İran'da protestoculara müdahale

İran'da muhaliflere ait internet sitesi Kaleme, başkent Tahran'da yapılan gösterilere müdahale eden güvenlik güçlerinin yüzlerce göstericiyi tutukladığını duyurdu.

Yayınlanma: 12.06.2011 - 18:40
Abone Ol google-news

Güvenlik güçlerinin Tahran'da reform yanlısı göstericilere saldırdığını ilk duyuran muhalif internet sitelerinden Shamanews de 2009 yılında yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinin yıl dönümü nedeniyle Tahran'da toplanan gençlere güvenlik güçlerinin Vali-e Asr caddesinde elektrikli coplarla müdahale ettiğini belirtti.

Görgü tanıkları da güvenlik güçlerinin, 2009 yılındaki cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra başlayan hükümet karşıtı gösterilerin tekrarlanmaması için Tahran'ın birçok bölgesine konuşlandırıldığını söyledi. İran'daki muhalif internet siteleri, 2009 seçiminin yıl dönümünde "sessiz yürüyüş" yapılması çağrısında bulunmuştu. İran muhalefeti, 2009'daki cumhurbaşkanı seçiminde sertlik yanlısı Mahmud Ahmedinejad'ın yeniden seçilmesini sağlamak için hile yapıldığını ileri sürüyordu.

İranlı muhalif liderler Mir Hüseyin Musavi ile Mehdi Kerrubi, 14 Şubat'ta gösteri yapılması çağrısında bulunmalarının ardından ev hapsine alınmıştı. İran'da 14 Şubat 2011'de Mısır ve Tunus'taki halk ayaklanmalarına destek için yapılan gösterilerde çıkan olaylarda 2 kişi ölmüştü. Tahran yönetimi de Arap ülkelerindeki ayaklanmalara destek verdiğini bildiriyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler