Yurtdışı karıştı, dolar yükseliyor

Yurtdışındaki sert dalgalanma doların yükselmesine, borsanın da düşmesine neden oldu. Dolar, bir hafta aradan sonra yeniden 1.60 YTL'nin üzerine çıkarken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasın'daki (İMKB) kayıp bir ara bin puanı aştı.

Yayınlanma: 02.12.2008 - 10:48
Abone Ol google-news

Dolar bankalararası piyasada güne 1.6150 YTL'den başladı. Sonrasında kurun 1.61-1.62 arasında dalgalandığı görülürken, öğleye doğru artan satışlar doların 1.61'in altına gelmesini sağladı. Dolar saat 12.00 itibariyle 1.6050 YTL'den el değiştirdi.

Dolar dün de global kaygıların beslediği endişelerle yüzde 2.2 artarak 1.5970 YTL'ye tırmanmıştı. 



Borsada kayıp bin puanı aştı


Hürriyet'in haberine göre; Piyasalardaki dalgalanma İMKB'yi de olumsuz etkiledi. Güne hızlı bir düşüşle başlayan borsada kayıp saat 10.10 itibariyle bin punı aştı.Endeks, dünkü kapanışa göre 1.016 puan azalarak 23 bin 315 puana düştü. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 4,18 olarak gerçekleşti.

İlk seans sonuna doğru hafif bir toparlanma yaşandığı borsada kayıp saat 12.00 itibariyle yüzde 2.36'ya geriledi. 



Daha çekilecek çile var

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, ABD Ekonomi Araştırmaları Ofisi'nin ABD'nin dün resmen resesyona girdiğini duyurduğuna dikkat çekti.  Uskuay, "aslında bu durum malumun ilanı oldu çünkü piyasalar zaten resesyona girildiğini biliyordu. ABD'deki resesyonlar ortalama 16 aya yakın sürüyor. En erken, 2009 yılının altıncı ayında resesyondan çıkışın başlaması bekleniyor" dedi.

Uskuay, Merkez Bankası başkanları ve son olarak da FED Başkanı Bernanke'nin faiz indirimlerinin tek başına ekonomi güçlendirmeye yetmeyeceğini, başka önlemler de alınması gerektiğini açıklamasının da piyasada etkili olduğunu belirterek, "ABD bir haftada yükseldiğinin yarısını 1 günde geri verdi" dedi.
 
Yurtiçinde ise piyasaların ekonomik paket ile ilgili beklentisinin bir türlü karşılanamadığına ve paketin çıkmamasının hayal kırıklığı yarattığına işaret eden Uskuay şöyle devam etti:

"Geçen hafta yabancı kurumların ekonomik paketin etkisi ile ilgili çok ciddi raporları vardı ve piyasadaki düzelmenin temel nedeni de buydu. Ama gerçekleşmedi. Normalde dolar kurunda bayram öncesi satış olurdu ve klasik olarak düşük seyrederdi. Ancak bu kez dolar yükseliyor. Doların 1.60 YTL üzerine çıkması, yükselişin bayram sonrasında da devam edeceğini gösteriyor. Yabancıların yılsonu nedeniyle pozisyon kapatmaları da yükselişi hızlandırabilir."

 

Yurtdışında sert düşüş

Dün Avrupa'da yüzde 6'ya varan düşüşlerin ardından ABD borsalarında da çok kötü bir gün yaşandı. Dow Jones yüzde 7.7 gerilerken, Nasdaq yüzde 8.95, S&P 500 de yüzde 8.93 değer yitirdi.

Uzmanlar ekonomik resesyon endişeleri ve yavaşlamanın uzun süreceği beklentileri ile borsalara sert satışlar geldiğini ifade ediyor. ABD Ekonomi Araştırmaları Ofisi'nin ABD ekonomisinin neredeyse bir yıldır resesyonda olduğu açıklamasının da piyasalardaki olumsuz havayı körüklediği ifade ediliyor.

 

Asya'da da dolar düştü

ABD'nin ardından Asya borsaları da güne düşüşle başladı. ABD'deki gerilemenin Asya'nın en büyük ihracat pazarını vuracağını düşünen yatırımcıların satışları ile borsalarda hızlı bir düşüş izleniyor.

Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 6.35 değer yitirirken, MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 4.3 geriledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler