Erdoğan, Durak'ın istifasını değerlendirdi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kore Cumhuriyeti Başbakanı Han Seung Soo ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın AKP'den istifa etmesiyle ilgili olarak "kendi takdiri"yorumunu yaptı. Erdoğan, ayrıca Türkiye ile Kore arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar olduğunu belirterek "İstiyoruz ki serbest ticaret anlaşmasını süratle bitirelim" dedi.

Yayınlanma: 01.12.2008 - 16:39
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kore Cumhuriyeti Başbakanı Han Seung Soo ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında sorulan bir soru üzerine partisinin Durak'ın AKP'den istifa etmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Erdoğan, 2004 seçimlerinde kendilerin "Ben artık sizlerle son dönem belediye başkanlığı yapmak isterim ve uygun görürseniz partinizden belediye başkanı adayı olmak istiyorum" talebiyle geldiğini belirterek şöyle dedi:  "Bizim ilk yerel seçimlere girişimizdi. Arkadaşlarımızla müzakere ettik ve kendisini adayımız yaptık. Seçimler öncesinde kendisinin istifa gerekçesini bilemiyorum. Yani istifa dilekçesinde bir gerekçe beyan etmiyor. Kendi takdiridir. Bu konu üzerinde daha fazla konuşmama gerek yok. 'Hayırlı olsun' diyeceğim. Bizler yolumuza. Zaten biliyorsunuz Çarşamba günü Ak Partili Büyükşehirlerin olduğu yerlerde temayül yoklaması yapacağız. Ama Sayın Durak'ın bilmesini istiyorum. Bu temayül yoklamalarını aynı zamanda kamuoyuyla da yapacağız. Kamuoyunun da bu konudaki kanaatlerini aldıktan sonra bizler nihai kararımızı vereceğiz ve tabi ki sonunda 29 Mart'ta partimizin belirlediği ismi halk seçecektir."

 

Erdoğan: "Dosya değerlendiriliyor"

Erdoğan toplantıda Türkiye ile Kore arasındaki ilişkilerin tarihi önemine değinerek Türkiye'de Kore denilince Kore Savaşı'nda şehit olanların akla geldiğini söyledi. Türk ve Kore Milli takımlarını arasında oynanan futbol karşılaşmasının dostane bir ortamda geçtiğine vurgu yapan Erdoğan, 2007 yılında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşun 50. yıldönümü olduğunu anımsattı.

Başbakan Erdoğan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bundan sonra istiyoruz ki serbest ticaret anlaşmasını süratle bitirelim. Bunun çalışmaları başladı bunu kısa zamanda bitirelim istiyoruz. Karma ekonomik komisyon toplantısı 1999'dan bu yana toplanmamış. Bunu 2009'da bir araya getirerek suretiyle yeni bir süreci süratle başlatmak istiyoruz" dedi.

Kore'yi nükleer enerji alanında atılan adımlarda Türkiye'nin yanında görmek istediklerini kaydeden Erdoğan, "Önümüzde bildiğiniz gibi Mersin Akkuyu'dan sonra şimdi Sinop'ta nükleer enerjiyle ilgili hazırlığımız var. Bu ihalede bizler Kore'nin de müracaatını ve Kore'nin de burada güçlü olarak bir aktör olmasını isteriz" dedi.

Erdoğan, Kore'li bir gazetecinin aynı konuyla ilgili sorduğu bir soru üzerine de Mersin Akkuyu ile ilgili ihalenin yapıldığını ve ihalede Rusya Federasyonu ile Türk konsorsiyumunun aldığını anımsattı. Erdoğan, dosyanın incelenmekte olduğunu belirterek "Dosyanın değerlendirilmesi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından şu anda yapılıyor. Öyle zannediyorum ki, önümüzdeki birkaç hafta içinde neticeye bağlanacak. Bu netice olumlu çıkarsa, bu konsorsiyuma ihalesi verilmiş olacak. Aksi takdirde yenilenmiş olacak. Bu arada ikinci bir nükleer enerji santralıyla ilgili ihale var. Bu da Sinop'ta. İhale hazırlıkları dosya verme noktasında son aşamasına geldi. Şu anda belirlenen süre içinde hazırlıkları yapılıp öyle zannediyorum ki oranın ihalesi 2009'un ilk 3 ayında veya arkadaşların belirlediği bir tarihte o da yapılmış olacak. Burada Kore'yi de görmek istiyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler