özel kalemi bile kendisi yokken içiyor. Sekreterler, danışmanlar odalarında içiyor. Kampusteki A ve B bloklarında herkes odalarda içiyor. Milletvekili kuliste içemiyor. Bu yasak sadece kulisleri mi kapsıyor?”
 

 

“Ceza kesilirse dava açacağım"

Altay, henüz kendisine ceza kesilmediğini belirterek ceza kesilmesi halinde ise İdari mahkemeye dava açacağını söyledi. Herhangi bir idare amirinin kendisini sigara içerken görmediğini yineleyen Altay, “Belki genel kurulda sinirlenmiş sigara yakmış olabilirim ama gören yok. İhbar var, ihbar üzerine işlem yapılmaya çalışılıyor. Kulis milletvekilinin özel çalışma ofisi gibidir. Danışmanlar, sekreterler içerken biz milletvekilleri, yağmurda çamurda dışarı çıkıp ıslak tavuk gibi oluyoruz. 'Sigara içeceğiz' diye hasta oluyoruz” diye konuştu.

Sigaranın yasakla bırakılamayacağını bu konuda tıbbi destek gerektiğini belirten Altay, “Kulis Meclis Başkanı’nın mabedi midir ki böyle davranılıyor. Tuvaletlerde bile kamere var ancak sigara içenler için bir camekanlı bölüm, fanus yapılmıyor. Dışarı çıkıp sigara içeceğim diye 15 gündür gribi atlatamadım. Gece geç saatlere kadar çalışıyoruz, o soğukta dışarı çıkıp sigara içmek zorunda kalıyoruz." dedi.

CHP Samsun Milletvekili Suat Binici de olaya tepki gösterdi. Kuliste sigara içmediğini belirten Binici, “Eğer içtiğimi öne sürüp ceza keserlerse kuliste sigara içerim. İçmeyenler kadar içenlerin de haklarını Meclis Başkanı korumak zorunda” diye konuştu.

TBMM İdare Amiri Ahmet Küçük ise CHP’li Altay ve Binici’nin kuliste sigara içtiğini görmediğini belirtirken, “Divan toplantısında sözkonusu milletvekillerini sigara içerken görmediğimi söyledim.” dedi. Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın sigara yasağı cezasıyla ilgili konuşan CHP Samsun Milletvekili Suat Binici, Meclis kulisinde sigara içmediğini belirterek “62 YTL’nin lafını etmem, içsem içtim derim. Ancak Meclis Başkanı'nın bu ekonomik krizde insanlar yoksullaşırken böyle sigara cezasıyla uğraşmasını, milletvekili kuliste sigara içti mi içmedi mi bununla uğraşmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Meclis Başkanı’nın içmeyenler kadar sigara içenlerin de haklarını savunmak ve korumak zorunda olduğunu ifade eden Binici, “Bizleri yağmurun altında, soğukta bahçede sigara içmeye mahkum etmek doğru değil. İçmeyenler kadar biz içenlerin de haklarını korusun. Kaldı ki ben kuliste sigara içmedim. Bahçeye çıkan kapının önünde sigaramı yakmış ve sonra da bahçeye çıkmış olabilirim. Ama içerde içmedim. Yani soğukta, yağmurun altında içtik, kuliste oturup da çay getir de bir sigara içelim demedik” diye konuştu.

Tiryaki milletvekillerinin kendilerine sigara içilebilecek yer gösterilmediği takdirde kuliste sigara içmeye başlayabileceğini söyleyen Binici, “Ceza maaştan kesilecek, öyle ezbere maaş kesintisi yapılırdı. Ben gerçekten içmedim. Ancak ceza kesilirse kuliste içerim. İçmediğin sigaranın cezasını veriyorsam, kuliste sigara içmek de hakkım olur. Ceza kesilirse itiraz edeceğim” dedi.

 

"Muhalafete ceza var iktidara yok"

TBMM İdare Amiri ve CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük ise sigara yasağı cezası alan her iki CHP milletvekilini de kuliste sigara içerken görmediğini belirterek bu durumu Başkanlık Divanı toplantısında da dile getirdiğini söyledi. Sigara yasağı cezasının ihbarla değil idare amirlerinin görmesiyle yazılacağını söyleyen Küçük, “Muhalefete ceza var, iktidara yok, iktidar kulisine göz yumuluyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler