Adayların yarışı

CHP yönetimi, bazı illerle İstanbul'daki 22 ve Ankara'daki 12 ilçede belediye başkan adayını belirledi. İstanbul'da Ercan Karakaş büyükşehir belediye başkan adayı olmak istediğini açıklarken Cem Kozlu, İl Başkanı Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in de adları kulislerde geçiyor.

Yayınlanma: 02.12.2008 - 09:36
Abone Ol google-news

CHP yönetimi birçok ilde adaylarını netleştirirken Trabzon, Artvin, Mersin, Muğla, Çanakkale ve Edirne belediye başkanlarının yeniden aday gösterileceği bildirildi. Antalyada eski Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydının adı öne çıkarken, Kırşehirde eski ÖDP yöneticilerinden Yıldırım Kaya, CHPden belediye başkan adayı olmaya hazırlanıyor.

CHP yönetimi, bazı illerle İstanbuldaki 22 ve Ankaradaki 12 ilçede belediye başkan adayını belirledi. İstanbulda Ercan Karakaş büyükşehir belediye başkan adayı olmak istediğini açıklarken Cem Kozlu, İl Başkanı Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigenin de adları kulislerde geçiyor. İstanbulda Kadıköy, Beşiktaş ve Büyükçekmecede görevdeki belediye başkanlarına devam denilirken, Bakırköyde MYK üyelerinden Erdoğan Toprak, Bayrampaşada Bahri Sipahioğlu, Sultanbeylide de Osman Nuri Bedirin aday gösterilmesi bekleniyor. CHP lideri Deniz Baykal İzmirde ısrarlara karşın adayını açıklamadı. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun yanı sıra eski bakanlardan Hakan Tartan, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susamın da adı belediye başkan adayları arasında geçiyor.

 

Çankaya popüler ilçe

CHPde 12 ilçenin adayı açıklanırken Çankaya ilçesi için ise çok sayıda isim geçiyor. İl Başkanı Yaşar Çatak da Çankaya belediye başkan adayı olmak için görevinden istifa etti. Çankaya ilçesi için eski Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, sendikacı Yaşar Seyman, TMMOB eski başkanlarından Bülent Tanıkın da adları geçiyor. Yüksel Işık da, Çankaya belediye başkan adayı olmak için belediyedeki görevinden istifa etti.

CHP, Gaziantepte Mustafa Yılmaz, Kocaelinde Sefa Sirmen gibi eski milletvekilleri ile yarışa katılıyor. Muğlada belediye başkanı Osman Gürün, Çanakkalede Ülgür Gökhan, Trabzonda Volkan Canalioğlu, Mersinde Macit Özcan, Edirnede Hamdi Sedefçi, Artvinde Emin Özgünün yeniden aday gösterilmeleri kesinleşti. Kahramanmaraşta Rıfat Kabakçı, Zonguldakta İsmail Eşref, Yalovada Ertan Şener, Tokatta Halil İbrahim Bozdemir, Niğdede Nadi Özdamar, Giresunda Kerim Aksunun aday gösterilmesi bekleniyor. Adanada AKPden istifa eden belediye başkanı Aytaç Duraka sıcak bakılmıyor. Adanada Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş ve eski milletvekili Sedat Doğanın adı geçiyor. Seyhan için de Tuncay Karaytuğ ile Sedat Doğanın adları konuşuluyor. Hatayda İris Şentürk, Nihat Matkap; Akdeniz Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Özgenin adları öne çıktı. İl Başkanı Ömer Melli de aday olmak için istifa etti, ancak CHP lideri Baykal bunu işleme koymadı. Amasyada Orhan Şahin; Aydında AKPden seçilen ancak daha sonra istifa eden belediye başkanı İlhami Ortekin ile Mustafa Müftüoğlu ve Cem Cemil Öztürkün adları aday adayı olarak anılıyor. Kırşehirde eski ÖDP yöneticilerinden Yıldırım Kaya CHP adayı olarak seçime girmeye hazırlanıyor. Öğretmen olan Kaya, aday olmak için dün göre-vinden istifa etti. Iğdırda Nâzım Karadağ. Bursada Ertuğrul Yalçınbayırın adı gündeme geldi, ancak Yalçınbayır aktif siyaseti düşünmediğinisöyledi.

CHP, Eskişehir ve Orduda sıkıntılı bir arayış sürecine girdi. Büyükerşenin CHPden aday olmayı kabul etmemesi durumunda aday çıkarılacağı bildirildi. CHP yönetimi, Eskişehir Tepebaşı ve Odunpazarı belediye başkan adaylarını da açıklayarak Büyükerşene mesaj gönderdi. Ordunun DSPli belediye başkanı Seyit Torunun CHPden aday olması girişimleri de sürdürülüyor.

 

AKP, Ankara ve İstanbul’u sona bırakacak

Antalya’da Menderes Türel, Kayseri’de Mehmet Özhaseki’nin yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılırken; Bursa, Konya, Gaziantep ve Kocaeli’nde mevcut belediye başkanı adaylarıyla yola devam edilmesine büyük olasılık tanınıyor.

AKP, yerel seçim için aday belirleme çalışmalarını ilk olarak büyükşehir belediyelerinde başlatıyor.

Öncelikli olarak başkanı AKPli olan büyükşehir belediyelerini değerlendirmeye alan AKP, yarın 12 büyükşehir belediyesi için eğilim yoklaması yapacak. Başbakan Erdoğan, eğilim yoklamaları ve anket sonuçlarını illerin milletvekilleriyle ayrı ayrı değerlendirecek. Erdoğanın cuma günü yola devam edilmesine karar verilen büyükşehir belediye başkanlarını açıklaması bekleniyor. AKP kulislerinde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhasekinin yeniden aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürekin yeniden aday gösterilmesine yüksek olasılık tanınıyor.

Erdoğanın Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Uğur Güzelbeyin çalışmalarını beğendiği, ancak hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları nedeniyle yeniden aday gösterip göstermeyeceği bilinmiyor. Erdoğanın, yolsuzluk iddialarının ardından Güzelbeye sahip çıkması, yeniden aday gösterileceğinin işareti olarak yorumlanıyor.

 

Kulislerde Gökçek tartışması yaşanıyor

Erdoğanın Ankara ve İstanbulda mevcut belediye başkanlarıyla devam edilip edilmeyeceğine ilişkin kararı daha geç açıklayabileceğine işaret ediliyor. Kadir Topbaşın yeniden aday gösterileceği dile getirilirken, bazı İstanbul milletvekilleri Topbaş, başarılı bir belediye başkanlığı örneği sergiledi. Başka bir aday da olmaz zaten görüşünü dile getiriyor.

Parti kulislerinde en fazla merak edilen konu ise, Ankarada Melih Gökçekin yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği. Parti içinde Gökçeke sert eleştiriler yönelten milletvekilleri ve parti yöneticileri olduğu gibi Gökçek dışında bir adayla Ankaranın kazanılamayacağını dile getirenler de bulunuyor. Kulislerde, Murat Karayalçının adaylığı Gökçekin adaylığını kesinleştirdi. Eğer Karayalçın aday olmasaydı Erdoğan, başka isimler üzerinde de durabilirdi görüşü dile getiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler