NATO Konseyi yarın toplanacak

NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarından oluşan NATO Konseyi'nin yıl sonu olağan toplantıları yarın Brüksel'de başlıyor. NATO Konseyi'nin Brüksel toplantılarında Rusya ile ilişkilerdeki gerginliğin giderilmesi yönünde "küçük adımlar" atılması beklenirken, Avrupalı müttefiklerin çoğunluğu, ittifakın önemli dosyalarının ve kararlarının gelecek yıla kaydırılmasından yana tavır koyuyor.

Yayınlanma: 01.12.2008 - 13:46
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından temsil edileceği, NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarından oluşan ve 2 gün sürecek, NATO Konseyi'nin yıl sonu olağan toplantıları yarın Brüksel'de başlıyor.

ABD'nin Bush yönetiminin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın son defa katılacağı NATO Konseyi'nde, "Washington'da, ocak ayında, Obama yönetiminin işbaşı yapmasıyla görülecek olası tavır değişiklikleri" nedeniyle "dosyalara temkinli bir yaklaşım" sergileneceği ifade ediliyor. Avrupalı müttefiklerin büyük bir kısmı, ittifakın önemli dosyalarının ve kararlarının gelecek yıla kaydırılmasından yana tavır koyuyor.

NATO Konseyi'nin Brüksel toplantılarında Rusya ile ilişkilerdeki gerginliğin giderilmesi yönünde "küçük adımlar" atılması bekleniyor. Geçen ağustos ayında Gürcistan'a müdahalesi nedeniyle Rusya ile ilişkilerini geniş ölçüde askıya alan NATO'nun Moskova ile temasları tekrar canlandırmaya başlayacak işaretler vermesi öngörülüyor.

NATO Sözcüsü James Appathurai, bakanların bu konuda ne tür adımlar atılabileceğini ele alacaklarını bildirdi.

NATO Konseyi'ne, 26 üye ülkenin bakanlarının yanında Arnavutluk ve Hırvatistan bakanları da katılacak. Söz konusu iki ülkenin, 2009 yılı nisan ayında, Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kehl kentlerinde yapılacak zirvede ittifaka tam üye olması bekleniyor.

Konsey, Rusya ile sorun kaynağı olan Gürcistan ve Ukrayna dosyalarını da ele alacak. Bu ülkeler, Moskova'nın hararetli muhalefeti nedeniyle ittifaka katılım adaylığı konumuna getirilemiyor. NATO müttefikleri bu konuda geniş görüş ayrılıkları ve uzlaşmazlık yansıtıyor.
Avrupa'da istikrar sağlanması için Rusya ile uzlaşmak ve güvenlik sistemine Moskova'yı da dahil etmek gerektiği görüşünü savunan Almanya, Fransa, İtalya gibi müttefikler, AB ile birlikte davranılmasını, Rusya ile diyaloğun geliştirilmesini, Gürcistan ve Ukrayna dosyalarından kaynaklanacak olası gerginliklerden uzak durulmasını istiyor.

ABD, İngiltere ve Doğu Avrupa ülkeleri ise Moskova'ya NATO bünyesinde fazla müdahale ve söz hakkı verilmemesi gerektiğini savunuyorlar.

NATO Konseyi'nin, Gürcistan ve Hırvatistan ile, bu ülkelerin ittifaka olası katılımlarından söz etmeden, "diyaloğu derinleştirecek" komisyonlar oluşturulmasına yeşil ışık yakması bekleniyor.

NATO Konseyi, ittifakın Afganistan, Irak, Kosova, terörizmle mücadele, Somali gibi güncel dosyalarını ele alacak, soğuk savaşın sona ermesinden itibaren kendini yeni koşullara uyarlamaya çalışan NATO'nun "dönüşüm" planlarını da inceleyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler