Polis'i sınırlayan teklif

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, verdiği kanun teklifinde Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda değişiklik yapılmasını ve "polisin silah kullanımı"na sınırlama getirilmesini istedi.

Yayınlanma: 02.12.2008 - 11:57
Abone Ol google-news

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan'ın Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 16’ncı maddesinde değişiklik öngören teklifine göre, polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkili olacak.

Zor kullanmadan önce ilgililere direnmeye devam etmeleri halinde doğrudan doğruya zor kullanılacağı ihtarı yapacak. Zor kullanma yetkisi kapsamında direnmeyi etkisiz kılmak amacıyla kullanacağı araç ve gereç ile kullanacağı zorun derecesini kişinin yaşam hakkını tehdit etmeyecek şekilde kendisi takdir ve tayin edecek.

Polis meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında, bedeni kuvvet ve maddi güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş kapsamında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde, hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve yaşam hakkında kast etmeyecek ölçülerde bedeni güç ve silah kullanmaya yetkili olacak. Polis silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde ‘dur’ ihtarında bulunacak.

Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla havaya ateş edecek. Buna rağmen kaçmakta ısrar edilmesi ve ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde de kişinin sağ olarak yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edebilecek. Polis direnişi kırmak ya da yakalamak amacıyla zor veya silah kullanma yetkisini kullanırken, kendisine karşı silahla saldırıya teşebbüs edilmesi halinde, silahla saldırıya teşebbüs edilmesi halinde, silahla saldırıya teşebbüs eden kişiye karşı saldırı tehlikesini etkisiz kılacak ölçüde duraksamadan silahla ateş edebilecek.

Kurtulan, Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 16’ncı maddesinin polisin güç kullanma yetkisini kendi takdirine bıraktığını belirterek “Vatandaşın can ve mal güvenliğini korumakla görevli olan kolluk kuvvetleri bu görevini son zamanlarda artan bir şekilde kötüye kullanmaktadır. Neredeyse güvenlik güçlerini insan yaşamını tehdit eden bir unsur haline getiren Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu onlarca insanın yaşamına mal olmuştur. Dur ihtarına uymadığı gerekçesi ile onlarca vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaşam hakkının bu tür yöntemlerle ihlal edildiği vakalar giderek çoğalmaktadır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler